Sony Xperia 討論區 (161) - 1VI唔生性病索粉倍感失望

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
ok 仲有無

你地講完同無講都無分別
都唔知到底你地J 緊其他廠乜野功能
我由1mark3 轉會 s23u 而家諗緊買唔買1mark6,
最簡單 samsung原生相簿可以㩒實張相就退地,
sony應該冇? 改圖/整sticker勁方便(雖然而家WhatsApp都有類似功能),
同埋可以直接喺相入面copy link/文字,
本身有D想買1mark6,
貪佢有影相掣、微距、續航好似好D、輕好多手感好好多、可插SD卡,
但用慣咗D方便功能(相簿直接退地)、甚至個UI靚D都係優勢?
用返sony 無咗D功能、介面核突咗又唔係好接受到
相機直接退地呢個係呀屌
iPhone有呢個,而家sony 機無呢個真係搞唔掂

(不過其實呢個功能好多iphone 用家都唔知
如果純粹呢類型嘅功能缺乏,我覺得又唔算好大件事)
1V 用到無問題,唔洗換機了
簡單啲嚟講就係對比其他機嚟講係唔好用,部電話唔係90%時間都影相/90%時間都睇電影,發展方向太單一,而且唔考慮用家日常要用啲咩多,仲係活喺自己嘅世界
同埋其他師兄講囉,
samsung(因為基本上近代淨係用過sony同samsung,其他廠唔知)嘅update好多時係會有新功能,(例如最近s23u有埋AI玩,可以移除相入面物件再幫你填充返個個位/類似chatgpt嘅功能/即時幫你改寫句子/翻譯)
好似tesla咁舊車ota更新完會有新功能(咩360sensor個啲?) ,
但sony除咗跟google update系統,
同間唔中bug fix(好影響運作個啲先會fix,minor嘢未必fix)之外好似就係安全性更新?
用慣sony未必覺,
但一用其他brand(iphone Samsung)就覺得部機就手、方便/user-friendly好多,我諗屌米都好過sony
話哂大陸嘢集百家之大成
sony就得硬件,軟件好似放棄咗咁,
成皮嘢買返嚟連D以為基本嘅功能都冇,
或者會有D心理唔平衡
真係要原生買pixel仲好喇
有ai有相機有更新
咁真係睇本身係咩人了
不過sony 啲機性價比咁低
知名度又咁低
與其話部機嚇走人
不如話從基本mkt 已經唔吸引人

用落手其實咪又係濕鳩電話一部
唔好用又真係唔覺
暫時唯一問題係長按shutter key都係著返photo pro, 唔可以著camera app
新機賣點係咩野
相片copy文字呢啲,以前係要再開個app 再OCR認字,依家就咁select 就得方便咗勁多,如果計埋AI 果啲其實user experience 上真係差兩三代
好慳電嘅FHD mon, AI對焦同埋手動微距
Sony Mobile縮皮一早炒尻晒班寫S/W嘅專家
佢仲Keep住手機部門 都只當係發展其他電子產品IoT嘅工具
睇嚟呢件condom都好快被棄
想問有冇48MP呢個mode?
1iii 講電話應該係通病,
好在我部1iii 無幾可有電話打黎
block 咗呢個topic就好正常
買二手信仰本身已經唔堅定
一部電話連電話功能都做唔到
我無呢個問題喎 都唔少講電話
原來1 III真係有講電話呢個Bug架
換指紋幾錢 我部pro-I都係壞呢樣
我情願買貨尾機都一定唔會買二手機
上手嘅面油口水+打J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞