其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
引戰仔講咩都哂氣
我上面已經講過我係前中層,依家已經唔喺政府做
加幾多都唔關我事
我唔介意你繼續泥漿摔角
但公務員喺我眼中只係一份閪工
你哋覺得咁好做又hea又有point跳嘅話我強烈推薦你入去做,如果你入到嘅話
笑能死人
開個國安署=增加5000空缺
e 5000個空缺係咪真係需要心照

淨返大部分 ca 郵差 救生員 d廢工
請唔到人好正常亦唔洗請咁多垃圾

2a3o , officer grade 仍然幾廿人考一個位
但 vacancy rate ~ 10%
有無人計下: 政府申請人數/職位空缼比率
未入之前都諗,屌邊撚度有咁多野做呀
入左之後先知,屌你老母,原來真係好撚多野要做
狗仔已經係,就算加都唔應該綑綁所有公務員
你咩部門?我睇下有無用過你優質服務,下次比tips你
屌你個編制幾年無郁過睇下新聞都知
可以屈落開國安所以有空缺
姐係政治立場行先啦咁姐係咩服務你有不滿?
計下:政府申請人數/職位空缼比率

就知幾多人搶住做公墓猿,吹鳩到無人做都有人信

個政府真係好撚狗
香港人既閪真係世界之癲
做你老細就好 想加人工啊?等我問下你啲客啲review先啦,佢話你好唔掂wo,下年再同我講啦
考嚟考去都入唔到 真係屌出嚟
點解咁缺人 但依舊咁多人考唔到
係你唔合標準渣7頭
唔通真係學連登仔咁講有手有腳就請咩,事實上就係好多人都無手無腳
所有政府公函唔講以為會識自己生出黎
然後申請野d form唔需要有人入電腦做excal統計同排列
有d野改時間/改期/改地點唔洗有人打電話俾返d市民
補充資源同訂野維持公共服務又係d物資自己會補充唔洗審計唔洗招標
因為申請係任報
但你諗下最簡單個skill test都可以閪走一半既時候...
連登仔覺得公屋會自己起好,爆渠塞渠會自己通返,拎綜援既時候唔需要有人處理,打999 call白車既時候 架白車會自動走出黎,成個醫院既人都係唔收人工既義工,有咩投訴完之後個天會自動幫佢昭雪
笑死明明你同胞問題又spin去政治?
見大把草草了事唔查案,無功勞即直頭唔開file
高可晴又撤控
同樓下萬令蚊保安有咩分別? 呢啲係民生定政治?
學哂你老頂啲口吻
以為申請完就有AI生成幫你處理
職位空缼但又有超額申請,是假空缼
有空缼沒人申請,才是堅空缼

政府絕對係做假數,因為堅空缼職位是絕對的少

政府做假假空缼粒數,騙鳩巿民加自己人工
其實行行都一樣
大家一齊減都冇人會走
香港政府完全大陸化
體制內待遇
自然一日好過一日

香港經濟月唔好
體制內人工福利更好
好正常,好在我表現好
都要申請班人請得落手至係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞