Sony Xperia 討論區 (161) - 1VI唔生性病索粉倍感失望

1001 回覆
5 Like 6 Dislike

Xperia 1VI $9699/$10499 22/5 開賣

- 85-170mm 真‧光學變焦鏡頭,變焦時無損相片/影片質素
- 長焦‧超微距模式,拍出看不見的細節
- Alpha AI 主體識別追蹤對焦,準確捕捉人像, 小孩, 寵物, 雀鳥, 汽車等主體
- 4焦距‧人像散景模式,模擬專業級相機的景深效果
- 次世代雙倍低噪感光元件 Exmor T for mobile,帶來極致夜攝體驗
- 4,800萬高像素輸出
- 全新Snapdragon® 8 Gen 3 5G 流動平台,提供更高效能源管理
- 19.5:9 (FHD+) 顯示屏配合BRAVIA影像技術提升1.5倍亮度
- 192 g 輕巧機身配備長達36+小時影片播放時間
- 頂級音效功能,3.5mm音訊插孔 /全方位立體聲揚聲器 /360 Reality Audio / 360 Upmix / DSEE Ultimiate / HI-Res Audio

特約經銷商區
詳情請參閱 https://www.sony.com.hk/dealer/xperia/

新機注意事項

實用功能 (2022/1/26 更新)

慳電技巧 (2021/11/23 更新)

Photo Pro攻略 (by 暴大食屎系)

Bug回報/功能要求
索粉怨聲載道 第一次兩日爆一個po
陳安立應該有排都未得閒上水
留名

到底邊條屎忽鬼諗到2024年賣成皮既旗艦機 竟然俾個1080p 既mon俾人

諗到嗰個真係要升官發財
asus賣緊7k咋嘛,人地1080p 144hz
但人哋ROG都係喎 仲有Zenfone佢相機都係次級啲先$7500
人哋無上過4K芒喎
罪大上年4K芒又係開呢口價,今年轉FHD又係呢口價
唔好同我講4K同LTPO加光咗係等價交換
所以罪大自己都答得衰 4K同FHD點會無分別

嫌貴就嫌貴 雖然佢唔可以咁答你

佢係避咗唔提,係俾人問起先鳩答
呢代真係唔出好過出 一遍駡聲
呢代叫1Vs平返少少會易入口啲
訓咗冇睇

作為成皮嘢嘅手機
呢部機同24U, Iphone15Pro比
有咩優勢
仲用緊1仔初代
sony我想換機啊 幾時出pro i2
電量
同輕巧
琴日event仲要柒咗都唔認,串柒柒死頂

我明大家對於今代由4K轉FHD+都會有concern,但我相信其實日常使用大家都未必會睇到4K同FHD+有幾大影響。嗱會場後面我地就放咗一部mark V同mark VI一齊播放同一條片,大家可以去後面體驗下到底係唔係真係咁大分別。我地有無帶放大鏡呀,不如放埋過去比大家睇下有無分別?哈哈哈。

聽到依度真心眼都突埋,屌你老母咁樣倒自己米
醜婦終須見家翁
過咗一晚
其實5v $5000 vs 10vi $3000

買5定買10會合理啲
4K mon的確係多餘, 同埋啲netflix戈啲都係1080P,但係個訂價好on9呢
個mon得1080p
理論上慳電過***同apple
其實佢追住對家S24+個價就合理
而家佢仲貴過S24U
間直就係抄車價
影微距可能好啲 “可能”
要輕D同大電呢D Function嘅話
本身買中價機就得
其實點解佢要咁答 我係佢會攞返1V同1VI一齊播片 打機嘅續航數據啲客睇 唔會再拗清晰度問題 根本一定有分別 佢唔好同我講播同一條YouTube 4KHDR片佢會睇唔出
有sony logo
真心降spec仲要賣呢個價搵邊個撐,總公司marketing 班人唔係咁都諗唔到下話
Sony信仰依家已經完全超越咗Apple
外型係靚

但說服唔到自己用呢個價錢買

手機是現代信仰
拎緊1 v上連登,就咁睇可以撐3年
1皮野買信仰送手機
好撚抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞