武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
你玄鐵劍未揮中,打中都斬左你要害/斷多隻手啦。
九劍同道家有咩關係?你阿媽話呀?
風清揚講,叫你初學者唔好同人打,最基本練20年以上,先好同勁人打
從來無人話玄鐵劍慢喎

楊過抬起頭來,向瀟湘子道:「上罷!」玄鐵劍指向他腰間,劍頭離他身子約有二尺,穩穩平持。瀟湘子見這劍粗大黝黑,鈍頭無鋒,倒似是一條頑鐵,心想:「這小子劍法迅捷,靈動變幻,果然了得,可是拿了這根鐵條,劍法再快也必有限。」說道:「那兒去撿來了這根通火棒兒?」說著便揮純鋼哭喪棒往重劍上擊去。
楊過持劍不動,內勁傳到劍上,只聽得噗的一聲悶響,劍棒相交,哭喪棒登時斷成七八截,四下飛散。瀟湘子大叫:「不好!」向後急退。楊過玄鐵劍伸出,左擊一劍,右擊一劍,瀟湘子雙臂齊折。
楊過連敗鹿清篤、趙志敬、尼摩星三人,玉虛洞前眾人已群情聳動,這次他身不動,臂不抬,純以內力震斷瀟湘子的兵刃,眾人更不明所以,相顧駭然,均想:「這人的武功當真邪門!」
因為練熟,識破,所以唔用劍
庖丁解牛,道家野,金庸最岩。

唔係下下橫衝直撞,見脈絡打要害,更高級,更養生。
風清揚=小學雞level
當年楊過自己本身內功底勁喎
楊過十六年前練幾一陣都已經打贏金輪啦 十六年後根本冇用玄鐵劍 同埋原著楊過練咗六年就到木劍 其餘十年係做神雕俠幫人
咁你話要以弱勝強丫嘛,而家咪以弱勝強囉

咁令狐沖用得內力又打唔打得贏東方不敗?咪一樣俾人屌打
金庸不嬲有參考架啦。
直斬骨,同斬破綻,完全兩個LV

良庖歲更刀,族庖月更刀。

人到老年,用破綻養生,唔需要硬撞。

屈內力只係人生其中一個階段,經驗多左,可以睇穿晒,自然出手就秒人,冇必要同人鬥大力。
楊過自閉咁練左16年,但令狐沖練九劍呢?睇書內時間可能得一年左右,其間仲要傷多過健康,如果以令狐沖打唔贏東方不敗同任我行就覺得九劍比玄鐵低就不適合,僻邪劍法同東方不敗練既同源,所以用岳不群練既僻邪比對令狐沖練既九劍較適合,結論係令狐沖贏到。而破掌破氣係最難練,練好之後相信亦可贏任我行
冇話屈快慢喎,
不過九劍係,你未出手就點中你咁解
暗器飛過黎都可以預先擊落,何況係用劍人
舉劍唔會快過暗器掛
打金輪最後都要屈番重劍,即係未出另一無劍境界
只係自以為跳左。
楊過斷手重傷自閉練咗個幾月已經打贏金輪
所以重劍做到8隻字就橫行天下係高境界過九劍囉
搞清楚差距幾大先
九劍成個教程睇悟性最少20年
令狐沖練左幾耐先,破氣都未掌握啦
其實你地有有睇書
楊過練左6年就走左....
慢慢講到好似變左劍宗同氣宗之爭咁
冇得講,佢靠本身跟姑姑都屈過金輪
只能証明前半生同姑姑學有所成。
先可以咁快舉到重劍
唔係既
金庸不嬲有參考道家架。
直斬骨,同斬破綻,完全兩個LV

良庖歲更刀,族庖月更刀。

人到老年,用破綻養生,唔需要硬撞。

屈內力只係人生其中一個階段,經驗多左,可以睇穿晒,自然出手就秒人,冇必要同人鬥大力。
如果鬥快,咁即係有人快過你就輸啦,咁咪又係輸,咪又係輸俾東方不敗
獨孤九劍 仲停留係係同人鬥 即係仲有對手 係有敵境界 有進無退 爭強好勝 分明係年青人嘅心態
玄鐵重劍 橫行天下 打到無人可以打 同大自然對抗 打山洪 瀑布 巨浪 無敵人 自然係無敵境界
好明顯係重劍境界高啲
根本兩樣嘢都需要,只不過係金庸禁左令狐沖用內力,先搞到咁ON9
你點知的?

我就無聽過呢樣嘢,亦都未聽過九劍道家有咩關係
好似打機咁,低lv唔夠抽先會搵人破綻
高lv梗係升爆攻擊平A都搞掂你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞