武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
火焰刀法
有無理據?
火焰刀法用嚟演嘢用

勁嘅武功除咗本身輸出,我覺得要睇埋特性,同埋有冇加乘

降龍除咗輸出高,掌力厚,仲要係由外功練返內功,同凌波微步一樣
https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%A4%A9%E9%BE%99%E5%85%AB%E9%83%A8_(%E5%B0%8F%E8%AF%B4)
但wiki google 就有人覺得係呢堆囉
我就覺得點數都唔止8個
段譽 喬峰 虛竹 阿朱 阿紫 慕容復 鳩摩智 游坦之
四大惡人 段正淳 都好重要
四大惡人 係書中都佔唔少篇幅 而且報應都有佛教感覺
但wiki google 就有人覺得係呢堆囉
佢原句話 好俊的功夫,降龍十八掌,果然天下第一
你諗清楚啲 佢擺明又讚降龍十八掌 又讚蕭峰
我直頭覺得喬峰嘅降龍掌係有互相輝映嘅作用,聚賢莊一役直頭屌打武林群雄
所以金庸把倪匡打傷了
咁九劍又真係純劍式,一定要配合其他內功一齊用架喇,如果有足夠內力,應該係可以用肉掌去擋劍。六脈神劍本身係一陽指既advance 版,唔係真劍法,靠超強內功射嘢出黎,個套路同求敗唔太match。

我反而係覺得,獨孤求敗係因為本身內功已有好高修為,所以先可以諗到九劍去盡破其他武功而唔再顧及內功呢個問題,所以九劍同其他武功唔同,完全無內功心法呢樣野,應該係較後階段所使用既武學,無劍係真係解唔駛再用真劍,可以用條草去當劍都得,咁先似佢既由玄鐵到木劍再到無劍既演化。而且其他武功都係有招式,我相信六脈神劍,一陽指呢啲都係有,唯獨九劍先係無自己既招式,所以呢套武功應該先係求敗最後用既武功
唔會啦,喺金庸武俠世界,幾乎九成武學都係內力做backup, 如果無內力,直頭係零防禦,九劍本身就係一個招式嘅系統,一開始理解哂唔同招式嘅特性變化同弱點,再用劍訣去破解。玄鐵劍法係返璞歸真,化繁為簡,再漸入無劍境界
就係金庸世界中內功係最重要,點解偏偏獨孤九劍無內功要訣?咪就係因為獨孤求敗係悟出呢九劍時本身已有強大內力支援,而除左奇遇,或北冥等可吸人內功之外,內功就真係要時間浸得幾十年先得,所以就一定係後期階段。

以你所講,玄鐵劍法係化繁為簡,即係都仲係代表有招式,如果已悟出九劍,仲會唔會去練返啲有招式所限既野?所以反而調轉先有化繁為簡,再有無招既獨孤九劍先比較合理。

而且重中之重,獨孤九劍係以獨孤自己係姓命名,唔係自己最得意既招數,根本唔會咁做喇,其他武功皆有招,得九劍係無招,所以點計九劍一定係後過玄鐵。
玄鐵劍法咪又係得劍理,邊到有招
重劍幾時有招式 反而九劍係笑傲江湖個陣有說明 九劍係會隨住對方唔同招式而衍生出唔同劍招去破敵 所以九劍唔係真正無招 而係無窮無盡咁變化出同劍招
九劍先仲有招喎,只不過係唔好墨守成規,有意而為之,同埋破除門派之分

那老者道:「唉,蠢才,蠢才!無怪你是岳不群的弟子,拘泥不化,不知變通。劍術之道,講究如行雲流水,任意所之。你使完那招『白虹貫日』,劍尖向上,難道不會順勢拖下來嗎?劍招中雖沒這等姿式,難道你不會別出心裁,隨手配合麼?」

這一言登時將令狐冲提醒,他長劍一勒,自然而然的便使出「有鳳來儀」,不等劍招變老,已轉「金雁橫空」。長劍在頭頂劃過,一勾一挑,輕輕巧巧的變為「截劍式」,轉折之際,天衣無縫,心下甚是舒暢。當下依著那老者所說,一招一式的使將下去,使到「鐘鼓齊鳴」收劍,堪堪正是三十招,突然之間,只感到說不出的歡喜。

那老者臉色間卻無嘉許之意,說道:「對是對了,可惜斧鑿痕迹太重,也太笨拙。不過和高手過招固然不成,對付眼前這小子,只怕也將就成了。上去試試罷!」
或者咁講, 玄鐵主要靠霸道既內力, 同劍魔呢個外號唔match; 反而木劍既描述, 同風清揚教令狐沖果陣既野較match
招式係指成個劍法有晒一招一招既招式比人去學去跟, 呢D 先叫做有招, 即係就算無對手係度, 自己都可以係度灑晒成套劍法出黎

獨孤九劍係靠搵敵方招式破綻而出招, 基本上佢係要有個對手, 仲要個對手係出招, 咁佢先識得出招, 如果得自己一個人, 佢係唔會舞到一招一劍出黎, 因為九劍本身係一招都無, 唔係教你招數, 呢D 就叫無招.
韋小寶: 洋人一陽指
師兄你唔好玩喇... 你quote 呢段係風清揚教獨孤九劍之前既事.... 果陣令狐沖仲用緊華山劍法, 咁梗係有招喇....
呢個好笑
卓不凡外號叫劍神,想問咩武功先match到佢
Match唔match呢樣嘢好主觀

同埋無強大內力,亦都去唔到木劍階段

第三把玄鐵重劍:重劍無鋒,大巧不工,30歲時持之以橫行天下

第四把木劍:40歲後不滯於物,草木竹石皆可為劍,至此精修,漸進無劍勝有劍之境

如此反覆換氣,待狂潮消退,他也已累得臉色蒼白。當晚子時潮水又至,他攜了木劍,躍入白浪之中揮舞,但覺潮水之力四面八方齊至,渾不如山洪那般只自上衝下,每當抵禦不住,便潛入海底暫且躲避。
似此每日習練兩次,未及一月,自覺功力大進,若在旱地上手持木劍擊刺,隱隱似有潮湧之聲。此後神鵰與他撲擊為戲,便避開木劍正面,不敢以翅相接。
一日楊過殺得興起,揮劍削出,使上了十成力氣。神鵰呱的一聲大叫,向旁閃躍。楊過收勢不及,一劍斬在一株小樹上,木劍破折,小樹的樹幹卻也從中斷截。楊過手執斷劍的劍柄,心想:「這木劍脆薄無力,竟能斷樹,自是憑借了我手上勁力,將來樹斷而劍不斷,那便可差近獨孤前輩當年神技了。
春去秋來,歲月如流,楊過日日在海潮之中練劍,日夕如是,寒暑不間。木劍擊刺之聲越練越響,到後來竟有轟轟之聲,響了數月,劍聲卻漸漸輕了,終於寂然無聲。又練數月,劍聲復又漸響,自此從輕而響,從響而輕,反覆七次,終於欲輕則輕,欲響則響,練到這地步時,屈指算來在海邊已有六年了。
這時候楊過手仗木劍,在海潮中迎波擊刺,劍上所發勁風已可與撲面巨浪相拒,神鵰縱然力道驚人,也已擋不住他木劍的三招兩式,這時他方體會到劍魔獨孤求敗暮年的心境
睇你呢句就知你搞錯「無劍勝有劍」同「無招勝有招」
從來神鵰講獨孤求敗都係話 四十歲後,不滯於物,草木竹石均可為劍。自此精修,漸進於無劍勝有劍之境。
而無招勝有招係笑傲江湖先出現,從來無話過佢係獨孤求敗嘅最後階段
同埋點樣同劍魔外號唔match 全世界都係話你知內力先係武學最高殿堂 由掃地僧 天龍三子 黃裳 所以頂尖高手個個都反映到出嚟
錯鬼晒
九劍唔需要內力深厚就用到,用劍鋒傷人
玄鐵就一定要內力,以內力傷人

再同埋基本動作係咪=招式
呢啲捉字蝨就唔討論
本身想講天龍八部online
但係天龍後期都係最大力
叫劍教父好唔好
係要咬文嚼字
招式招式
九劍有九式喎
玄鐵基本動作都計招式的話,最多咪上下左右前後6下
邊個再簡化啲呀
成日講破乜式 破物式點樣克敵
其實明唔明九劍真諦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞