武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
天龍八部講嘅係求不得

貪嗔癡、愛別離、求不得

佛法總結人生有八苦:生、老、病、死、求不得、怨憎會、愛別離、五蘊盛。 《天龍八部》中所描述的最大苦,是八苦之一的求不得苦。

段譽不想習武、求而不得;虛竹只想做小和尚,求而不得;慕容復一心復國,求而不得;段正淳要有個兒子,求而不得;甚至是蕭遠山和慕容博都是求而不得;喬峰想為大宋出力帶領寅幫匡扶大宋,求而不得,蕭峰之後想遠離塞外和阿朱浪跡天涯,求而不得,孤身一人想回歸故裡不問世事,求而不得。所以整部劇最後只有蕭峰一心求死以換太平,求得了,必死。
楊過練一個月都屌死令狐沖啦
屠獅大會張無忌讓晒周掌門
唔夠打就唔夠打啦
一下比人打傷
仲話咩九陽神功
原來九陰是但一招就打得傷
新修版 先唔好講好多作品改到鬼五馬六

佢最後先後補楊過
即係佢原意係襄陽靖哥哥修為強過大成楊過
修改就係本身郭靖吹太大唯有改
-定係喬峰,hp 多你幾倍,打條毛
佢係發現好多人好似你咁 所以先補返楊過落去 等你哋唔洗成日嘈
唔係喎,金庸話係因為郭靖早出道過楊過
純粹唔同意張無忌,無啦啦關虛竹咩事

張無忌性格令佢實戰唔會勁,性格影響佢打鬥風格。喬鋒愈打愈勇,楊過絕境黯然反殺,呢啲係性格影響關鍵時刻發揮

理論武功層面可能張係勁,實際表現真係唔同意
唔好講到楊過未渣劍前係廢先啦

楊過自己有九陰+玉女心經底
仲有寒玉床練功。
本身是但一樣,已經夠屈過好多普通修練既人。九陰真經更加係武林至寶

玄鐵劍用得個底都唔差,冇前三樣做基本底點運劍,仲有配合食蛇膽。

你攞黎比乜鳩,練左幾多年功先
令狐沖用用得返內功對住東方不敗咪又係得個企字

仲要加加埋埋吸咗至少幾十年份量內力
楊過都贏唔到東方不敗啦痴線
東方不敗頂盡都係五絕級數,楊過打唔贏都守得到,唔會好似令狐沖輸得咁樣衰,三打一都俾人屌打仲要要脅人質
自己爬文睇返上面
無論係理論同實際表現都唔同意
啱呀
我之前係啲金庸po 都講過張無忌真係衰係性格到
佢有楊過一半既狠勁基本上都夠屌打郭靖個啲
照計令狐沖最勁,因為獨孤九劍對住d乜都有破乜式應付

所以獨孤求敗到死都未輸過
我覺得齋練九劍同重劍都唔係最終無劍境界嘅盡頭
無論九劍放喺重劍前或後,都要有重劍呢個歷程先可以達至無劍境界

至於九劍定重劍勁啲,就咁睇楊過vs令狐沖,好似係楊過勁啲
神鵰少有穿過兩代人
神鵰後期楊過3x歲仲叫壯年,郭靖應該5x歲都老年
如果以神鵰結局計楊過就算弱過郭靖都應該唔差得遠。郭靖似守城冇乜練功,相反楊過練完重劍木劍得閒得濟創埋黯然銷魂掌後,仲有時間出去做神鵰俠
謝煙客好流咋喎
乾坤大挪移算係外功+內功
最屈機在係剛陽同陰柔勁力都出到
算係外功版小無相功

所以張無忌就算識龍爪手 太極拳 七傷拳都冇乜點用 因為乾坤大挪移已經包曬天下所有外功 佢d招已經可以屈機到混合咁出

所以張唔需要自創武功 因為佢每一招都係自創武功
周芷若唔係扮無曬內力 逼張無忌收返d內力自己打自己先贏到咩

黃衫女得本九陰真經夠撚張無忌打
但九陽對高手有用好多
減傷 反傷 內力恢復快
九陽仲係陰陽調和 可以用落去所有武功 練完全部武功都可以速成

九陰對比只係多左武功招式
打高手以下就有用

打開機一定會揀九陽 後期勁太多
未必嘅 同自己條女打梗係要留力
之後救義父 仲諗到辦法破金剛伏魔圈 臨敵表現其實算好

講臨敵差 段譽就真係最差
東方不敗勁過五絶水平啦
金庸都係第一次用鬼魅黎形容一個人的身法
輕功同內力又掛勾 證明佢內力極高

佢仲用支針打贏你鋼劍 仲可以1打3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞