[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#114 不是OLED不用

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
正常oled好快會打埋TN個市場 TN個優點已經輸左仲要色柒
剪片執相多 間唔中打下機同睇戲
想要32"+4k
想問下$8k左右有冇推介?
都唔駛揀,8K就3代QD OLED
MPG321QRX QD OLED
呢部有啲outbud同好似長期冇貨咁
都會考慮下thx
8k樓下有冇其他選擇?
反應時間快要加埋High refresh rate有用, OLED 240Hz無論流暢度定動態清晰度都冇得同400Hz TN打,但除此之外TN輸鳩曬,輸入延遲就差唔多,唔夠budget買360Hz/480Hz OLED就去買2K 380Hz Ultra Fast IPS,除非你只玩hardcore FPS又冇錢先考慮TN
如果佢分mon買 買個靚TN都唔平
ZOWIE XL2586X $9299 全面輸俾PG248QP 邊個買我指住佢笑一世
360Hz OLED motion clarity同540Hz TN差唔多, 係流暢度輸少少,BFI嗰啲垃圾功能360Hz打上冇咩用,而且會增加input lag

個人認為唔係玩到好高水平唔使追Refresh rate追得太勁,因為有啲人真係分唔到高Hz低Hz, 當然你想玩得舒服啲而買當然冇問題,最緊要清楚自己買緊乜
明白ching
所以額外買個TN不如dual mode oled
LCD 700HZ都贏唔到OLED 480Hz

傻人先買TN, 540Hz如果2000-3000都可以接受,但最平acer都要4000蚊,而且panel攞貨standard冇ROG咁高
張枱得60cm 坐後d 用32寸o 唔ok想入新個隻lg oled 32
差唔多,我都係呢個距離用32吋QD-OLED
我之前用32吋 視距60-80cm
會唔會好辛苦
唔會
少少, 打FPS 既話要後少少好D

買住呢隻mon頂到27 吋4k oled 值唔值得?
間唔中都要用黎做公司D EXCEL,
做excel還好反正咁大你會開多幾樣野睇
黎到2024年 夠位的話
買42' LG C2係咪依然抵玩?
會唔會好多地方已經sold out了?
c3啦
用緊,唔差,3千多少少
OLED,聯想,2K,240Hz,90WUSBC仲想點
寫明覆蓋率咁真係有料
相反有啲大陸牌子Aoc P記就淨係會寫容積呃鳩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞