武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
聽你講咪最好打係張無忌?
想睇韋一笑響東方面前比速比到喊
輸就輸啦
實戰表現出黎就係咁差
龍爪手打唔贏九陰白骨爪
仲話攻防無破綻
但東方不敗殺人要用針拮好多下令狐冲任我行中幾針都未死得
打機 修仙級個d仲勁添
輕功同內功掛勾係耐力唔係速度
你咁推法係咪指蝠王內功勁過張無忌?
係因為笑傲入面啲人大部分輕功身法都一般。田伯光之流已經叫做輕功高手,所以突然有個大boss專攻速度就俾人玩殘。

連射鵰嘅歐陽克都識瞬移

歐陽克尋思:「先殺了跟我為難的這六個傢伙再說。那妖婦反正沒法逃走,慢慢收拾不遲。」他存心炫耀武功,縱身躍
起,展開家傳瞬息千里上乘輕功,陡然間欺到柯鎮惡身旁。
倘若他手中先拿著短刀,趙敏的臉頰早就損毀了。這般來去如電、似鬼似魅的身法,确是再強能高手也防他不了,即令是張無忌,也是自愧不如。

第一次鬼魅?
金庸之前一直忽略速度呢個參數
前面一直都唔睇重。

強如楊過 有人快過你,斬你隻手一刀,隻手都係玩撚完。
不過佢哋舊時武俠世界係咁,唔會屈速。

笑傲先特登寫兩樣一直忽略既野做到極端
打破綻,速度。
小龍女左右互搏咪屈速打法王囉
東方不敗都係俾人吹大晒
其實都係池中無魚
其實古墓派係屈速,你睇小龍女就知
射雕三部曲個個都絕世輕功同身法,連丘處機呢啲二打六都有輕功身法根底

那道人轉眼之間已在十餘丈外,卻也不是發足奔跑,如此輕功,十分罕見。
在新修版中,金庸修改成在嵩山中一名曾為儒為道為僧的青城奇士鬥酒勝了王重陽,得以借觀《九陰真經》,但此人觀看後覺得《九陰真經》陰氣太重,一味崇揚道家黃老之學,只重以柔克剛、以陰勝陽,未及陰陽互濟之妙(實因此人不懂九陰真經梵文總綱,𣎴知道九陰真經終極境界仍是陰陽互濟),於是在四卷梵文《楞伽經》的行縫之中,寫下自創的《九陽真經》。[1][2]

九陰真經對內功與外家功夫都有描述,包羅萬有,性質偏向百科書,而九陽真經則是純粹專精內功,偏向剛猛,故是「玄冥神掌」、「幻陰指」等陰寒功夫的刻星,當然九陽神功最高境界仍是「剛柔並濟」,這與九陰真經梵文總綱類似甚至相同,但總綱能把幻象轉為神通,九陽真經則能百毒不侵,兩者各有千秋。然而,九陽真經始終缺乏外功招式相輔,因此單修習九陽真經來對敵傷害有限,最多依賴內力震退敵人,故習得九陽神功未必是武林高手,相反可能依然不通武學。相比九陰真經,九陽真經內容較為顯淺易明,往往修習數年便見成果,道理雖不像九陰真經博大精深,道理言淺意深看似較易領悟,故毫無武功根基的覺遠和張無忌等人也可快速上手。另外,九陽真經修習時間雖較九陰真經短,但修練的安全性則較低,尤其最後一關需自行打通任督二脈,否則內力不能源源不絕而生,真氣逆絕而死,而且常人如無名師指點或是偶遇奇緣剋服困難是很難破關大成,便一大變故便內力衰竭甚至走火入魔而亡,覺遠便是一例,故九陽真經的大成門檻實際比按部就就班,循序漸進的
故九陽真經的大成門檻實際比按部就就班,循序漸進的九陰真經高得多,大成者往往需靠資質和機遇𣎴可。
要比較就即係郭靖同張無忌比較
之前一直唔會學完一招半式,就會上高手行列。
要不斷奇遇加苦練,每方面都練先上高手。邊似後面單純練內力,或單練輕功,單練一招半式就成為高手。
咁韋一笑斬晒高手啲手未 有內力速度就自然會變快 初頭唔識輕功嘅張無忌咪都係一樣跟得上韋一笑
郭靖輕功有上天梯,楊過就最出名輕功嘅古墓派,唔見得佢地速度低,去到笑傲江湖,可能東方不敗都仲會比佢地快,但唔見得好似令狐沖任我行呢啲級數咁睇都睇唔到追都追唔到
講速度其實剩係倚天入面佢已經贏唔晒
有段賽跑有提過張無忌自己評價
長途可以靠內力贏蝠王
短途唔夠蝠王跑
佢地跑起上黎以里計
照計張無忌齋計跑步得馬拉松贏到韋一笑
金庸通常會用出劍有冇聲黎表達內功程度,無聲(普通人)>有聲(內功高手,方東白、任我行)>無聲(東方不敗,中年楊過),所以水準上東方同楊過水平差唔多
基本上內力提升後,身法同輕功都會大幅上升,所以以射雕三部曲班高手計,速度唔會慢
都係同一句金庸之前一直忽略速度呢個參數
前面一直都唔睇重。

其實強如楊過有人快過你,俾郭芙斬你隻手一刀,你都要變獨臂俠
不過佢哋舊時武俠世界係咁,唔會屈速。

笑傲先特登寫兩樣一直忽略既野做到極端
打破綻,速度。
強如掃地僧,面對錄音機都要投降
都係果句啦,楊過未出劍已經畀獨孤九劍斬斷咗隻手。
都係果句啦,令狐沖用獨孤九劍應該可以拯救宇宙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞