其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
無錯
最後市呢咪面對番公務野無人做/比垃圾你囉
而家服務開始下降係佢地要面對既
先試行凍薪半年再減半年,做三次循環,一定有好多熱心人士繼續為民效力
識玩嘅, 又點會比佢搵到

我就擺明星期六日唔會做野, 要寫花我就隨便, 到最後咪又係B report, 排隊等升及跳point
感謝回覆
1. 公共開支係fact,市民會屌公共開支既預算、洗費、成效都係fact,市民會有自己既評價,或者可以睇返市民對政府既滿足程度調查做參考

2.認同唔係停擺緊,做份內事/僅僅過到骨/值得加人工,係三個程度

3. 認同係決心,有南亞人有決心收幾萬蚊去做劊子手劈友,但好心收左就唔好大義凜然又要做雞又要拎貞節牌坊。你個例子係佢唔會鬧政府NO係無問題,全港市民對政府全部部門都會有正反意見,呢個都係fact。唔認同搵得少先會屌,大班批評預算既人係知識份子高薪人士,有理性思考就屌得

4. 無諗住亦無能力趕盡殺絕呢班人,只係呢班人有人自命不凡懶偉大,講到自己underpaid緊,又唔肯承認自己只係食政治紅利先有呢個待遇。班狗中五出黎用斷六親黎換取28k其實仲大方過連登班文職,起碼班狗知道份相對高人工既價值,而唔係班文職亂吠嘗試用錯既邏輯去幫自己解脫
反對公務員加薪嘅有咁嘅立論:
1.做政府嘅人都係庸材
2.因為係庸材所以只會overpaid
3.鐵飯碗只會養懶人廢人不事生產不求上進
4.公務員提供嘅服務都好廢
5.有心做嘢有能力就應該做私人公司

咁個個叻嘅都做私人工,政府點會有叻人加入?
冇叻人加入去屌人廢係咩玩法?
做政府就唔應該加薪?
人工又唔吸引workload重咪流失率高空缺愈來愈大,服務莫講話提升,唔倒退已經要慶賀。你估政府唔知財赤,大把嘢internal cut緊budget

我睇講到尾又係踩低公務員能力去突顯自己做私人工嘅比較心理。其實俾返少少尊重大家都係正常人,大家都係有盡心盡力做嘢,能夠令社會順利運行就值得加許
入得政府長做都起碼aim 中層喇 >=40k
唔係真係低過私人市場
呢方面公務員唔駛擔心
班公務員日日話私人工好
又可以跳槽又有花紅雙糧
佢地留喺政府都唔會心機做野
倒不如勸佢地出去另謀高就
你做私人公司resign 都唔會擔心間公司冇左你會執笠啦
QS無咁辛苦
中高層大把人做啦,無話無咗邊個唔得,總有人替代到佢地
所以咪話佢地又要馬兒好又要馬子不吃草囉 中國人特質係咁我都理解既
佢地收皮私人市場直頭消失
樓主做飲食業係差啲
睇住呢D傻鳩講野真係好好笑
會唔會只係你本身廢……
我岩岩出黎做已經3xk
真係唔知你點解咁廢
B report 都有得升
咁可能個個部門唔同啦
meanwhile連登仔:公務員貪得無厭, 出面市道好差, 我識啲人都無得加人工
係。 淨係班公墓狗做到幾垃圾都唔洗炒
呢點已經應該人工低過市場
如果只係減幾成
大把人做

大把人做係咪包括你
講到甘差你咪又係仆去考 肉鳩酸
兒登仔唔知咁多啦,佢哋印象政府工全部都係返工等收工
個個部門都唔一樣

有 d 部門 A report 代表可以特快晉升, B report 代表可按一般程序升, 不過 aco 晉升嘅 grade 應該一律要 A
我聽過嘅pro grade要A,仲要2份連續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞