武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
係囉,預知既
要咁多式做咩
一式咪得
呢個只係九劍練左30分之一既表現
仲未講佢後面練成破氣
獨孤求敗對敵經驗總結。教學嘅嘢係咁㗎啦。
你已經自圓其說唔到了
仲話簡
成部f22咁都唔撚勁?
江南七怪啦
金庸應該High大咗先寫得出,仲勁過黃易啲仙俠武功
純計書描述
石破天>天龍三子>射神倚三子
求敗後生時內力未夠強 同時又不停搵人挑機
以利劍去用九劍破敵
或者從對敵中悟出九劍劍意都係合理推測
只有55波或以弱勝強先需要破招

去到重劍已經係屈內力恃強凌弱
普通一斬一刺都威力無窮足以制敵
無需再搞咁多野隨機應變去破招
金庸無寫出黎既查良鏞傳主角查大俠最勁
如果獨孤求敗去到後期仲要玩以弱勝強嘅劍法都幾好笑

去到楊過個境界已經無敵手咁濟,仲要讓對方一隻手
呢啲就真係大巧不工喇
我都覺 雖然佢學既野唔多 但佢個性格
真係俾佢果幾樣練到封頂
不過作者都幾好 講佢去打杖
無俾佢出去江湖繼續屈
同楊過一樣 一早隱世
廢事破壞之後故仔既發展
張毛忌勝在同時係醫生,, 群抽時可以做奶媽.
講真 九劍 重劍 應該都唔係真後期

九劍只攻不守 攻敵之不得不守
有假設對方係一定會守
但如果對方唔守 或者守唔到 咁係冇辦法處理
類似楊過十成功力用重劍斬落令狐沖到
令狐沖可以用把劍督住楊過隻眼
但楊過如果唔避 重劍慣性一樣照斬落令狐沖到
兩個一獲熟

而重劍只係一個練功方式
俾盡只係求敗後期練功嘅方法 而唔係武功
即係打機一個不斷追求攻擊力極致既人,突然走去玩反擊流
同埋求敗去到中後期一早打遍天下,仲邊到有人俾佢去實踐以弱勝強既理論
根本就講唔通
唔係咁比

楊過係屈內力差距,同內力就會輸/贏唔到
九劍係遇到同內力必勝法門

對方內力比自己高
玄鐵劍唔夠撞=輸
九劍=可以一戰/差距少也可以勝

對方內力相若
玄鐵劍係打和/佔優
九劍=秒殺

對方內力較自己低
玄鐵劍=秒
九劍=秒
九劍唔係反擊流喎
太極先係

九劍,你未出完已經掉石仔打中左你要害。
係,兩個都唔係無劍境界
令狐沖就係學求敗練劍法門,即係紫薇軟劍境界
楊過就學練氣法門,即係重劍
但兩個書中都未去到無劍境界
反擊流係講緊出招先後
同出完未有咩關係
風清揚道:「獨孤九劍,有進無退!招招都是進攻,攻敵之不得不守,自己當然不用守了。創制這套劍法的獨孤求敗前輩,名字叫做『求敗』,他老人家畢生想求一敗而不可得,這劍法施 展出來,天下無敵,又何必守?如有人攻得他老人家迴劍自守,他老人家真要心花怒放,喜不自勝了。」

呢套劍法係獨孤求敗所創,而呢套劍法盡破天下所有武功,咩古靈精怪既武器都包括,如果係30歲前用既,有冇可能有咁既閱歷去諗出呢套劍法呢?

而且呢套劍法已天下無敵,仲有乜需要諗玄鐵劍法呢?如果係用九劍誤傷義士搞到要棄劍,大可換把無鋒既劍照用九劍咪得
獨孤九劍,唔一定要後手。
你先試一劍,睇對方反應破綻一樣可以繼續。

去到中期佢自己都明白一個道理,一樣嘢如果真係搵唔到破綻,可以自己製造。

成套嘢講緊靈活貫通
玄鐵劍夠橫行天下啦
求敗咪一樣追求木劍無劍境界,武學既野不進則退
邊有話已經天下無敵所以唔再追求第二樣野
算啦
你連反擊流係咩都唔清楚係咩真係唔想同你討論
楊過見到係獨孤求敗寫嘅,風清揚講嘅係佢諗嘅,除非風清揚係求敗契仔

咁九劍破唔破到東方不敗同任我行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞