武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
楊過最勁內力,應該都係大海無量內力,仲要喺海邊練咁幾年就夠皮出谷行俠仗義,再練落去我驚佢識飛
sure 一種宇宙最強武功就夠
我成日覺得越女劍吹大咗
其實嗰個仲係武功啱啱開始發展嘅時代
人類從猩猩身上學識咗揮樹枝格鬥嘅技巧
發展出初期嘅劍術
然後已經夠屌打其他冇乜技術嘅士兵
但當時都仲未有內功呢樣野(至少書入面未提到)
金庸小說內功高低先係強弱關鍵
全部垃圾
咁如果內力最高應該連段譽虛竹?定楊過?
虛竹啦
段譽虛竹勁啲啦
兩個可能性
1. 超級撒亞人石破天
2. 張無忌,金庸自己講
如果唔計金庸蓋棺, 應該係段譽, 3大神功, 勁到金庸專登閹割佢其中兩樣
北冥學唔齊, 六脈時靈時唔靈, 淨係得凌波係完整版比佢走佬用
佢啲配置係最屈,俾佢學齊哂真係不得了,掂到就吸到,即吸即用,然後凌波微步著草加練內力有加成,六脈神劍殺人於無形
唔計最終output
純以配招角度睇
最有效應該係段譽同郭靖

段譽唔駛講
成個配招為hit&run而設
特化型配招

郭靖唔可以話係最勁
不過考慮到佢本人輕度弱智
佢嘅配置已經將佢先天不足嘅配點發揮到極限

道家系內功,全真教&九陰真經
頭腦簡單所以做到心無旁騖嘅效果
合哂佢河車

外功主輸出降龍十八掌
剛猛系,又係佢果瓣
為左彌補佢弱智唔識變通
金老安排左佢學至柔嘅空明拳
精髓係左右互搏,至剛至柔一齊打
佢唔識變通,就主動打得咁刁鑽
要對方跟你節奏

而且唔好忘記郭靖作為軍旅型武俠
佢仲識一對多群戰
天罡北斗陣一人當七人用(唔好問我原理)
根本係將佢高效嘅武功配置再加buff

想像下以Kenny咁嘅智力
打到名震天下個個大俠大俠咁叫
收貨啦
佢受訪自己話限無忌最強主角 佢話佢最全面
仲話主角參加奧運 張無忌會獨贏所有陸上項目

張無忌強 唔一定同年代有關 佢果一代人無天龍八部咁屈 唔代表佢唔可以係最強
佢啲苦戰係寫黎限制佢
波斯三使 三渡 都唔係因為佢個人能力而落下風
一對一當代都只有太師父有得打

佢有晒中原西域嘅頂上內功心法 已經無撚敵
九陽大成嘅時候 佢追成昆 快到自己大腦跟唔上控制唔到身體 就仆咗街
九陽七傷拳 無副作用 太剛猛強到禁用
太極拳劍 配合埋大挪移 可以化勁 可以借力打力 無招勝有招
聖火令神功 有好多陰毒招式 用黎偷襲 三渡嘅完美防守都覺得聖火令難搞
精通晒醫術毒術 配合聖火令神功 可以邊打邊用怪招偷偷落毒

而且亁坤大挪移有埋寫輪眼功能
可以分析所有破綻 所有動作變到好似慢鏡咁
而且可以抄對方嘅招式

佢嘅悟性 分折能力 呢方面戰鬥智慧高 對佢好有幫助
仲拎埋九陰真經 (佢唔會練心法但外功應該有用)
降龍十八掌精要 仲係廿幾歲 大把前途
都話有破劍式,雖然玄鐵劍已經係無招無式
係,郭晴個配置好啱佢玩,加上佢夠勤力,由十幾歲到五十啲武功都穩定增長
我都覺得理論上段譽嘅配置係全金書所有角色中最屈嘅。

本身六脈單獨計已經係S級,話係最強輸出招式都唔過份。不過金無足赤人無完人,六脈太食內力+怕被人埋身而施展唔開,係其兩大缺點。但配上北冥+凌波就可以完美解決問題。遠攻無敵又唔怕敵人埋身,又有續航,諗唔到點輸

所以作者唔單止nerf佢兩樣武功,仲要寫到段譽on99又唔鍾意打架。唔係嘅話個故事好難展開
玄鐵劍基本已經唔係劍,你當佢棍、狼牙棒或者大刀都得,總之一拎上手就fing埋嚟,個效果就好似俾200km/hr嘅貨車炒埋嚟咁
唔nerf真係無得打,最慘佢樣樣功夫都無路捉,點知追追吓佢會唔會射啲無形劍氣,又或者痴過嚟吸內力
某程度上純睇配置
韋小寶可能已經係80%段譽
喺佢果個年代係,唔知啲人蠢啲定點,定韋爵爺思維比較似現代人夠滑頭,俾佢陰下陰下又過一關
金庸都係男人, 男人信唔過
破槍式
講緊佢無招,只不過係拎件重物做媒介一下用超強內力拍過嚟,我諗令狐沖把劍未招到楊過已經斷咗,同埋令狐沖一唔用劍就廢柴嚟,又無輕功
‘段譽真正隨意運用「六脈神劍」還是在吸收鳩摩智全部內力

記得最後 六脈神劍 已經係任用,唔肯定係咪改咗
搵返姑姑仲邊有咁神心練功丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞