Sony Xperia 討論區 (161) - 1VI唔生性病索粉倍感失望

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
$6699 512GB
送機套
要簽嘢保證用多12個月

岩岩去sony store撚機
2部拍埋睇條4k youtube片 真係差好多
v同vi都幾勁
後面玻璃背可以整到似膠,然後側邊金屬殼又係整到手感似膠
佢直接用膠整咪得囉 洗鬼扮咁嘢 仲要高成本 (可能收咁貴唔好意思用膠)
難怪cmhk 直接8299減價賣
成部機頂多對位s24+呢d level

又買唔到pixel
都係堅持用住1ii先
既然係二合一,個size可唔可以都中庸啲,6.2, 6.3咁
無意中撳入嚟又見到罪大啲柒嘢
真係笑死人
堅持1ii揮手

啱啱換咗5000電
見到部紅色 好似唔錯, 又終於肯放棄21:9,
返黎望下, 點知隻芒成pat 屎咁
我都係1ii戰士
落舖對過V同VI 部VI真係買唔落手
除左鮮色程度有XZ3 7成之外 真係搵唔到咩讚佢
到今時今日 剩講光度同埋顏色 我都係投XZ3
揸手可能我手大 闊個少少真係問題不大

但係V見大家由出到依家都有唔少野要燒佢數簿咁 鏡頭裝唔正呢樣真係好深刻
反正部ii上年返廠換完電都精神 都係繼續觀望下今年有冇下部機出
我都仲堅持緊,部VI真係有啲趕客
如果有紅色我都會諗下,宜家真係睇多年先
V如果抽中部正常機其實已經無乜投訴,所以今年罪大仲咁睇唔開索返啲牙膏入去根本就係岸鳩
1II換左1V成機年, 很爽, 除左無16G RAM差少少FEEL之外, 其實個長焦日拍唔算太差
係1ii tele太不堪
1iii tele 好過 1v
邊度換?
1ii垃圾cmos成日對唔到焦
部v由lolly talk banner 7左
見到真係無紫色 疊埋心水等5v/出新色
點知5v粗邊+cut鏡+貴...
等下等下 等到今年vi....
點知又無紫色 出個紅色 但又cut哂cost又唔減價
等下等下等....
睇下佢出部嘢岩我心水先定係我忍唔住轉會3傻先(之前個送pad好抵玩,不過果陣諗等埋vi先...點知出舊屎出來)
Carousell $430
其實都真係有諗過轉會24U
但真係好大部好重
同埋三叔UI真係唔慣 本身有部A33做副機 使用率唔高但都持有左就黎2年 硬係好唔順眼
到底我部1ii舊電仲可以頂到幾耐,一出到依家都冇換過,最衰唔係香港,響外國換電呢啲好煩又要寄又貴,仲要唔係官方度換驚會冇左防水
咁樂觀等VIII,今代出到咁柒可能變絶代
應該唔會ge,之前都柒過
其實做生意最忌keep唔到舊客又無新客
睇下佢今次有幾多新客囉
你可以放心,新客一定少到仆街
降級同cut野應該係得sony先做到
5Vcut鏡頭1VI降級冇4k
1vi 定當年 xz2/3趕客啲
5iii由同1iii 同一樣既tele

到5iv tele 得返60mm, 都叫做60-85 呢段好過1iv,
5v tele 用24mm crop 做48mm 個質素明顯好過5iv個60mm,
所以5系tele 我又覺得無乜問題

但係1vi .....
其實點講都兜唔返個芒4k連降兩級到得返fullhd+

之前篇篇鱔稿都輕描淡寫,
今次肥花直入佢中路先係講返人話
用真膠我會棄,個背好明顯唔係膠感,
用左成年唔痴油唔痴指紋唔花,我好鐘意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞