武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
由武入仙
或者黃易啲小說,好似破碎虛空,長生訣呢啲練仙武功,瘋狂突破人體上限
公主唔計, 佢屌韋小寶
外功一定六脈神劍屈,無形激光子彈
過說我覺得木婉青都好S
金庸好似自己講過張武忌係佢筆下咁多個主角入面最強
但客觀描述唔夠天龍三子同石仔鬥,我覺得張無忌至少要挑贏到郭靖同楊過先有得討論係咪金庸最強
內功有破氣式
但冇講過楊過重劍同求敗重劍同級 只係話佢跟住咁練內力
第一令狐沖自己都練唔到,二嚟對住絕對內力嚟講根本就無效,最多用嚟打吓岳公公嘅紫霞神功
六脈成本都無人破到 得佢自己射唔出
咁佢自己寫嘅角色佢覺得係咪係囉
當然讀者唔同意都好閒嘅

但我覺得郭靖最勁,左右互博係直接x2 咁濟,好撚bug, 楊過用唔到黯然好似已經nerf 咗唔少

但郭靖 try hard 咗勁耐比洪七+周伯通教勁多野,連好多野先咁勁,楊過都係,學勁多連好多唔同野先有呢啲功力,但張無忌係路過就跌ssr 裝咁
六脈神劍根本就係仙俠級武功,小說描述佢唔係淨係射六條激光出嚟,佢六路劍法有唔同輸出,有慢有快,有鋒利,有大碌,喺睇唔到嘅情況下,根本防唔到

邊個擋邊個死
楊過勁在無師自通

最拿手嘅大海無量內力,玄鐵劍法,無劍勝有劍,黯然銷魂掌都你自己領悟,最多叫有隻雕教
應該係最緊要硬淨
用玄鐵重劍可能只係貪佢頂得住自己內力都唔會爛
其實故事完左無得講
佢練個部易筋經係同九陽並稱少林雙絕 不相上下
其實令狐沖對比其他金庸主角唔算最好天份,佢九劍練得好都係因為啱佢性格

至於內功嚟講,最common 勁係呢兩套

但好多隱世心法/內功未必差過上面兩套,例如北冥同太玄經至少都同級,仲有打遍天下無敵嘅獨孤求敗嘅練內力心得
太難選了,因為每個都屈。每個角色都有佢屈既地方。
其實小龍女係咩境界,可以自己用玉女+全真劍,但好似無人討論佢,佢比起過兒又差幾遠?有無得打?
如果純講武功配置,外功同內功都唔係頂級,係左右互搏拉返分,同過兒嘅差距應該由十六年前終南山打法王已經拉開咗一段距離
佢一定唔係潛質最厚個件架喇
會有人排佢無非係因為有九劍呢套劍神絕學
但同其他主角比 我反而最欣賞佢
因為大師兄既性格夠爽朗 又係酒鬼又鍾意講笑同整蠱人 份人夠俠義但又唔似班老坑一定要正邪誓不兩立
雖然豪氣未只於喬幫主咁 但感覺更加似個浪客
係,佢係最似一個浪人俠客,好多嘢拎得起放得低,喺個班自命正派嘅門派之中依然有自己獨立思想係好難得
個人認為金老係講緊同一本書入面邊個主角最強

張無忌係倚天屠龍記結局可以輕鬆一個打十個頂尖高手

天龍八部入面高手如雲,主角打反派角色一比一都係贏少少
喱個就係金庸犀利的地方, 好多野都點到即止, 啱啱好
所以金庸小說可以成為永恒的經典, 而大陸升級流龍傲天小說只可以止步於"爽文"的級別
是,第一版義父係教咗心法,同其中幾掌。完整心法好似得黃衫女有。

Btw都市傳聞原版有一部分金庸去遊埠搵咗倪匡代筆,大約係由蕭鋒返契丹到上少林寺大戰前呢部分。我睇覺得完成本書似係2老飛紙仔夾住寫咁寫多過一人一part。成本書好有衛斯理風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞