武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
係,新修版先俾多啲掙扎楊過,同改到國師善良咗
勁過鐳射眼+狼人
喬峰
要睇返故事最後佢哋功力係點。
例如神鵰最尾,楊過搵返小龍女,基本上黯然銷魂掌已經廢咗。
又或者,獨孤九劍雖然勁,但係令狐沖未練到同獨孤求敗同一個級數,
段譽嘅六脈神劍都唔係話出就出,只可以話佢去到比一陽指勁嘅階段。
如果計埋時代越前,武功越勁嘅話,
石破天≥喬峰、虛竹>段譽>張無忌≥楊過>郭靖>令狐沖
依家咪同你講唔係咁簡單囉。

你楊過可以做架車撞過去,但係如果兩架車相撞就分唔到勝負。

自己本身係一拳超人當然冇問題,但係楊過唔係一拳超人,做唔到嗰種絕對強大嘅差距。
令狐沖呢d廢柴唔好話一架車
bb車都唔知有冇
點解黃衫女又勁過張無忌 個排名冇黃衫女?
你講嘅只係單純內力值啫

一黎你講嘅係年資 同質素未必正比
速成就大家都有
問題係呢啲內功轉移 執返黎無個人修為嘅成份
量多唔代表運功方面完美掌握

段譽本身就唔情願習武 佢無刻意去修煉 甚至反感
同埋周街執內力 無掌握得咁好
限制咗發揮 唔係單純講年資

我俾部f1你
你無落過場 甚至無學過車
又係咪一拎咗車就識完美操控先?
執返黎都要練點用

郭靖 張無忌呢啲要由基礎開始練
唔係單純量多就得
有齊全嘅心法先可以更上一層樓
所以明白金庸評佢地比較高
九陽九陰由零開始大成 內力質同量都係極強

正如太師父評論無忌
覺得無忌內功深厚當世頂級 以佢所知只有係覺遠 郭靖 到達呢個級別
佢親身奇遇但無提楊過 楊過可以作為內功深度嘅分水嶺
無忌內功係極強 唔可以因為佢當世嘅水平廢咗而當佢都係弱咗

不過講內力精純 張三豐覺得仲可以進步
所以教主走之前 太師父放下咗成見
叫佢將 九陽 太極 大挪移 撈晒落去幫佢練氣提升純度
呢度廿幾歲已經係超過太師父 奇才百歲以上嘅修為
係靠不斷越級練出黎 唔係轉嫁 所以佢內功純度優秀咗好多

虛竹雖然無呢個問題
無崖子醒目 廢咗少林功先注入功力 佢根本係二周目無崖子
之後俾人夾 都係同一派嘅 無崖子本身就學齊佢地嘅內功
內功根底上自然好過段譽 段譽無大成就無咗卷書

但係你睇實戰佢都有唔掌握逆天能力嘅時候
不過體現喺外功同經驗不足上

鳩佬係有多次擊中 招式上一度打到虛竹招架不住
大金剛拳轟中頭頂
龍爪功破到虛竹 即張無忌嘅全無破綻級數龍爪手係可以破虛竹

丁春秋一戰都係極大優勢吓變咗紺鬥
唔講內功差距 丁春秋只係靠化功大法一招橫行霸道
虛竹有折梅手六陽掌都係打得難分難解
拆解陰毒招方面佢都唔係叻
靠落生死符贏

虛竹同樣有奇遇 厭戰同被逼練功嘅問題
所以佢實戰經驗就唔多
一樣限制發揮

張無忌嘅技能組合唔係純粹硬碰
佢內力就算唔夠強佢都有好多路數克敵制勝

大挪移基本上守到你死
因為九陽神功配合大挪移練成後 天下武學已無奧秘
佢當場就等於練就晒六大派武學 咩都睇通晒
出手任何破綻佢都捉到 可以理解完複製得更完美 往往後發先至

真係破唔到嘅招 唔洗硬接
還返俾你又或者掉落海
拳掌類傷到佢係好難

佢光明頂嘅難點就只有正反兩儀刀劍陣
呢類食滿加成 同時用兵器優勢圍攻嘅陣法

輸出又有七傷
對打真係你唔用一套完美招式係搵唔到任何空隙
龍爪手係練滿大挪移之下都睇唔到破綻
無招勝有招嘅有太極配合大挪移
奇招方面有邪門嘅聖火令
的確攻防面都無得輸
有講過九陰同九陽練到頂後計內力係不相伯仲,
但係九陽好難練到大成,覺遠突破唔到仲死Q埋,張無忌有奇遇先練得成,
反而九陰容易練好多同埋有好多實用既招式,九陽只係純內功
即係虛三百年功力唔夠張勁? 逍遙三個人嘅功力加埋其實1+1+1《3或者2?
即係黃衫女同張差唔多勁?
佢啲戰績大部份都係一打多人、群戰

光明頂後
一打二,一打一佢未輸過
一次重傷係打廿四個番僧 再比玄冥偷襲

另一次苦戰係三個加埋成三百年功力,而且1+1+1>3 嘅三渡
除左張無忌 我諗得石破天一掌打爆少林寺先有機會夠打
鳩老龍爪手點比
你d比較亂鳩咁黎既
光明頂後咪輸左比條女囉
周芷若九陰白骨爪打傷張無忌
黃衫女子催堅神爪比拼周芷若九陰白骨爪
黃衫女子》張無忌
個八婆唔計啦
唔通計周芷若勁過佢咩
新修版加埋楊過落去啦
虛竹仲識小無相功…被動式北冥神功…最好打都係佢
真,內力量楊過一定高過郭靖
除左逍遙派三隻老妖怪同掃地僧
佢地三個是但一個可以打晒成個武林
黃衫女唔係主角佢冇計啩
張明明果時學晒所有武功
咁後期仲要輸比一個練左冇幾耐九陰真經既人
佢對住女人次次都輸嘅啦
俾下體支配既男人
死左仲可以改咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞