Sony Xperia 討論區 (161) - 1VI唔生性病索粉倍感失望

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
已經受夠iv火龍 但無紅色真係買v好撚過
啱啱喺銅鑼灣sony都已經問過啲staff
佢哋直頭話係冇消息話會喺香港上紅色
跟機先
Xperia mini > SP > M4 Aqua > Z5P > X Performance > XZp XZ1 > 10ii > 1ii > 1iii 5iii > 1v

仲有玩過吓 XA XA1 10iii 5iv

其實都係屌足咁多年買足咁多年,
最初se TSO整到後期去返銅鑼灣整真係好有希望,
然後依家又比返TSO

不過響TSO 換過1iii 指紋又無乜問題
用緊1v 真係搵唔到理由換1vi
最多係顯微鏡
其實白色幾靚 紅色只係一眼就知你部機最新啫
用緊M3 4嘅人值得升嘅~
唔鍾意白色 好似無用過白色機
無特別色說服唔到自己無左21:9
咁買v好撚過
我用緊1ii都仲諗緊,起碼等到年尾睇下有冇pro再算
唔知我當年係唔好錯定呢個係TSO本性
我18年個時拎左部Z5P上銀城TSO維修 因為漲電個背板起左 部機係完全正常 可以使用嘅
上到去無啦啦話我燒埋底板 話要3500換件 仲唔包防水 如果要做埋防水收多2000定3000
個時用左2年多少少 XZ3入手價唔記得係唔洗6000定7000 最後買新機唔維修
到早幾年要安心鳩行先拎返部Z5P出黎 剩係要黎鳩行用足一個月都唔洗叉電
一定係部機底板有自我修復功能 索尼大法好

後來到我上年拎部1II去銅鑼灣 我柒到問人換完電包唔包做返防水
銅記個哥哥話 當然啦 點會唔做
同佢講完TSO單野佢都話匪夷所思
想講今日去咗專門店試玩新電話,用1VI同自己部1II睇同一條youtube 雪山4K片,一比較之下1VI連雪山紋路都睇唔到一pat野咁,勁失望。

機型係好靚仔呀,尤其我等咗咁多代終於出返寬mon,本身都好期待新機,今日玩完之後完全買唔落手
有冇人知1 II TSO換Mon大概幾錢,VI真係換唔落手
最好笑係1VI部電話拍到4K片,影相像素係48MP,但用自己電話拍完片影完相,係睇唔返咁好嘅畫面,咁我買嚟托柒
等到有紅色再睇
Corporate價呢個月256賣 8210
唔等10 VI各方面都比10 V好啲

我喺度等緊唔知佢幾時開放預購
買平機唔介意咁多啦
1 ii 用家原本想等第二代pro

而家諗緊入v 定vi
呢個係自從An 12新增咗相機/麥克風指示燈之後遺留嘅問題(Sor for 199)

An 12 AOSP當初嘅時候就正正係好似依家啲$ONY機咁用四個角都係近乎直角嘅Mon,狀態列係貼近Mon嘅邊緣,所以設計嘅時候就留咗右邊一個小位係for個indicator長時間顯示縮小之後喺右上角持續顯示

Pixel同Samsung冇呢個問題,一嚟本身佢哋啲Mon四個角都係稍為曲啲,二嚟佢哋狀態列設計冇咁痴到個Mon邊緣貼一貼,以至於即使An 12之後佢哋狀態列都係有空位可以俾indicator顯示,於是乎Google就一路都冇喺AOSP整翻好呢個問題

你知$ONY咩都懶㗎啦,An啲功能只會喺一年一次嘅An版本更新先會下放,唔好講佢會諗住修整吓呢個問題,所以我估佢哋直情都冇care過,就由個indicator位置一直hold到一家三年有多都喺右上角空一個位
如果攞Samsung同Pixel出嚟望望check吓,就會見到個indicator由顯示到消失,右邊個狀態列都冇移過位,咁就可以解釋到點解$ONY嘅會係咁
10真係狗都唔屌 除非2千樓下 買5V啦 一係就1V 6千幾
lm
s23ultra想換1VI,
換s23ultra前用緊1III,
嫌1III倒水電、火龍、芒又暗、粒閃光燈唔光,
而家想出部1VI係咪好傻,求阻止
s23u都無想像中咁核電,部機又重,聽歌睇片麻麻,
sony影音方面好似好D(尤其聽歌),
但samsung個os係幾好用,
而家新出AI功能又幾過癮,
大家各有長處,好糾結(唔太介意無4K mon,好過倒水電)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞