[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#114 不是OLED不用

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
youtube 8k嗰啲片
呢條掂, thanks
有冇人留意過隻LG 27GR95UM
但香港無貨 得淘寶有
麻麻地
LG冇心搞MINI LED
想買個3x寸既mon for ps打機,大家有冇推介
Budget 2-3千咁上下
用緊7800x3d 加4090d
想換32吋4k mon(oled or above)
around 10k, 唔打fps 驚
有無介紹
唔驚反光就技嘉,驚就三星(三星自己就用霧面)
LG果隻480Hz你就用唔著,除非你要黑色純黑而唔係QD嘅紫灰
巴打有無特別調d setting
第一次買靚野唔太識 覺得有d 暗
霧面woled喺亮室都會有少少灰
Oled其實都要喺暗室冇環境光照到先會係true black
想出隻三叔 OLED G9
但又好似話會出新款...
唔知要等幾耐
隻MSI 321urx 有咩推薦settings??
update咗fireware
暫時乜都default好似問題不大
磨砂面就一定啦但唔係個底發紫
睇s95d 都會
不過可能要再光d先會
想問下有冇人知 Samsung Odyssey G7 28” 裝唔裝到落一般Mon arm.
睇spec佢支援 VESA 100 但睇片好似凹入好多同唔係正方形, 怕買左裝唔落🙈
佢有配件比你裝到正方VESA 100
其實oled 係咪鏡面一定好過matte
都要睇使用環境
我電視靠窗 有陽光真係有半邊睇唔撚到野
係望住自己個樣咁

如果冇乜光 (起碼唔係直射) 咁應該係鏡面對比度會靚d
鏡面靚d但防反光較差
Matte防反光較好 但會變灰
我13號落單 情況同你一樣
姐係間房無窗,少陽光就用鏡面好啲?
琴日岀ssp睇
隻XG27AQDMG真係靚到doom一聲
Woled 鏡面
不過睇咗一陣隻眼就開始累,可能未試過咁飽滿同sharp
之前用開1080 IPS
佢一開已經set 左dolby vision 我覺得亮度岩岩好
我自己覺得係
因為正路屋企盞燈就唔太影響 除非佢係射燈啦
我自己冇OLED mon, 但電視係
唔知個視距有冇影響
但有陽光同冇陽光真係差好遠
電視我自己好少較好光, 太光我都好快會累隻眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞