[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#114 不是OLED不用

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
唔影響用就算數了,應該係啲送貨太暴力撞到咁,冇理由protective film + bubble + 2層發泡膠再加黑色都會花
原來個個都有,唔係qc問題就算啦
唔影響用就算數了,應該係啲送貨太暴力撞到咁,冇理由protective film + bubble + 2層發泡膠再加黑色泡棉都會花
係,要強光照先見到不過係左上角唔太顯眼,又冇死點光點所以廢時煩
白色bubble 紙加一層透明螢幕保護膜
多唔多43" mon 有hdr1000
定係要含淚買samsung 43qn90
有無人爭扎緊32"OLED/42"OLED
43吋mon多數得edge-lit
買電視好過
唔考慮OLED?
42 oled應該都係lg玩晒??
sony 都有
A90k
Sony套算法真係靚d
oled TV係咪新款過mon
2024 mon好似停左出42?
宜家LG同Samsung策略變咗,今年決定放棄投入資金開發大尺寸,改開發中尺寸(電腦mon,平板)
京東點樣三年換新機?
今代55吋同65吋QD-OLED光度有明顯進步
42 48吋冇份
42吋同48呎係外購LG woled panel嚟,今代亮度進步主要靠散熱改善同量子增強器
LG WOLED落後好多了
原來s95d白色光度都贏埋g4
LG睇嚟要除圓偏光片先贏到s95d了,下年cut埋白色像素都唔知點
3000nits如果佢仲有白色子像素就麻麻
高光色域會收窄
彩色亮度又不如qd-oled

想買部細mon 400hz打機,睇中呢部雜牌..
而家tn 都咁高色域...?
背光加左量子點可以嘅
講緊色域
明白ching,部mon 純打機粗用
睇戲會另購oled
個反應時間唔夠Oled快 Why not oled 240hz
都掙扎緊..諗緊一部萬能型oled好 定係 分開用途雙mon好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞