其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
都係嗰句,特首點會唔批自己加人工
你話呢眼界決定圈子
佢哋有得唔聽特首話咩?
特首同局長自己都要加人工啦
廢撚到
你柒到
唔該第三方將有特殊條件限制既職位去除
比如狗隻呢d有體能需求,事實上狗狗每年都有好多人考,考唔上體能。

呢d位並不是無人做,而係人不能做狗

狗隻條數就係假既,唔係無人做,係人做唔到狗
"香港從來都冇三權分立"
公墓狗粒數係假既,政府做假數搵借口加人工

比如狗隻呢d有體能需求,事實上狗狗每年都有好多人考,考唔上體能。

from Google:
2024年4月1日起*:
高級: 總薪級表第 33 點以上至警務人員薪級表第 54b 點或同等薪點,即 81,505 元 至 163,900 元
中級: 總薪級表第 10 至 33 點或同等薪點,即 26,585 元 至 81,505 元
低級: 總薪級表第 10 點以下或同等薪點,即低於 26,585 元
*有待正式批准
Asd有冇ot錢
樓主收皮啦
出面個個連登仔14個月糧 3個月bonus
跳一跳糟 +20%人工啦
使稀罕公務員+3%?
定係你廢所以妒忌?
其實係
所以跟本唔需要咁多垃圾公墓狗
炒曬貴個班公務狗 換返班新血
係遲早要做既事
你公司冇左你依個做到四十歲都係得30k既工程狗一樣都run到
你本身都可有可無
你全部野鳩up
人地起碼有份報告
佢地剩係諗人地人工乜乜柒柒
維持日常運作係要人手同成本既
依家就係起薪點太低,搞到完全無吸引力引人入去保平安(因為香港經濟又未真係衰到好似上面咁個個考公務員保職位防止中年失業)

唔介意等100年先排到有公屋既,成個房署留100人都得添,你等之嘛又唔係班職員等
然後SET系統掉上網俾你地自己申請BOOK場,申請牌照,CUT人手等返3,5,7年先批個車牌俾你好唔好
同國家公務員睇齊啦就快
連登清潔/掃街/倉務精英
公墓狗粒數係假既,政府做假數搵借口加人工

Trust you bro
凌晨三點都覆email

吹到
又係你隻垃圾公務狗
加得3% 好嬲好嬲
撚狗開始
又要話廢柴都考到公務員
計空缺嗰陣又唔計呢樣唔計嗰樣
肉鳩酸
不如話唔計你自己考唔到嗰啲啦
咁公務員直頭冇空缺

再者,紀律部隊依家啲體能要求已經低到傻,考唔到真係你問題多過佢問題
睇你嗰款都係嗰啲考唔撚到然後怨天怨地嗰啲傻仔

另外,上面都有人post過link,有清楚講晒啲空缺係邊個部門,編製有幾多人,空缺有幾多人,你自己碌返上去睇啦
你講到自己唔係鳩up 咁
審計死撚左嫁?見到你請咁撚少人唔問爆你叫你搵方法請多啲人?其實政府真係應該科普下啲市民政府係點運作每日幾個post講啲錯既fact 再每個post都幾個人講歪理
都話人地份report 有幾十間公司13萬員工得出黎
你就鳩up 2句話人地點演就無公信力
信你就死得人多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞