其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
所以計下:政府申請人數/職位空缼比率

就知幾多人搶住做公墓猿,吹鳩到無人做都有人信

個政府真係好撚狗
咁我問你有咩服務不滿你淨係講狗仔我都唔知你答乜尻野 你睇下你水平幾差高可晴撤控原來又關警察事你睇哂成個故仔未?個case上到court比律政司撤控 個官都講明好大機會告得入 但律政司撤控咁又關警察既服務咩事你話警察蒐證廢都叫講得通 但你呢個例子完全唔撚make sense

唔查案呢D我9UP唔到我無figure
除左警察你又有無其他不滿
關咩事
幾千個弱智申請都要請晒?
DOJ同警察都未撚分得清
真係痴撚線...同緊D咩人討論呀
你是旦up一樣已經篤中左公務員其中一個穴
真係大熱天時人地俾罐可樂你都唔敢拎
少少野喺出面都唔敢行差踏錯
就好似呢度咁,係咁俾人屈唔駛做好舒服好hea低能都識做都冇得反擊,等陣講錯d乜野,有人睇post估撚到佢係邊個咁死硬,係死撚硬嗰隻
呢度睇嗰d連登仔以為個個都係佢地咁淨係識匿喺個keyboard後面發神經,事實就係好撚多白咭真係當現實生活係連登咁日日1823玩膠,你就要好撚正經咁覆佢,覆完一次又一次,又唔可以連登咁block 9左佢
講真,東張見到條友仔痴痴地都唔會訪問佢,但係1823就係唔可以唔理佢,哪怕嗰條友係懶犯

又成日念口黃咁福利好,我真係唔知邊份私人工差過佢(唔好拎d咩勞工假7日AL嗰d黎比,你係袋底泥就自己去認命,雖然我知連登最多都係跟車/外賣師/倉務/無業/學生)
冇double pay bouns,交稅嗰個月自己諗掂佢
咩15% mpf,又唔講要過3年試用期先有(有幾多人出面3年唔轉工)
醫療?同窮撚一齊入公立排,你估你大聲叫一聲我係公務員,就摩西分紅海咁俾你睇先呀?
假就係14/18日,最多儲兩年,做夠十年加4日,最多儲3年
一野拎超過兩個星期仲駛唔駛扣星期六日?唔該搵個熟例嘅幫我答
連st都過唔到果班
根本唔可以話佢地有工作能力
咁公平起見,去頭去尾

再計下政府申請數/職位空缼囉,即管睇下粒數又係點

醒目仔,屌你老母
d 連登低下階層討論公務員果陣
次次都鳩嚟
我暫時舉左2個部門例子,一個係律政司,一個係狗仔,你理解到?
係有好服務,例如我接觸過既康文署前線
我認為有好有唔好,你認唔認同呢點?
減50%人工都大L把人入去拗
cctoy就係咁既質素
緊係keep住請人先顯得自己個部門好忙好多野做架啦 仲要比人事部扮有野做下
比我係部門啊頭唔等人用都扮請人啦
唔係的話比人cut budget 就仆街
結果你會覺得政府好多空缺同等人用

但實際上係咪真係需要咁多職位同真係請緊人呢?

可能係真係有請下人的 一千個嚟in請得一個囉
兩邊都係公務員,分完會點? 一邊加人工一邊減人工?
身邊無人想做正苦,撈唔掂先想入去呃飯食
無啦啦屌我老母做乜撚

一來我唔係公務員
二來你想考咪去考囉
你廢到政府都唔請關我撚事?
做緊 Pro grade
淨係覺得好hea 唔覺有幾閪
真,開下間諜處開下招商引資扮工室,就可以創造幾千個編制同空缺
呢到啲狗仔咁簡單都理解唔到
點解唔關你事,弱智仔
你唔撚使交稅就堅唔關你事

屌你老母閪,交咁撚多稅,一係就俾左3萬隻,一係俾假港人,一係就燒煙花

唔撚關你事?你真係弱撚智
你入左去咪知囉
我依家果度班aco日日都要ot少少先做得切d野
班co,eo,ao每日無9點都走唔到(無ot錢)
7折請返批新
貴極都係平過而家
都某程度上講運氣 睇個考官唔鍾意嘅啫
係連登開反公務員post一定會大量正皮

但一講人工post又會笑公務員無花紅雙糧
咁做乜唔辭職,出面咁好景又bonus,考入政府都係人中之龍出面大把僱主高薪爭住要
我覺得我唔提你律政司你直頭唔知添喎
咁你講到佢地工作能垃圾唔值 你又舉得兩個例子which is係咁唔普遍市民享受既服務 我就會覺得你呢句指控係9UP嫁囉
再講 我認為好唔好都唔緊要 香港公務員全球效率第2已經係好solid既證明公務員係咩質素 比你地講到公務員一文不值又無例子只係顯得你地情緒主導同事實不符
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞