Sony Xperia 討論區 (161) - 1VI唔生性病索粉倍感失望

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
同埋有樣嘢都好care
以前compact已經無紫色 屈就左好多年揀so call嘅青春色/黑白色
到屈就自己用大機 可以揀紫色1ii

今次唔係又要我揀大機 仲要連靚色都無得揀呀
真係把鬼火轉會三傻都仲有紫色用
1VI你都會有upgrade嘅 螢幕質素係好咗 只係像素密度少咗
無紅色就唔買1vi
未試過真係拍
如果你唔用M mode用開全自動完全交俾部機話事我覺得唔裝好過,因為Photo Pro睇落Pro啲起碼可以自high吓先,新版相機個UI好醜睇落仲衰過啲大陸機
好咗啲乜?
佢係II喎 亮度同色域咪高咗
不過話時話1 VI全世界好似淨係得香港同台灣咁早預訂同開售

歐洲10/6開售
日本22/5預售
台灣15/5預售,22/5開售
香港15/5預售,23/5開始送貨(算開售?)
美國直接唔推出

連日本自己地頭都係22號先開始接受預訂,歐洲直情下個月先開售點解Sony要特登咁做
roll機就freeze
仲有邊個地方有咁多sony fan boy
其實係搵呢兩個地方既索粉幫手debug
新app用咗兩日 我覺得各有各好
新app個Pro Mode無咁Pro味 變相係一個可以做多啲setting既普通相機app 如果新手入門會user friendly好多
舊app Pro Mode真係有Alpha味道 難入手啲但玩熟咗會好有feel
結論: 新app可以replace舊app既Basic Mode 但Pro Mode都係舊app有feel

其實都切合VI個主題 就係要靠向少少主流吸引非索粉入坑 但谷sales係唔係真係有用就見仁見智 始終索粉啲奇怪喜好從來都唔係主流人士
旺角附近係咪得奧海城有
禮拜日其他地方唔見有
西洋菜街大舖都有
6k其實幾吸引
又有無咩人講既最強核電
邊度買最平? 3代爆MON
機己訂,
雖然訂機送套,
但係spigen無出CLEAN CASE 俾1 VI,

另外有冇MON 貼推介?
我1 II用開DEVILCASE,
見IMOS 都出左,
唔好用原廠殼, 我3代爆MON就係因為佢
因為係攞Cut 4K轉1080p換翻嚟嘅核電

同埋依家都仲係8k-9k個價,有排都未到6k

唔通8/9k又攞cut 4k所換嘅核電嚟講咩
核電係吸引

但唔係9k嘅嘢囉

咁而家要買定先
我部1V未到,就已經買咗DevilCase
部1 III用Devilcase,跌過N次,有幾次仲要響街石屎地臘青馬路
完好無缺(部機)
我1 ii 都係devilcase 一套走天涯,
只係想試下透明case
Devilcase好嘢嚟
保護性好
個款厚得嚟唔柒
我係行過荃灣英皇娛樂廣場間衛訊見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞