武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
內力練基本功練上去就會有,當時每個門派都有自己內功。

係令狐沖招技太BUG, 成套書大部分時間都係限制佢內力。先覺得九劍冇內力=廢。

其實令狐沖書入面大部分都係超極端情況,唔係內傷,都唔會下下0內力打對手幾十年內力。

0內力同本身十幾年華山基本氣功底,都唔同啦。
金庸睇唔少道家,
道家講養生,講庖丁解牛。
楊過重劍下下硬撞,係低階過九劍好多LV
獨孤係一出手,草木竹石都可以就盡破你,根本唔會同你講乜野互撞。你連撞既機會都冇。

由舉重若輕橫衝直撞,到舉輕若重輕鬆破招
唔關事,你錯了
一開始軟劍係指追求多變既招式

然後重劍化繁為簡,唔比招,直接屈內力高低

最後悟到新劍道,放低重劍,
再跳一個新境界,唔洗靠壓倒勝力量。
唔洗屈內力都可以贏你,用破招解決。

然後草木竹石,只要一打對手破綻就輸了。

最後九劍有講基本要練20年,令狐沖練左二十分之一都可以咁屈,練20年點會贏唔到重劍,咪玩啦。
重劍自己都練左16年。
你搵個練一年唔夠,仲不停俾系統限制既人既比
最後安排左吸星大法俾佢,然後學易根經俾佢化為已用。
解決左內力問題
令狐沖有風清揚教,但楊過得隻鵰,所以咪淨係識蠻力既野,楊過只可以學玄鐵,而令狐冲可以學九劍,都好合理既
九劍係求敗一生破敵既方法。只不過用劍來表達,其實睇到破綻,草木竹石都可以用,手指都係劍,燭台都係劍,從來唔拘泥是否用劍。

你只要舉左手,或者踏一步,佢就估到你下一步識得打你破位。
你可以畀人進攻,係因為令狐沖仲未估得準。練20年,增加多啲經驗就得。

冇內力係金庸對令狐沖限制,如果有內力,晨早隊中要害殺唔少人。九劍可以隨心,一劍斬盲14個高手。
要秒人就係咁簡單。
係,令狐沖學易根經+吸星補完內力,練上去就係求敗。
楊過冇人指點,只能學較低階既重劍+練內力法門。
佢所理解既無招重劍,最後變左有招消魂掌。
冇錯嘅,內力上係高咗大力左,不過武學境界就只停留係重劍比力量階段(假無劍境)未去到真正無劍境界。
獨孤九劍幾時講過土木竹石皆可為劍?淨係東方不敗同任我行已經搞唔掂

創黯然銷魂掌係得閒得濟創出嚟,而且佢嘅掌法另開新闢,重意不重形,令狐沖未諗掂已經俾楊過打死

他由此深思,創造一套完整的掌法,出手與尋常武功大異,厲害之處,全在內力。他將這套掌法定名為「黯然銷魂掌」,取的是江淹別賦中那一句「黯然銷魂者,唯別而已矣」之意。

「一十六年來,我一直不使玄鐵重劍,今日可當真忒也托大了。」他因要與小龍女雙劍合璧,互相配合,不使玄鐵重劍,用的是尋常長劍,與國師劍輪初交,便即折斷。

國師仲要有人質,結局楊過最後幾掌搞掂國師
九劍係早期武功
年少既時候內功無咁快練到大成,靠劍式變化,但遇到內功高好多既會好皮
中年重劍練內功
晚年就是鳩但都打遍天下
一個有能力創套同降龍掌同級既人
武學領悟差過要學野既人
真係笑死
楊過係少數金庸小說中創到自己一套武功嘅主角,仲要係降龍十八掌級別
令狐沖都有套冲靈劍法,不過垃圾級別
但唔緊要,佢境界高過楊過
鳩蛇又搞錯 無劍勝有劍 同 無招勝有招
草木竹石皆可為劍係講緊無劍勝有劍 同無招勝有招係兩樣嘢嚟
係兩樣野,九劍本身係無招勝有招,但風清揚指點令狐沖時就有帶出埋無劍勝有劍呢個道理,咁就會聯想到識九劍就會領悟到無劍勝有劍呢個道理,亦即係求敗四十歲後既情況
石破天修仙功法 同一般凡人點比
呢樣你係幻想啫,大把高手都以手比劍,個個都求敗四十歲後啦咁
九劍只攻不守嘅宗旨
同軟劍時期誤傷義士不詳嘅經歷都幾吻合
我思疑俠客行係金庸食住大麻寫
根本佢學果埋都係仙級架啦
北冥即吸即用無反彈無副作用 睇下後期果D 吸星版本?
再講凌波依D走佬技,有乜可能用得越多內力越勁,唔係修仙先練到真係無人信
六脈真係無野可以講,講指法應該係最勁,一陽都唔夠黎
2招都係獨孤創出黎既
後期先創出九劍,咁一定係九劍勁過玄劍
但係點樣比,都要睇返本身用者既功力同內功先
石破天 D技多到應該係要用EXCEL列出黎
輕功都成首詩
無機心 悟性高 大智若愚
蕭峰咁撚勁根本bug 黎
由頭到尾一套降龍十八掌打天下
內功直頭提都冇提過
紫微係30歲前用 重劍40歲前用
如果根據返書中描述「縱橫江湖三十餘載,殺盡仇寇,敗盡英雄,天下更無抗手,無可奈何,惟隱居深谷,以鵰為友。嗚呼,生平求一敵手而不可得,誠寂寥難堪也。 ”
紫薇軟劍,三十歲前所用,誤傷義士不祥,悔恨無已,乃棄之深谷。」
再睇返風清揚講九劍要大師兄苦練20年可成為一流高手
假設獨孤求敗本身天份比大師兄高既話 咁佢應該重劍時期之前已經將九劍練到不敗 確實算吻合
草木皆劍 就係因為內功已大成
韋小寶都冇 呢個po收得皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞