[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#114 不是OLED不用

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
QD-OLED?
QD-OLED用霧面有光都會變紫色

left to right in this order: LG C4 OLED, Samsung S95D OLED, Samsung The Frame 2022 QLED (also uses a matte coating), and the Samsung S90D/S90DD OLED.
你點知的
其實除非你有direct light直射佢。唔係嘅話實際無咩影響。 你唔會見到灰/紫. 就算間房好光.

我同時用緊2隻32" OLED. 一隻霧面JOLED LG 32EP950, 一隻QD-OLED ROG PG32UCDM. 唔覺得隻QD-OLED 發紫/灰. 除非我搵燈直射佢就真係有分別.
VA 快啲嘅嘢殘影勁過IPS好多,玩槍game唔使諗
同埋曲面唔係闊mon意義不大
求救

我部LG 27gp95r頭先一直插緊HDMI落MacBook度用上吓網用得好好哋
突然間上到某個位(reddit)我發覺佢啲字唔同咗色(原本白色字變咗做藍色字)
我冇為以close咗個tab,點知啲字都仲係度,我以為browser short咗close咗個browser,啲字就變咗係個desktop wallpaper出現。
我reboot部laptop,啲字仲係度。以後我索性switch channel去插display port嘅PC,點知啲字又係喺度。
我再試吓熄mon,斷電重開一次個mon,點知發現原來仲衰!係冇signal嘅有背光黑畫面OSD都有字!

簡單總結症狀就係好似OLED咁燒印。但係呢個mon係IPS嚟。我亦都冇長時間hold喺同一個畫面。

我再debug咗一陣,發現個mon較低去用60 Hz會肉眼睇到佢微閃微眨

有冇全能連登仔知道發生緊咩事,係咪個panel壞咗,定係啲咩controller壞咗定點樣

個mon買咗返嚟都未夠一年,我上返我買嘅地方(法奧)又下咗架搵唔返個保養期。我仲要過多幾日就去旅行消失香港一個月跟進唔到。依家真係唔知點算

求各位幫幫手睇吓眼
原來ips都會咁,長知識了
我部24ud58 ips都試過有印
但一過排就冇咗
我部 Sony OLED用咗年半,禽日突然發現好多灰色直間紋 (vertical banding),諗住乜咁唔㩒玩呀。

做咗一次 panel refresh 後冇哂。
我主芒用Pa32ucx都試過定住呢個圖半個鐘就燒左落去
之後用左一日就冇左 嚇撚死
回樓上各位
個mon的確其實係當時出post嗰陣已經慢慢淡印,到依家都已經睇唔出。
但硬係好似有條心刺咁,睇灰色空白位好似有劃間

講返我最怕嘅係會唔會有啲咩暗病、災情之類
我都有聽過IPS都會留印,只係一直都認為同oled一樣要長時間一直hold著同一個畫面先會有印。但呢啲字真係一兩分鐘都未必有就印咗係上面,所以先驚

然後再搵埋Google本地仲有介紹page嘅同形號,原來有3年保。咁就放心好多。

多謝樓上各位,酒已賜
係咪所有oled都係pwm調光?
無見有
woled/qd-oled都不是
Source?
Samsung 三星 32吋 Odyssey G5 QHD VA 165Hz 曲面電競顯示器 LS32CG552ECXXK

做緊$1980 用黎頂1,2年 直到oled mon開始多貨 諗唔諗得過
有冇爸打有aw3225qf setting可以分享
試左網上幾個non-hdr profile都好似怪怪地
師兄,我自己用緊27gp95u,上星期六用用下mac mini突然出同你同一個情況
平身想約LG保養黎睇,但斷電幾個鐘後開返已經正常返,所以cancel左
之前一直冇事,唔知係LG的firmware定咩問題

隨上圖
sales講既
轉保2個星期有多都未收到dell email,係唔係衰左
今朝落左單買SAMSUNG 隻新32"OLED,宜家買有好多野送😎
片度設定熄鬼咗個電影效果佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞