[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#114 不是OLED不用

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
SDR直接用standard 唔夠光就較高啲 對比多數唔郁佢
HDR就開DV Bright
我反而覺得磨砂面靚啲,啲光太透似以前cheap ips光面
會睇字,會反光嘅環境就已經唔得
色就一定光面靚,但你拎部電話喺光下面用會睇到自己咁
會反光唔等於睇唔到

有少少反光其實影響不大

亮室一定會反光

當然glossy做到完全防反光就最好啦
少少反光梗係無咩嘢,無人話睇唔到
但唔係喺房用,環境光勁啲嘅就麻煩啲,一係就要將隻mon較光啲
我自己廳=mini led
房=oled
你地有冇用喇叭?定用sound bar
唔會睇唔到
不過睇得辛苦
要避光源
有冇2000-2500左右
4k 32吋 可以打直擺既推薦
60hz就夠 用黎文書
呢個價位都應該係VA,睇色域睇價錢算啦
啱啱過保一個月 燒咗隻LG 27GL830-B
如果買過隻 想要2k/4k 144hz up budget 2000-4000 依家有咩款係推薦架
見2k 144 27GR82Q-B做緊2000 (頂我買果陣3300)
然後搵咗陣 見到有啲mini-led / OLED嘅款又有啲心郁
仲有睇緊隻msi嘅 G274QPX
貪佢有PD65W
點解咁多光源
我得天花板兩盞燈
砌機砌頂spec跟住拎嚟打LOL

+1
想問吓有冇巴打用緊LGC3做螢幕?
我用咗佢嚟做雙螢幕
而家另一隻24吋電腦Mon,如果想睇待機狀態叫醒佢
一定要首先開着部LG先識着

唔開着部LG 會見到着燈,但係黑畫面發光

我究竟setting有咩錯?
請問你用C3做電腦mon時, 睇文字清唔清晰, 要否在windows 特別調教, 近來想入手, 想問下用家
乜都唔使,但係要着電視先識着Mon 有啲麻煩
42 c3 睇字清
開pc mode+isf專業mode 銳利度0
Windows可能要關閉cleartype
Lol 都無打
Yt多
我自己有駁喇叭 岩岩收到email 個保固轉移都係4,5日搞掂左
你係駁電腦定插佢個mon
想用佢個type c但好似剩係for Charing
我本身就電腦駁dac 駁喇叭要插電腦 ps5 switch 用唔到earc
Thanks 謝解答
AOC 隻4k mini led 3690入手得過嗎?
有邊隻 32 oled 4k 係有現貨買得過?
壞左mon (lg 32gq950)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞