武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
段譽六脈神劍時靈時唔靈係因為段譽無系統化學武功
基本運氣果D無學, 好多時候夠本能同撞彩, 唔關內力多少事
不過後期真係用得順暢咗,同埋佢根本就人形散彈槍+半自動,就得有一個位講佢亂射Hi到慕容復個手䄂,成個手袖好似俾光劍斬完切咗落嚟
橫砍都係劍式
係無招姐

再者佢兩個無打過,邊個知
d 人話令孤沖破到核彈添
掃地憎?
韋小寶
洋槍,天蠶衣,賓周
以獨孤劍塚留低的痕跡, 獨孤九劍是獨孤求敗武功的第一階段
第二階段 紫薇軟劍劍法(估計應該係走鬥快的路線, 練到極緻, 快到自己都難以控制, 最後"誤傷義士不祥", "不祥"應該係自我批判走歪左路, 故選棄劍重練)
第三階段 玄鐵重劍劍法
第四階段 木劍
第五階段 無劍

按喱個分級, 獨孤九劍係無辦法超越玄鐵重劍
用凌波拉開距離, 再六脈遠距放風箏咁打, 基本上都立於不則之地
如果痴線起上黎, 每次對敵, 用六脈神劍削對方做人棍, 再吸光對方內力, 見一個吸一個, 無敵升lv

喱個我諗都係金庸寫到段譽唔識武功, 不喜與人鬥爭又大愛膠膠地的原因,
如果唔係見一個吸光一個, 我諗好快段譽就會成為全系列大魔王, 掃地僧之流係近乎無限內力+六脈神劍的輸出下, 我諗好快又會被吸光變成exp
如果係咁粗淺既話更加打唔到3000兵啦
越粗淺同無武功差距越細, 咁人數影響就越大
你單挑就話求其學就夠屌打無技術者, 3000兵圍毆學少少邊夠抽
攞枝木棍, 對住空氣fing三千下都手殘, 依家仲要係打人
無內力系統點都搞唔掂喎
又一個認真撚
我覺得無劍係一個境界,已經勁到係咁意郁吓都打贏對方,當然要睇當時啲對手嘅水平,例如黃藥師去到韋小寶年代都係無劍勝有劍

楊過入谷幾年已經練成木劍,相信出谷時已經接近無劍境界
好難唔係逍遙派果幾個最勁
打機嚟講,無論刷exp定打boss都屈
你講d武功全部都max黎計
應該係張無忌
始終九陽神功太屈

但你講功力應該虛竹 話晒都集三人幾百年功力
韋小寶6個老婆下盤武功一定係最高
天龍3子有幾勁?
好想用佢玩elden ring
北冥對九陽,會唔會打爆到北冥嘅吸內力上限
武功lv top tier
內力 luv top tier
實戰戰績強

基本上入Avengers 都唔過份
小龍女
個list唔應該計虛竹
人地修仙level,根本唔係武俠層次
寫到完美就係龍傲天,而家寫可能會受歡迎
但會淪為網絡小說級別
一個源源不盡 一個可以吸人內力無吸星副作用
內功如果分唔到高低 就係比外功
其實就咁比黎好難有結論 因為逍遙派武學會有太多幻想空間
種生死符唔係純粹既寒性毒 如果靠乾坤大挪移贏到六陽掌加折梅手 但中左生死符化解唔到 係咪計打贏都等同於輸所以無謂諗太多
由細到大我都唔明,諗左好耐
其實虛竹冇理由唔係最勁
見一獲打一獲,一見面一人打你6支生死符你都幾過癮
話知你武功幾勁,都抵擋唔到

除非有新設定九陽真氣可以融冰狀態既生死符?
無知一問,少左一個黎講,邊個下盤唔得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞