[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#114 不是OLED不用

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
LG dual mode 值唔值得去馬
平平地2K-3K budget 想買隻27' Mon
多數都係駁MacBook 上下網睇片 有時駁PS5 打下機 有冇D 好推介
見到上面有巴打推介過TB小雪人 有冇巴打有用後感
LG = 垃圾較色+到期就壞,仲要咁撚貴

一定揀PG32UCDP
想知道有冇建議
加少少 OLED 唔會後悔
請問Dell AW3225QF 邊度有display 睇? 高登黃金旺電邊度有?
除咗價錢同無type-c
3K MSI,Acer,LG
弱智仔收返埋asus啦
你答撚到asus用中國製果批點樣證明係最靚啲貨未?
同埋PG32UCDP又係LG嘅嘢,即係點,LG自己用次貨,畀晒最靚Asus?
BTW上網睇到人哋支持埋HW校色,你原廠幾準都好,用一排已經廢
Oled想搵2k 144hz,size24-27吋,有介紹嗎
LG 個HW calibration software 好用過Asus 好多
Asus ProArt 果個勁廢
牙石打手收埋啦
我就唔會加$3000溢價買隻眼
寧願拎嚟upgrade其他野
邊部平咪買邊部
嗰隻ASUS XG27AQDMG個鏡面都係請LG研發俾佢獨家使用,不過LG自己唔出鏡面就知乜料,鏡面受環境光影響太大。

Samsung 自己都放棄咗喺QD-OLED自家產品度用鏡面,最新嗰隻s95d電視用咗特製霧面塗層先解決咗量子點受照射發紫發灰情況,變返全黑。
之前買左隻mini led 34 21:9 mon黎玩
AOC AG344UXM
叫做有170hz 3440x1440 HDMI 2.1 DP type-c KVM 1152個分區 HDR1000 97%P3色域
用黎睇戲打機係幾爽 但remote work搞唔掂
始終有光暈問題 搞到揼code隻眼睇得耐好攰
長時間關左Local Dimming變左做一隻普通IPS mon

用左2年 用黎做野多過睇戲打機 久而久之長關Mini LED功能
諗住換番隻主打辦工既MON 間中打機睇戲又唔想漏光咁嚴重 諗緊nano ips定係QD Oled好
睇中左辦工既LG 40WP95C 9K
or
Philphs 34M2C8600 8K

Budget 10k 各位師兄有咩mon推介
定有其他方法另mini led coding dark mode冇咁攰
LG 39吋oled 如果要玩包圍感game,800R應該最彎
自膠,39吋萬三,但見到34吋做緊9000
係咪講緊最新依隻?
https://www.lg.com/hk/monitors/gaming/39gs95qe-b/
好似好正咁 但成13k 冇typec按口 macbook不太方便
其實用qd oled經常programming燒屏機會大唔大 捱到幾耐?
9k咁又可以諗諗喎
不過要買adapter for macbook用
同埋唔知oled用係做野易唔易燒屏
長定畫面一定會,驚就買返ips
如果打機高Hz,有隻38WR85QC
咁打code都大機會長定畫面 尤其隻mon咁長oled畫面真係靚好多 最壞打算落番nano ips
你8000蚊買到32GS95UE? 係就快, 我要100隻
霧面都有變灰嘅缺點

S95d 都會發紫 未解決晒
s95d=灰紫

S90d glossy防反光好過c4 glossy

排位:C4,s95d,LCD,s90d
如果用Galaxy S24 Ultra螢幕抗反射塗層應該好正,見部機黑屏好黑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞