其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
我答你啦
大約1/3
佔少數呀戇鳩仔
del post 我未入

綜援都有架,咁綜援咪仲好福利
政府醫療會收你幾入肉呀?
你一買醫保最cheap個plan已經係講緊私家醫院大房啦
邊有人買醫保住公立架?

公立服務就係出晒名平,d藥自然唔會係咩靚野
你睇完食完都唔會好/冇靚藥咁舒服
再者,唔係度度都有公立醫療服務俾公務員用
要倒屎咁早起身打電話去book(又係打到爆都唔通嗰d)
有公務員專線嗰d,又未必近你屋企
俾你約到,咪又係要仆出去睇
我上年尾第一次中招
開頭冇驗快測,睇左兩三次拎SL
次次都扑返出去睇
真係差d死咁滯

私人公司?落樓下睇完拎單claim啦仲搞咁多野

公屋?得紀律部隊、ca、aco呢d先有可能俾你排到
housing又淨係得高級先有
咁閪位啲嘢邊個做
大把黃屍叫人移民 自己爭住做公務員啦
公務員先咁得閒鳩吹來合理化自己人工
所以咪會有跳point,升職呢d野威逼利誘你去做囉
天秤兩邊你咪揀一邊
一係就死捱死頂有得升
一係就無慾無求hea到退休

唔係邊得黎777金句
應該中高層減,果班垃圾減兩成都唔會走,加多啲比低層
連登仔就係果減完50果千幾個嘛
是咁的,我見到呢啲撚頭都會同佢玩
開晒通知,12點覆佢,佢1點覆。我再3點覆佢又4點覆。
我5點再覆。佢就收咗皮沒再同我玩

我繼續set 3點先出email比佢。但沒用chatgpt•
BTW,你建議幾好,我會準備定ChatGPT自動收取郵件收佢皮。收到email再delay半個鐘覆。
請問你知唔知依家好多位都閪爆
特別面對市民果啲位
我一個人跟十幾個盤 。
低級先會淨係跟幾個盤。
扮勤力上位,就叫佢收皮啦
政府門診$50 你比唔起咩
病到九彩仲要搶籌 搶到果啲診所又隔涉
仲要睇埋啲黃綠醫生 入房一分鐘 出黎等成粒鐘藥
搞你半日又係比啲Paracetamol 打發你走
好多公司都有醫保 快靚正 公務員醫療福利真係同冇係冇分別
1999「首先⋯⋯總之⋯⋯」乜撚野句子結構
我係話筍位比人搶哂
淨返閪位冇人做
咁閪位啲嘢邊個做?

利誘就冇啦 睇下邊個好恰啲 塞佢食埋啫
升職睇年資㗎嘛 幾做得嘢幾肯做都冇用
所以升果班多數廢
而正正制度係咁 淋熄咗幾多本身一腔熱誠嘅人團火
令佢地都變埋廢物
唔識又亂講 笑死人 要反明明有好多好論點
剩係睇依個post咁多白卡刁民都知唔會好做得好邊
同啲社會垃圾講咁多都係嘥氣
佢可能比BD啲呀sir撚得多 痴左線
要上連登‘撚’返公務員
叫停大項目已經搞掂
然後輪到建造業嘈
呢個reply真係睇一次笑一次
其實佢係咪考唔到咋
以事論事, 入公務員主要靠資歷同面試表現top , 但唔代表往後嘅實際工作能力/貢獻, 連登仔入唔到只係代表資歷唔夠top
何況私人市場會汰弱留強, 做得上去多數工作經驗豐富同有受訓練 唔係做夠一定年資就可以升上去
你跟十幾個A&A?
咁有料又覺得公務員好,直接去考政府啦

當初都以為好,先入來試下。結果入咗其實麻麻。玩多幾年都會出翻去,宜家費事爛CV。早期老一輩就荀,宜家開嗰啲,全部豬頭骨比大家食
出contact制玩音樂椅
7折都做
比起祖國人工仲有差距
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞