其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
一定無
好多專業就算減都高過私人公司
同埋工作壓力都2個層次
我想問下公務員份人工
係點樣觸碰到你地逆鱗?

自由市場
你地而家個理論係
白卡咁嘅工作量
你地認為嘅一般打工仔達唔到嘅薪酬調整
福利全港之冠

如果推論係正確
唔考嘅你係發生緊咩事?
人唔係應該要向better offer望?
whatever workload, salary, benefit
作為一個打工仔嘅優勢就係有自由選擇嘅權利
既然政府無阻止你去考
你地認為街邊呀嬸都handle到又高人工嘅工作
作為打工仔係咩事令你唔向好嘅offer嘅工諗?

利申 公司做政府JOB 夾開班政府人
講真佢地又無你地講到咁白卡
所以可以減,先轉AI 減一批蓋印既垃圾
就係睇唔順眼公務員咁懶,講到得自己辛苦,慘過私人工
違反殘障條例
即cut 50% 都冇人走啦
不如你舉下有咩唔好做嘅例子
正常人一係有責任心,又唔想俾人唱,或者仲想升。
白卡一係真癲,一係假癲單純懶唔想做,個人自私到極,不理同事死活,只求自己安逸。
成日話跳返出去私人工,又唔諗下班讀乞食科出到去30k都難上
你柒咗啦
連登存在住大多loser
事實係現實社會冇乜人留意政府工
公務員又無雙糧又無花紅廢柴先貪3%加薪
收皮啦戇鳩仔
啲工幾千人報名請唔夠50個
根本就係專登玩香港人,正仆街
信連登仔講野
智力有問題
你哋覺得公務員好做唔係應該你哋講下點解好做咩
定係又想post張入口罩gif就當自己好有point

我以前嗰度啲EO仔就日日都做到8,9點,有時星期六都要返office開工
人工得嗰40k仲要冇bonus冇花紅
Apm邊有75k
最少都pm先有
冇左2萬個空缺
係咁嚴重
一早成個政府停擺啦
照行到即係冇事啦
On9㗎?提供公共服務重要啲定養白卡重要啲?公務員應該全部exempt from呢啲on9例
作為香港最大僱主係有責任做榜樣
同埋私人公司不嬲都唔係成日請公務員
簡單啲講就係佢哋都好驚喺政府做太耐唔係咁容易轉到公司
政府多八公八婆
定因為有呢d空缺
所以政府做野先咁慢?
我見好多師兄都屌哂鬼
運輸署又慢
牌照又批得慢
出得來講野既唔荒白得去邊 真白卡個堆唔見得人架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞