武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
Agger
如果係喬峰拎佢既配置
係聚賢莊逃走既應該唔係佢
張唔識轉彎,段六脈可以轉彎追住來打
風清揚的確講過要練二三十年先可以同天下群雄一爭高下
識用就好似微型機關槍咁
我外公和宋大伯都是武林中一流高手,但招數之中,何以竟存著這許多破綻?外公這一拳倘若偏左半尺,不就正打中宋大伯的胸口?宋大伯這一抓若再遲出片刻,那不恰好拿到了我外公左臂?難道他二人故意相讓?可是瞧情形又不像啊。其實殷天正和宋遠橋雖然离身相斗,招數上卻絲毫不讓。張無忌學會乾坤大挪移心法后,武學上的修為已比他們均要胜一籌。但說殷、宋二人的招數中頗有破綻,卻又不然。張無忌不知自己這么想,只因身負九陽神功之故,他所設想的招數雖能克敵制胜,卻決不是比殷、宋二人更妙更精,常人更万万無法做到。正如飛禽見地下獅虎搏斗,不免會想:“何不高飛下扑,可制必胜?”殊不知獅虎在百獸之中雖然最為凶猛厲害,要高飛下扑,卻是力所不能。

九劍最大問題就係永遠都係睇到做唔到,即係講經
依加流行依種大型無鋒武器叫做尺
太猥瑣,無郭靖個種鋼鐵直男feel
所以對東方不敗都要輸,返屋企練多廿年先
好似凱茲咁
獨孤求敗發覺遇上內功高強對手單憑劍招係唔夠抽,最後領悟破氣式都係要夾埋內功車埋去,同重劍原理大同小異,所以唔玩九劍轉玩重劍,之後再玩無劍
係女人都陰到
好似楊過個種境界,已經唔使望實睇破綻,隨手一劍一掌已經打到對方碎哂
段譽配置速食又高效,而且三樣武功互相提高又見唔到上限
破氣冇太多落墨講過,但令狐沖一直內力受損,差距唔大都可以以低勝高。
九劍破氣效果有一直都有用緊。

最少學左一陣已經可以贏到練左幾十年紫霞神功既岳不群。
一鳩打盲/贏十幾個用唔同路數既江湖高手。

當然 風佬叫佢練二三十年後可能會係另一個境界來的
少商劍就最雄厚,商陽就靈活識轉彎,中衝就玩大開大合範圍技,少陽就玩慢速,少衝就玩快,少澤就時快時慢咁變化

加埋無形,完全唔會捉到路
求敗中年:屌,練廿年咁撚慢,都係舉鐵做gym食濕皮文好
仲要練廿年,咪即係入門,同一時間楊過已經當世無敵
但係段譽時得時唔得
地圖炮 高迴避 高EN 係幾好嘅炮機

但虛竹平均黎講會更好 唔洗抽獎
練成破氣式再上普通劍巳經頂唔順會斷,除非唔打算再練上去,最後都係要行返重劍條路
段譽係佢人問題,因為佢由細到大都無武功基礎,又無心向武,唔識運氣,正宗成手同花順A2K都唔識出
其實拍成咸片有得諗
書中後期學完一陽指無依嗰問題
高攻,高MP,可以隨時補MP再加強MP上限,敏捷度MAX
楊過熟到自創黯然銷魂掌喎
張無忌有乜
但係對方一樣可以更大力輾壓

十六年後金輪 龍象扑嘢功大成之後力量係點滿晒
都打得過兒幾辛苦

招式上自己明明就更好 但係俾人力量壓制
都要靠囡囡buff贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞