原來Newjeans完美復刻墨西哥女團Jeans

942 回覆
946 Like 153 Dislike
屌,真係死仆街
難怪首垃圾gum個聲咁懷舊,原來抄首咁舊嘅歌搏人地唔知
閔狗:我一手打造嘅女團
兔狗:因為nj先聽韓國歌

係吖,nj啲歌好新,同其他女團真係好唔同呀,吸引到我黎聽吖xxxxxxx
(你聽緊嘅係歐美歌,緊係唔同啦
公海班人選擇性接收資訊姐
明明我見都有人post依面d新聞但冇人理
最多咪留低負皮走人
隔離係賓尼+ 老母粉大本營黎
見到絲打去左隔離post同佢地講
絲打慳番淡氣好過
呢到既人佢地一律稱earnot/奶房/army你自己簡一個
自己係exol就得
earnot就冇權出聲
我做好心俾班盲人睇吓真實世界啫
你見佢哋完全唔敢出嚟,喺自己狗竇玩一言堂
相信呢兩日激到佢哋死死吓
公海理性討論
話自己唔撐NJ,話兩邊都仆街
但永遠只推有利閔大媽嘅假新聞
有利HYBE就一律負皮
我不是鏡粉
對面立場早期睇都好明顯 有人擺抄牛抄人地首歌完全無人應 又要拿番注水bts水牛出黎鞭去轉移話題
佢地有心去無視你打幾多野都無用
抄牛既fans暫時係呢一代最entitled 個班fans黎
又要屌hype同肥佬但自己愛團就係食住hype 紅利出道
活生生上演緊農夫與蛇
都係等睇抄牛同老母慢慢收皮啦如果加埋肥佬我都唔介意可以一齊攬炒
閔老母抄歌扮墨西哥jeans扮死
但MV導演忍唔關跳出黎
閔老母個邊啲人一次次完美演譯 我做係參考你做就係抄襲
唔跳呢度有冇PLUTOfans

NewJeans Hype Boy MV導演IG 限動

K-pop的步調太快,以至於在同一時期出現相同想法的情況(如同步性或時代精神現像或參考重疊)相當普遍。 我通常會花相當多的時間在一個專案上(與閔熙珍或熙珍製作人合作時,這方面也很契合,她也越來越體諒我),所以在專案進行中,我有意識地不使用非 經典的參考資料,即使為了避免在不斷檢查其他發布的影片上浪費時間。 當然,這樣也無法完全避免無意間的參考重疊或時代精神現象,但也沒必要刻意避免。

問題不在於參考重疊,而在於彼此互為參考。 不論是商業或非商業媒介,任何形式的藝術都遵循這項規律。 抄襲對任何人都沒有任何意義。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

怎麼能已經睡了
快起來
傳訊息
得找參考資料
你在幹嘛...

1.PLUTO冥王也是參考Atom 的
2.浦澤直樹的《Monster》最好看
3.想去漫畫店

來源 : https://theqoo.net/square/3240544684

1. 什麼?
2. PLUTO跟這情況不一樣不是嗎?
3. 你是什麼意思?
4. 爆米花越來越多了╕╕
5. 我想我是在諷刺墨西哥牛仔褲╕╕
6. Pluto-Atom 是官方重製版...我認為用它作為複製品範例並不合適
7. 我是在諷刺,因為抄襲爭議很荒謬╕╕
8. PLUTO不是饒舌歌手
9. 對你有利,就是你的朋友;對你不利,就是你的敵人,╕╕
10. 他是一個連參考是什麼都不知道的人
11. PLUTO不是致敬嗎…?我知道你想說什麼,但是
12. https://img-cdn.theqoo.net/fWGNgF.jpg
這不是之前拍MV的人嗎?..╕╕
13. Pluto是重製作品,我看你是完全不懂喔
14. 認同Monster真的很好看
15. 找參考資料時如果資料重疊,導致結果相似 < 沒問題
以同時代的其他人為參考並抄襲 < 有問題
這句話的意思應該是這樣吧。
└我也是這麼理解的,不過評論一片混亂
16. 有很多孩子不知道參考的意思
17. 最終,將經典作為參考的a是參考,而以a為參考再次參考的b則是抄襲,這不就是一個相當自我判斷的標準嗎?

翻譯 cr. by Master5566( 轉載請註明 感謝)
跳出黎被人屌咁搞野, 唔出聲咪唔會7
估唔到會係MV導演跳出黎先
閔老母既霸氣回應唔知要等到幾時呢
希望簡短啲
上次佢份聲明字多到差啲爆字要用3個reply先夠
導演仲認左參考, 可以點兜
Pluto係當年為左紀念手塚治虫同阿童木,由手塚制作公司提出而浦澤直樹有意繼而促成合作,浦澤直樹最後揀左阿童木其中一章七大機械人黎改編。你可以話係重制,可以話係原作改編,但係一定唔止係致敬咁簡單,唔識真係唔好亂出聲。
人地jeans出咗 TikTok 撐新牛
你地班haters又柒
致敬定義,作品公開一刻已經會公開話好欣賞原曲乜乜乜所以致敬
但依家係俾人爆先出黎兜
參考定義係,會落reference
依家呢個情況擺明係抄
淨係抄曲都死啦仲要抄mv content
正一垃圾
墨西哥jeans 世界好出名咩? 人地死左咩? MJ就致敬姐 搵隊冇人識既黎致敬
你班盲牛真係字都唔識多隻

人哋係話你係歡迎你取材
將佢哋90s concept帶到下一代

人哋並冇幫你否認話唔係plagiarism
亦冇好似班盲牛咁以一個手勢去攻擊人
呢啲咪叫大方 真係想共冶一爐
唔睇TikTok
咩片黎架
人地冇話佢冇抄喎

只係人地大人有大量唔介意咋
Old jeans比起貪錢嘅宇宙起源閪女人大方幾多

睇下班宇宙起源會點tweak
越睇班人越似思覺失調活響自己平行世界
原祖jeans呢啲回應咪得體囉
況且"We love that the 90s has come back and reached new generations.”
唔等如話你冇抄喎
唔通好似閔老母咁開埋一哭二鬧三上吊記招屌人抄你"new"jeans咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞