[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#114 不是OLED不用

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
OLED 27”=AW2725DF, PG27AQDP(就出)
OLED 32”=PG32UCDM, PG32AQDP(就出), AW3225QF,
32M2N8800=matte, 32M2N8900=glossy, 未有Review觀望中)

點解唔推薦其他?
因為好多牌子(特別係MSI同即刻跛), 呢2間牌子本身就冇整mon經驗,係呢幾年見有錢搵先踩隻腳埋嚟,啲售後服務又差,再講平唔得幾多

啲Engineer同Quality Control=廢, 較色求求其其嘟兩下就算, 買咗返嚟唔好問點解啲唔準、HDR washed out、input lag高、OSD難用等等

雜牌嘢搵面板廠拎嗰啲panel=一二線廠揀剩嗰啲渣嚟, 通常漏光嚴重,均勻度差(全白畫面不同位置亮度不一,LCD普遍都有, OLED基本上唔會有) 同埋壞點, 所以俾貴啲都要買一線大廠, 當然你接受到殘次品可以買二三線雜牌嘢
https://www.rtings.com/monitor/reviews/best/by-usage/gaming

好似Dell 幾好,但電腦節會唔會再平,不過早買早享受
DELL真係售後,同質量幾好
雖然貴少少
舊電飯煲/舊PS
京東見人開箱
32M2N8800係glossy

8900未見
新Oled 32” LG果個dual monitor 呢
AW3225QF曲mon 打fps game 有無影響
街鋪平好多,Price.com 睇,但有無伏?
從來冇見過街舖平過sale quote 價錢
岩岩Quote jor. 平!
同埋官可以加錢保多兩年定三年
Oled mon 就無得加保。
B站有片話 32M2N8800 亮度會自動變低
熄晒所有SETTING 都FIX唔到

本來都有興趣試下呢隻
睇落可以慳番
AW2725DF matte面
PG27AQDP glossy面
AW2725DF係glossy
Oq-oled vs woled 仲係要諗陣
PG27AQDP WOLED應該係MATTE
XG27AQDMG先係first glossy woled
qd oled色水好d
要大廠就買Dell/ 一係就三星/LG自己嘢
Asus就出果兩隻咪就係用緊LG而家果隻同埋27吋480Hz oled,27吋可能Asus出先
同埋技嘉嘅gaming Mon我自己用過,唔覺得好差
新果隻Asus 32吋除非你要有type-c,否則我諗唔到咩理由要等Asus
BTW唔知係因為QD定點,OLED得LG做到四邊無邊框?
考慮緊佢定新個隻glossy XG27
即刻跛其實唔差
個人覺得osd方便過rog 同dell

講出mon 又唔講埋acer 成日拍住rog 出同款panel 嘅mon
acer 嚟緊都會出隻4k240 qd oled
即刻跛唔知售後點
聯強
悠二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞