武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
佢勁恐怖,不斷copy and paste當真理
唔想同佢傾落去
天下武功唯快不破。
咁講邊個都輸啦

金庸初期從來都係針對內力,用內力比力既大少

去到笑傲多左兩種境界
快 ,破
完全係將兩個新概念,放大來寫。
一個快到不敗,任我行都要輸
一個破到但求一敗
令狐沖抗唔抗輻射?會唔會中武漢肺炎?
快,係相對,淨係講輕功身法,令狐沖已經輸
破,楊過領悟玄鐵劍後,無咩武器可以威脅到佢
唔會,令狐沖有破氣式,細菌係空氣入面,連菌帶氣一齊破

幅射都唔會,因為幅射即係射,要射即係暗器,可以用破箭式
輻射係能量嚟窩朋友,要去到斬埋陽光嘅水平,要搵一拳超人
咁用返破氣式,反正都係腦補,求鳩其啦
第一柄是無名利劍:「凌厲剛猛,無堅不摧,弱冠前以之與河朔群雄爭鋒。」

獨孤求敗廿歲就周圍同人挑機,本身劍法都應該唔少野,三十歲應該巳經玩緊九劍
鳩蛇都話道家武學黎
講天人交感,斬到自然物好正常
真,九劍應該都只針對人黎打,即你話對住野獸應該無用/大打折扣。但重劍就無呢個問題。
楊過唔係呢個領域,金庸戰鬥一直忽略咗呢個位,到笑傲先開始真正講。
果陣個世界仲講緊,同人打交鬥大力。
出招講緊鬥花巧。周伯通同郭靖都仲玩緊拆招。

楊過力量比對手大當然冇問題,
但同力相撞,就會輸,
對手力量較高就贏唔到。

佢一世都仲困係呢個階段,要用撞去贏。
其實唔算有真正去過求敗既下一階段。
按你呢個講法,無人打得贏楊過喎,因為撞都撞贏你

有冇人大力過楊過?
重劍法門
神鵰俠侶中,楊過在神鵰的引導下拾取玄鐵重劍,以此摸索到使重劍的法門,悟得了許多順刺、逆擊、橫削、倒劈的劍理。以此使劍,無堅不摧,劍上自不必有鋒。重劍的哲學是:越是平平無奇的劍招,對方越難抗禦(有形無實的無招境界)。比如挺劍直刺,只要勁力強猛,威力遠比玉女劍法等變幻奇妙的劍招更大。但鍛練之初若非使用比平常長劍重數十倍的重劍,這門劍法也施展不出,尋常利劍只要輕輕一抖,勁力未發,劍刃便早承受不住而斷了。

此乃是獨孤求敗其30至40歲之間所使,得以橫行天下的劍法。

由於重劍須以強大內力方能施展,故此楊過在悟劍過程中,也在神鵰的指引下,跟隨獨孤求敗修習內力的過程修練。先是持玄鐵重劍抗衡山洪與流石,既練劍又練氣。後來換持木劍在山洪、大雪中修練。最後手持木劍進入大海怒濤習劍,刺擊之聲由輕至響,反覆七次,終於欲輕則輕,欲響則響,在海潮中迎波擊刺,劍上所發勁風已可與撲面巨浪相拒。

關於此種修練之法得來的內力,書中藉一燈之口描述:「但覺楊過嘯聲過於霸道,使的不是純陽正氣,但自己盛年之時,也沒這等充沛的內力。楊過內力之剛猛強韌,實非當世任何高手所能及」。

而後即是琢磨如何運用、控制因重劍法門所得的龐大且霸道的內力,而劍魔也近乎達到能夠完全控制善用內力的境界,即草木竹石皆可為劍。
生化武器可能要用其他方法
正如你唔會問,把劍擋唔擋到核彈

當年武俠世界冇咁大殺傷力武器。
又或者佢學咗易筋經,可能可以神奇到根本都唔怕幅射同病毒。

再講啦,其實原本令狐沖嗰篇嘢,班人都係因為為咗寸鳩我而作出嚟
易筋經唔知得唔得,千年冰蠶都化得掂,變為已用
唔係,三十歲前係追求招式
四十係追求力量
後面係用武學經驗累積到既破綻

可以參考一下庖丁解牛
唔關事,
九劍只係睇破綻既方法,動物一樣有破綻。
識用九劍=草木竹石都可勝
張無忌、段譽、虛竹
楊過遇到同力既人,就會輸/贏唔到

所以換求敗破招,一出手咪會秒左楊過囉。
唔緊要,起碼段譽同虛竹我認為佢哋內力大到已經係仙人級

上面三個都係內力超班
問題就係正常方法練係無佢咁大力,你個問題等於如果對方一樣無破綻,咁邊個會贏,玄鐵劍法都無劍招破綻
令狐沖練下易根經應該輕鬆贏
鐵醜學下學下都OK變屈
我理解係,九劍係要劍上有鋒先發揮到威力,

練重劍初期要配玄鐵劍,用普通劍就會斷,練到大成就唔需要配重劍,

所以獨孤求敗係後期無劍境界即係隨手執樣野或用以指代劍都可以出到重劍威力,

咁就無招勝有招了
九劍破氣式本身就係屈對手內力唔夠自己深厚㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞