其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
你都幾九唔搭八
上面講緊請人問題
你東拉西扯做乜撚野

更何況
我交稅十萬八萬咋
但用咗咁多社會資源
相比之下根本好小事
人地頂得順咪繼續囉,係外面班人以為真係圍住係度開p等收工之嘛,又未到好地獄既,但工作量真係多,當然一定有d位超悠人影都唔多隻放飛自我既
俾個出糧,點解無關啊。

屌你老母堅係啱既,弱智閪
好奇問下 姐係交幾多稅
好多人交咗幾千蚊稅就當正自己大老闆咁
成日話自己係納稅人係到亂屌老母 我真係笑撚咗
可惜香港唔係你話事…
個個枇香港唔會死.
公務人一定唔會減薪.薪高糧準.

經濟差落去,維唔到本.都係要減人手,同人工.

咁我想問 依家無折都請唔到人 7折請返黎 個班人係質素好過依家既人?
同埋你用logic覺得係會請到人?
貼個稅單出來參考下你交咗幾多
定你連綠色炸彈都收唔到
咁好景又有bonus又眼紅公務員發生緊咩事
條友發撚晒癲
溝通唔到
唔好再理佢啦佢D comment睇落都重白卡feel

黐撚咗線
可能俾公務員雞姦過
交稅多少無重要
唔gur政府無撚用,年年出死政府,又擾民,又私相授受,又掟錢落海,屌你老母仲我講加人工

戇撚鳩既臭港
首先我點解要分,總之呢班人入面就有班19係入面,但加人工唔會拆開睇,係綑綁,明?
要逐個例子列舉既話大把民怨,你係睇唔到定想逐項反駁?
再者你先係感情主導盲目信奉權威,特首夠話xx%市民覺得國安法好呢啲係真?不過你擦鞋咁叻係好奴才黎,加油
最後我無話一文不值,係你內心想反駁作出黎,我提到係香港政治紅利底下既利益者,點知?你咪比較下你咁鐘意既全球xxxx報告囉
政府成個年度收入5000幾億 唔知佢有無交左億份之一?
你知唔知咩係外判
個啲隨時係私人工嚟
可能係日日上嚟屌鳩公務員嘅手足嚟
執奶滋
同呢班白卡講野就來搞到自己都變白卡 你地慢慢屌啦 反正屌撚到你斷氣個日政府都係唔會彩9你
唔好作我眼紅公務員先,屌同眼紅都未識分,定左自己腦?
利申人工低過特首
佢成個腦淨係識得警察
唔知政府仲有咩部門
可能未讀過書
又冇考過車牌
甚至冇出過境
國安處都外判?係有外判位,但也有新部門新編制新空制,唔好spin先
真,所以大6無人屌高官,個個都愛死了
公務員編制自2021-22年度起落實零增長。在2023-24年度,政府會繼續嚴格控制公務員編制,維持公務員編制零增長的目標。預計至2024年3月底,公務員編制仍為約197 000個職位。

屌你老母google啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞