Sony Xperia 討論區 (161) - 1VI唔生性病索粉倍感失望

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
白色套開始黃+1
之前有搵淘寶廠訂造
佢一聽完我個要求即刻唔做
闊係淨係闊咗少少 但至慘佢仲矮咗呢
肥又矮睇落就更加un眼
個要求=xperia手機套?
呢隻1V殼個紫色靚撚到
直就就係原祖Z嗰隻
如果佢主機出番呢隻色,我可能連1080p mon都照楩即刻出機
係 咬四角唔包邊 最低要求左右邊都唔可以包超過5成 右邊volume power 相機三個制中間一定要留空唔可以有膠
岩岩響百記撚機
搞唔掂
闊到單手用唔到
未有1 vi
https://sumahodigest.com/?p=29824
真係DLLM
mon細咗反而有2K

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=37554

如果係真就好on9,反而6吋有2K
拎上手試玩感覺個mon真係麻麻地但未去到粒粒感嘅,但Bravia AI 真係唔知A咗咩,質素叫做同中階機差唔多啦,個相機微距幾好但手動緊係冇得唔掂啦,影相對焦係快同準但都係感覺唔到有咩AI

總結:好普通唔吸引
除左快同準,對焦點樣可以感覺到AI?
就係唔知,睇佢發布講到個相機好多AI,無分別
罪大嘅演算法唔似出面普遍HDR壓曝光補細節,你一定要調參數先會影到靚相
eg1V係上代廿幾部旗艦機之中唯一人像auto會過曝嘅機
我明,所以佢出手動微距真係好有索尼特色
咁如果只用basic mode, 新app會唔會好d?
要等日本出咗就有1VI嘅case賣
D圖案款,全部都有背色
用devilcase,就係貪佢透明殼再加圖案,咁樣先可以J下部機原色
因為罪大個concept係一部講到電話既相機
其他廠個concept係影到相既電話
罪大係預期你用auto都係囉返個raw檔去後製
佢認為只有攝影師先知想要d咩效果
唔會用AI去出味精相比你
認為會冒犯攝影呢門專業
所以唔識影相/懶係唔應該買罪大
好似舊式港產片啲高科技電腦咁,
出一陣dididididi聲,然後見到有個準星移過去件物件度,
跟住先focus落舊物件度咁樣夠唔夠AI感?
devilcase咁厚 又唔出返玻璃晶透版
我用rayout 最衰黃得快
原本1去到5代都係戴埋套啱啱好,依家變19.5:9即係變返三星咁肥,咁點解唔買三星算啦,貪Sony啲嘢天殘地缺?
做唔做好似iphone咁樣一撳落去就已經影咗,而家好多時㩒制都慢半拍
其實Devilcase真係唔算厚
而且唔足料又點可以保護部機
我以前係用開Ray-Out同香蕉呢類日本殼
不過佢地啲透明膠料唔夠半年就開始變黃
其實用過Z5P / XZP vs 1 series 就會知闊度爭果幾mm會有咩分别

講係曬氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞