Sony Xperia 討論區 (161) - 1VI唔生性病索粉倍感失望

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
今代吸引到咁多人討論算唔算成功
但我諗真係會買機嘅人會比上代少
價錢企得太硬, os update 又短
Z5P
XZP
XPERIA 1
XPERIA PRO I

以上4部我都用過,不過我完全唔覺Z5P XZP太闊難揸手之類
部XZP而家仲用緊做副機
兩代相機好似一樣, 買5代平4000
突然爆部PRO C出黎
5係咪唔會再出?
依家買返上年部5會否好不智
微博 @zackbuks:
「索尼今年 3 款行動裝置已經全部發布完畢,它們分別是:
PDT-FP1 5G 監控串流終端
Xperia 1 VI 旗艦智慧型手機
Xperia 10 VI 中階智慧型手機
我們 2025 見。」

來源:
https://weibo.com/1748136774/OfllogOXg
其實我唔信 佢Cut得5就係因為細機唔好賣 點會無啦啦又出部差唔多嘅嘢 同埋我覺得佢傳所謂嘅2K係2520 × 1080
即係今年民用嘅真係得兩部機
mobile 01咪出左評測
fake
真pro6.9-7.2
又放流料
罪大摟屌成功
價錢照舊,但硬件降級

其實我覺得舊嗰個仲好用……
咁就解得通點解1VI 落到1080
即係cut 5仔
得返10, 1, PRO
咁PRO 睇怕賣萬3?

唔知係咪我用開sony相機 同埋識影相
今日撚機 唔太識用佢呢個app

不過我只想photo pro比個touch mon制我
帶左套按實體制好易震 同埋比人影果陣無touch 制無人識影
可能巴打手大我手細
當年XZp轉1ii 真係好揸好多
PRO I 當日都賣$12999
送XM4耳機
我都覺PhotoPro + VideoPro分開係好用過溝埋一齊

專業vs民用既分别

出街見到嘢想影就用auto尻拍架啦

影女影景就轉PSM mode慢慢tune
我唔係用Sony相機都覺得佢原本個photo pro好用好多
唯一係video
我影下嘢 記事者唔洗video pro嘅
同埋長按=拍片呢個真係太深刻
想各位幫手睇下

首先第二張我係用auto mode影
然後第一張我係用M modeset翻同第二張auto mode 一樣嘅快門同iso
但感覺我第一張好似仲差過第二張
iso:160
快門:1/50
白平衡:auto
你講緊邊部先
S24系列 70.6 75.9 79mm
74mm只係闊過細機 其他都係Sony窄啲
上代1v 已經係咁,auto mode 有computation ,如果高光會chor 到埋hdr ,梗係好d

除非你有特別要求,或者佢影到奇奇怪怪,唔係用番auto 啦
乜可以長按=拍片呢樣嘢咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞