武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
黯然掌見到姑姑就廢左啦連18掌都不如
其實我一直覺得韋小寶唔係大家諗溝女咁勁,只係清朝女性地位已經好低,啲女自尊低所以先咁易得手。韋小寶半推半就咁強姦,用呢種手段去溝其他書嘅女角,韋小寶分分鐘畀條女斬死咗;我最羨慕係段譽老豆,條條女口講又話憎佢,實請嗰個愛到佢死心塌地,為佢死都得
但係段譽太厭戰 對佢發揮係有影響
同喬峰相反 大哥有戰鬥本能
問題係有人質同無咗隻手,對方又有兵器之利

之後郭襄走咗幾下就搞掂國師
幅射即係射
屌你
小寶兄最勁係識用現代人嘅溝女方法,同面皮夠厚

段譽個種有少少唔同,本身已經我爸是李剛,出身有錢靚仔有學問

韋小寶係公屋仔出身上到位溝埋唔同身份嘅囡,成就大好多
不嬲差唔多勁嘅人
去到最後就係鬥內力架啦
咁都叫做自創到一門同18掌同lv嘅掌
18掌仲係貫通全書嘅神技喎
唔好講到淨係內功先有得咁畀人壓制啦,九劍啲劍招都會㗎,風清揚都講過如果對方同樣係高手,有類似九劍嗰種concept,咁九劍都唔係無敵㗎,都要睇下邊個修為高啲。
所以你咪覺得描述誇張 真實唔勁
韋小寶後尾有一幕係迷姦七條女喎,確實現代有啲女係受嘅,但更多嘅係告韋小寶強姦囉。Btw,我講緊係段譽老豆唔係段譽本人
佢無乜外功 七傷拳 太極 龍爪手 武當長拳 應該係得咁多

但係佢內功實在係太屈
打穩基礎幫助咗佢可以快速理解同看破
唔洗學武 即食抄返黎
已經有套龍瓜手招式技巧上無得破解 當場學都打贏熟練度滿嘅空性

書入面佢無咩練外功嘅過程 唔代表佢唔熟練
佢天才波考第一

楊過雖然學晒咁多路高手嘅招 令佢理解武學嘅能力好好
但係黯然銷魂掌始終唔係完善嘅方法
發揮極致需要滿足特定囡囡條件 同埋實力唔平均

加上郭大俠夫婦心存芥蒂
有心限制佢 無將畢生絕學俾佢
都令佢少咗發展空間
郭大俠肯教佢就真係會變無敵
的確係 國師技巧其實不如 智力又一般

但係一人出一掌咁計
單純硬碰硬 一對掌力佢係好吃力
國師未玩人質戰法之前已經俾到好大壓力楊過

同埋大劍可以俾人打爆都係一個問題黎
同金輪同力量或以上嘅人 又真係有

佢靠靈機一觸用黯然銷魂掌嘅一啲奇招打贏
但係意外地好辛苦
因為個傻佬配點淨係谷晒力量
女拳如果早啲上位 真係出唔到本書
佢老豆係金庸世界風流多情種子no.1 ,留精不留名
佢有心屈落去,繼續練大海無量同無劍
段正淳呢
Sor, 我係講緊段正淳
狄雲神照經都好勁,仲有開無雙嘅阿青
係,阿青痴撚線
武功配置黎講就應該係段譽
楊過有奇遇又係武學奇才
返古洞再練落去真係不得了

令狐沖呢d唔入流都唔知有咩好講
返去彈吓琴吹吓蕭應該天下第一
輕功都好多種

梯雲縱係有高低差 快速上落 同越過包圍呢啲情況
凌波微步唔係靠速度拉打
而係迴避極靈活 可以搵到窄位避到 點對點移動佢唔係最快

無得拉打 理論上張無忌速度係更快
佢單純靠九陽大成快到大腦協調都要重新學
所以金庸報紙訪問話 張無忌贏晒全部陸上奧運呢個講法
係指佢九陽加成 力量速度呢啲身體質素
至少喺主角群入面無往不利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞