其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
將所有公務員有機會拎既福利撈埋一齊 然後話公務員好多福利
又宿舍又房津又長俸又40日年假又有Ot錢又準時放工又有公屋拎
不如你話減薪都好多人仆去做
一年唔加你無限推演到每年唔加?
你被害妄想症?
經濟好你又識得嘈政府有錢就要加人工
宜家經濟差唔加人工你又嘈?
你又好make sense?
真呀, 根本人工就高過出邊好多
班教畜啲人工先恐怖, 如果出去私人巿場搵, 打咗8折都唔會有人請佢哋
無話一定加喎
沙士嗰幾年咪有減人工/凍薪
今年個調查結果參考私人公司得出
正增長又唔計
個數已經少過調查結果
地鐵都加3%啦
戇鳩
嘈完有得加點解唔嘈
再嘈有機會再調整點解唔嘈
真係好撚戇鳩唔講以為treasury 同交稅班人係我老襟
你講緊既嘢其實普通公司都係一樣通用
至於點樣compensate只要政府唔係合約上寫明其實你無得一廂情願個喎
FYI 今年2月綜援加左3.3%
就講教師
私人市場即係私家學校教師例如國際學校啦
你確定要用津校教師同國際學校校師人工比較?
我驚你柒喎
加得少過綜援都要比人屌 無陰公
咪撚傻啦, 津校啲垃圾同國際學校嗰啲比
香港教師人工偏高係事實啦, 英國啲STATE SCHOOL教師都唔會有咁好人工
咁有機制唔跟係信心問題 真係經濟差你薪酬調整調查會正數既 13萬sampling size比你講到9up出黎咁撚樣
2008去到2019經濟咁撚好公務員有無出bonus? 人治就認啦你老味
戇撚鳩有咩好比較
我洗唔洗話英國啲藍領同司機overprice 呀
以前有能力既-》私人市場
次一等先到政府

但而家出而市道差
咪調轉多返人入政府

呢樣野係風水輪流轉
而家個市你咪會覺得係咪都有人做
以為沙士肥雞餐都係咁架
想減開支cut人

之後10年咪仆街唔夠人
喂!唔夠人都運作到喎
你一架車四個車轆 夠係無左一個都行到啦
咁係咪代表果個車轆係可有可無?

再退10步 出面好多工都係睇政府來決定加唔加、加幾多人工,一係你就有方法脫勾,唔係就一齊死啦
咁玩泥漿摔角就唔好扮到自己好make sense好有道理啦
個鳩個覆我都係基於「老奉年年加」呢個論調
點解講講下香港又講埋外國
上上層層主既意思係好多都係做到PM level既街外人入政府關政府Engr做咩有乜關係
你睇吓啲教畜個個月收錢, 塗毒下一代就應該俾人屌啦
幫政權洗腦, 教班小粉紅出嚟, 都咪撚話唔恐怖
根本就係啲廢beta male 覺得細個俾老師忽視
而家有位就要屌下教師
私人工 月薪8千蚊都大把人做啦
今時今日仲留返香港嘅人咪又係endorse 緊個政權
講到自己好撚清高咁
教畜又係唔知點得出黎 斷估你都無實質數據支持教師表現係點
幫政權洗腦講到老師有撚得揀咁 香港啲水大部份黎自東江水呀你咪撚飲呀
見到你又係政治立場行先我都係行撚開 唔想同你呢啲人痴埋一份
你打份咩閪工人工唔會年年調整
你06年Grad 到而家先30K,何德何能話人垃圾睇你個款牌都未考到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞