武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
唔洗官方認證,眼睛都唔係招,俾令狐沖無視武器,當暗器咁打。

不嬲都有講九劍睇破招要融會貫通。冇破綻可以自己制造,甚至冇話打劍一定要用番破劍。

你估到對方變化就用自己方式破就得
睇完你段嘢腦海係咁loop kenny個樣打降龍掌個畫面
石破天又未到咁誇張 本身俠客行世界高手唔多 佢淨係識少林絕技其中一樣已經夠打橫行
學埋太玄經先到無招境界 同其他主角打勝負都係未知
承太郎的白金之星
論理上的後發先至,都係實際上的唯快不破,令狐沖諗到破林平之辟邪「快」劍的理論,但實際都要比林平之「快」,先破到重覆的辟邪劍招
無招勝有招係另一樣野嚟
重劍係用霸道內力壓制對手,就好似任我行壓制令狐沖咁
無招勝有招係講緊唔好拘泥招式,睇穿對手路數再攻擊其弱點
神鵰嘅無招係講緊內力已到達一個境界,硬碰硬都能夠壓制對手,甚至唔用武器都得
破氣式係當對手內力相當或略高於自己嗰陣用
九劍唔係花巧野,而係攻擊弱點,將天下武功化為九劍
重劍係反璞歸真,用簡單嘅動作,其實都係攻擊弱點,不過再附上強大內力壓制對手
九劍的確係包羅天下武功,所以化繁為簡冇錯,而九劍每一式都有千幾種後著,即係又可以變化出天下武功
重劍就以內力壓制為主
楊過當年對手係龍象般若功嘅金輪法王,勁過九陰真經,內力壓制唔到對手
當初見證篇潮文誕生,就係有條友死頂話玄鐵劍都係劍,有招式,令狐沖可破
係之後既眾人廢 武功一代不如一代
之前已經有巴打計過石破天快過音速
唔需要鬥
但張無忌實戰戰績好差,戰鬥智慧唔高喎
理論層面可能係勁,但實戰比古代高手打死啦。楊過呢啲古惑仔陰都陰死佢
破氣式係練內力
唔係幾十年武功,大成係打通咗任督二脈,九陽原理張無忌出谷嗰時已學晒
講咁多 大家最羨慕嘅都係韋小寶,床上武功最強
喬峰都得
喬峰其實恐怖在睇唔到佢上限,雖然佢無逆天級神功,但每次實戰都越打越有貨
佢自從光明頂開始成型 戰績唔差喎
因為有大挪移 佢分析能力係咁多主角最好 而且佢戰鬥嘅時候其實聰明
破正反兩儀刀劍陣 佢只係當場聽咗幾句提水 佢事前係完全唔識劍法唔識八卦 攞技梅花黎打 係幾叻
有人想落毒陰佢 都好應變反應快 挪移穴位
佢有大挪移嘅寫輪眼同化勁
又有聖火令呢啲邪門招
識醫術毒術 挪移穴位
真係點陰到佢?
呢個就唔使討論,最好係唔使打又有女又有錢
上次鳩硬話仲要練廿年喎
係,令狐沖唔係用劍,佢係用心,好似Neo咁,世間所有原理已經睇穿哂,就算用腳趾都打贏你倚天劍屠龍刀
理論層面都唔係最勁
理論上段譽一定勁過張無忌
講武功段有六脈神劍+淩波微步拉打
無忌蝕在點都要近身打,做唔到隔空傷人
張無忌都識放龜波氣功 都叫唔識隔空?

蓉兒~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞