武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
忽聽那老者道:「蠢才!手指便是劍。那招『金玉滿堂』,定要用劍才能使嗎?」
令狐冲腦海中如電光一閃,右手五指疾刺,正是一招「金玉滿堂」,中指和食指戳在田伯光胸口「膻中穴」上。田伯光悶哼一聲,委頓在地,抓住令狐冲喉頭的手指登時鬆了。

風清揚指點令狐沖果陣就教佢手指便是劍, 呢野就同"40歲後不滯於物,草木竹石皆可為劍"異曲同工
九劍係唔需要內力深厚就用到, 基本上係無內力要求, 但如果無內力就唔會嬴到內力勁既人, 就好似令狐沖, 對D 一線高手果陣好多時都係話純比劍招唔好用內力, 就係因為佢果陣無內力, 如果對手一運上內力, 佢就一定會輸
教父呢D 係西洋稱號, 梗係唔適合喇
「要學破解生死符的法門,須得學會如何發射,而要學發射,自然先須學制煉。 別瞧這小小的一片薄冰,要製得其薄如紙,不穿不破,卻也大非容易。 你在手掌中放一些水,然後倒運內力,使掌心中發出來的真氣冷於寒冰數倍,清水自然凝結成冰。 當下教他如何倒運內力,怎樣將剛陽之氣轉為陰柔」

嚴格黎講生死符唔係毒黎 係用水再施以陰陽真氣
算係一種以內力化成既暗器 打中會有蛆蟲附身般既效果
但搞鳩中招者既唔係毒 係內勁 或者可以話長期內傷

其次係生死符種唔種到係張無忌身上
呢方面以前都有人討論過 結果又係兩派人係到嘈到天昏地暗 大家各持己見
一邊覺得九陽本身就附帶針對內勁既護身神功
另一邊就根據返天龍所講覺得除左六陽掌使用者都唔會解到「以陽剛手法化解了一張生死符,未解的生死符如是在太陽、少陽、陽明等經脈中的,感到陽氣,力道劇增,盤根糾結,深入臟腑,即便不可收拾。 他如以陰柔之力化解吧,太陰、少陰、厥陰經脈中的生死符又會大大作怪。 更何況每一張生死符上我都含有分量不同的陰陽之氣,旁人如何能解? 你身上這九張生死符,須以九種不同的手法化解。」
最後演化成種唔種得入同化唔化到既討論
老實講我覺得兩個時代兩本書既角色咁比真係無意思 唔好深究 自己覺得係就得
其實大家都係9 吹下既者, 講真, 金庸寫果陣都可能無咁樣深究過, 依家人都屎埋... 唔會有官方解釋, 我地就係咁將唔同書既武功黎比較, 真係純粹得啖笑, 咪好似以前讀中文咁, 睇幾百年前人寫既古文, 又要睇作者背景, 又乜又物黎分析點解佢會咁寫, 有乜含意, 口文嚼字, 其實個作者寫果陣, 可能只係隨手寫
有石破天 阿青是但一個
都唔洗討論
無知一問
郭靖係真係有輕度弱智定純粹悟性唔高
2個師叔伯啲內力只係留左部份俾佢啫
如果真係2個都全套拎左應該喬峰都唔會係佢果皮
其實佢哋setting 都係咁改,開頭招式,之後加內功,外功,最後加速度,只要你快到好似the flash咁,任得你識睇穿人弱點,識吸內力,識復活,你未開始就死啦,點解無招勝有招,就係因為你快得濟,你就咁光速撞埋去都粉身碎骨,所以一定係石破天,有人計過佢係音速兩倍
以令狐沖用出黎既表現
9劍唔似後期武功
不過9劍既精神其實都暗合左獨孤求敗既講法,我會覺得9劍本身就係獨孤既入門武功,用幾十年練左熟破氣式先會到一流水平,不過笑傲武功衰退剩入門都無敵了
虛竹 北冥 小無相功 淨係2套內功以經無敵 如果唔係佢性格問題 一早稱霸武林
張無忌最屈機係學武學可以超快就大成
話到九陽神功可以提供內力比天下所有武功
乾坤大挪移精通天下所有內勁
咁理論上所有 有招數的武功都可以極速大成到

張無忌武學修為高 連九陰白骨爪就望幾次就識得破解
用降龍十八掌同佢對打 我估幾百招內就學曬 好似學少林72絕技龍爪手一樣

打段譽係睇埋唔埋到身同段譽招六脈神劍幾時唔靈 段譽幾乎完全唔識武功 臨敵經驗極差 埋到身好似慕容復咁一掌就已經打死佢

打喬峰磨到佢內力無就贏
少林寺喬峰1打3 但段譽話喬峰內力唔夠打持久戰 最後會打輸 所以去幫佢

張無忌 九陽神功內力恢復快 再加太極減少mp消耗 打少林3渡 打幾個鐘都內力都唔斷

係打虛竹真係有難度 最後虛竹仲有能力改進28掌去18掌 證明佢武功同武學修為都好撚高
咁又唔合理 石破天都係俠客行天下無敵
但金庸都都冇話佢第一

石破天大成太玄經之後係無招境界
除非張無忌已經係無招境界再上
真係 我記得後記佢話自己性格最似張無忌
掃地僧笑而不語
應該同玄冥神掌一樣係掌勁

九陽應該都解到 不過最後咪又係睇金庸想點寫
獨孤九劍係指破招,土木竹石皆可為劍。以弱勝強,同力必勝,出手破招,武學精華大全。

玄鐵劍只係重劍階段。同對方鬥大力。
只要對方力量同你同級,鬥撞就冇勝算。
楊過自己學完都要創黯然銷魂掌,又去番有招階段 。

楊過對求敗武學領悟方面,仲差令狐沖一大個境界。
講到內功可以俾所有武功用
咁其實未即係天龍既小無相功
天龍鳩磨智已經示範左只係得個樣
岩,獨孤九劍係指破招,土木竹石皆可為劍。以弱勝強,同力必勝,出手破招,求敗一生武學精華大全。

玄鐵劍只係重劍階段。同對方鬥大力。
只要對方力量同你同級,鬥撞就冇勝算。
楊過自己學完都要創黯然銷魂掌,又去番有招階段 。

楊過對求敗武學領悟方面,仲差令狐沖一大個境界。
破氣式咪講內力 都係最難練
不過獨孤九劍冇教點練內力
由大巧若拙 再到隨心所欲

隨心所欲個層次係最高
輕度弱智
佢自行領悟北斗陣,悟性好高
咁笑傲都有講, 最後三劍「破掌式」,「破箭式」同「破氣式」係最難練

至於第九劍「破氣式」,風清揚只傳以口訣和修習之法,說道:「此式是為對付身具上乘內功的敵手而用,神而明之,存乎一心。獨孤前輩當年挾此劍橫行天下,欲求一敗而不可得,那是他老人家已將這套劍法使得出神入化之故。同是一門華山劍法,同是一招,使出來時威力強弱大不相同,這獨孤九劍自也一般。你縱然學得了劍法,倘若使出時劍法不純,畢竟還是敵不了當世高手。此刻你已得到了門徑,要想多勝少敗,再苦練二十年,便可和天下英雄一較短長了。」

風清揚都叫令狐沖練廿年, 便可和天下英雄一較長短, 如果要到"求敗"level, 即係要更長. 獨孤求敗40歲就已經轉木劍, 而九劍應該係佢自己自創武功, 所以應該係要有一定閱歷先可以領悟到出黎, 領悟完再加練, 所以點睇九劍都唔似早期既工夫
明報教主
係,九劍係破盡所有對手
係可以幫佢打同內力必勝。
就算係對手內力比自己強都可以一戰。

重劍只係練內力法門,練到自己內力好強。
但同等內力就打唔贏,就如金輪咁
對手只要比自己同等/勁,就完全冇得打。

九劍個武學境界,係高過重劍好撚多。

楊過如果識破招,打金輪早就贏左,而唔係怨自己點解唔帶重劍。更唔洗反手創番有招有式既消魂掌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞