武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
重劍已經橫行天下
仲番去破招做乜撚

你去睇一拳超人餓狼打光頭
光頭係重劍境界,餓狼就係九劍
九劍唔算完全係反擊流,你連本質係乜嘢都未知
破到
唔係咁比

楊過係屈內力差距,同內力就會輸/贏唔到
九劍係遇到同內力必勝法門

對方內力比自己高
玄鐵劍唔夠撞=輸
九劍=可以一戰/差距少也可以勝

對方內力相若
玄鐵劍係打和/佔優
九劍=秒殺

對方內力較自己低
玄鐵劍=秒
九劍=秒
打東方不敗,一打三都唔掂,仲要靠要脅人置先打得贏

任我行無出內力先打成平手,一用內力大叫即暈低
楊過重陽宮打金輪內力明顯係輸,只係重劍打人威力大,金輪一定要擋/避所以先55波,十六年後內力差唔多,楊過咪先後悔冇帶重劍
六脈最高傷喎
打慕容復隔空打咩野兵器都斷
六脈唯一缺點係入面條件勁高
凌波閃避率100%
六脈高range高傷
俾你埋到身到hi到佢都有北冥吸魔
仲要有抗毒
唯一死角係段譽係一條傻鳩完全冇心習武0鬥志
純講配置冇得輸
佢係咁腦補
完全唔係討論
你講九劍定令狐沖先,九劍當然可以破啦。

成個課程20年先叫可以叫同人打,再練上去先會越嚟越勁。

令狐沖九劍練左一年未?學左一兩個月就俾人打傷左。之後一直內力受損。成套笑傲江湖,連真正九劍修練30分之1都唔知有冇。

打東方不敗自己已經睇到破綻,係太快未有經驗破
打任我行,自己本身目的唔係殺人,係做戲,令狐沖自己得半條命。
學30分1唔夠都俾人讚不絕口 ,學成點會破唔到。

令狐沖內力受損,對手內力個個練左幾十年,都可以贏。如果學成真係不可想像。
所以楊過做唔到無劍勝有劍,
跳唔出呢個境界,唔可以放低把玄鐵劍
咁楊過學咗玄鐵劍法個幾月已經打贏金輪法王,仲要讓一臂,個幾月前先俾人斬咗隻手

定係你想講九劍係殘本,連內功練習方法都無
令狐沖可以放低把劍?

楊過最後打贏法王都無用劍喎
要學廿年咁食得屎,張無忌學幾年九陽+半日乾坤大挪移已經差唔多當世無敵
因為用唔同兵器或武功,啲套路唔一樣嘛,咁教你點破,梗係要按唔同種類去講
邊度講玄鐵可以做到九劍既野
九劍可以盡破天下無功,玄鐵唔得?
其實玄鐵都只係僻邪果個層次,僻邪鬥快,而玄鐵係鬥內力,如果遇到個內力仲勁既都係會輸。九劍就先係擺脱左劍招既束縛,去到一個新層次,料敵先機,基本上係武學既總括,係劍法既天花板
咁都仲係有劍,咁玄鐵對九劍,九劍點打玄鐵劍法?
學30分一放低把劍?
楊過前前後後都練16年,以上
ironman射幾粒飛彈就收佢皮
小說無講到令狐冲可以放低把劍,係你腦補可以,咩三十分之一都係你自己噏

楊過唔用劍打贏法王,就寫哂出嚟
楊過無左玄鐵劍就要用返自己套掌法,而練九劍既風清揚就識得手指都係劍既道理,好明顯係練九劍先知無劍呢個道理
係,玄鐵係撞,
九劍係破,庖丁解牛,道家養生之道

高階野黎
楊過練咗一個月多啲就出谷打贏多佢二三十年修為嘅法王啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞