武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
金庸講個時唔記得左石破天姐
講快點夠佢黎
裘千尺 : 自建聲納射控系統,後期出關加輪掎,成為當代最強自走炮。
「凌波微步」乃是一門極上乘的武功,每一步踏出,全身行動與內力息息相關,決非單是邁步行走而。

內力越大,幅度越大
金庸唔係老糊塗
佢所有訪問都思辯敏捷 唔似係年紀大唔記得或隨口講
佢係真係心水清 當然唔排除張無忌係佢覺得嘅理想形象
但係睇佢書入面呢個內功怪物 的確係講得通 而且全部修訂比較都仲係成立到
可能本書重點係開後宮 少咗人去睇內功加成嘅部份
又嚟世界大戰
最後寫著一行字道:「猝遇強敵,以此保身,更積內力,再取敵命。」
緊係心水清啦
佢根本知道呢d野冇得講
只係講左自己最鐘意既主角出黎
搞咩咁多人覺得六脈係機關槍
人地係無限長光劍咁喎
切開咗慕容復頂帽
六十四卦的方位而演變的武功步法,步法甚怪,須得憑空轉一個身或躍前縱後、左竄右閃,方合於捲上的步法。禦敵對陣時只需按六十四卦步法行走而無需顧忌對手的存在,是一種我行我素、天馬行空的上乘功夫。另外凌波微步是以動功修習內功,腳步踏遍六十四卦一個周天,內息自然而然的也轉了下個周天,因此每走一遍,內力便有一分進益。

凌波微步 原本就有輕盈
水面上漫步嘅意思 唔係解快速移動
而個描述都係講精巧迴避 而唔係速度

而你講嘅果句係「腳力」 咁內功好咗一定有幫助
張教主內功已經封頂 中外最強內功齊晒 九陽 大挪移 太極功
俾咩輕功佢 佢都係極快

點睇個訪問 金庸個答案都可以作準
武俠界山治
2001年浙江大學演講 有答到最喜歡男主角係令狐沖、楊過、蕭峰
另外飛狐外傳後記都有講過 最愛男主角 都有呢幾個人
其實段譽天賦都屈,三大神功都係無人指點,喺無武學經驗嚟講,一學就識都係癲
但係啲女神咁正 講真點忍
段 同虛 三百年功力唔夠張無忌幾年功力?
蕭峰認可

那大漢斜眼相睨,見段譽身形瀟灑,猶如庭除閒步一般,步代中渾沒半分霸氣,心下暗暗佩服,加快幾步,又將他拋在後面,但段譽不久又即追上。這麼試了幾次,那大漢已知段譽內力之強,猶勝於己,要在十數里內勝過他並不為難,一比到三四十里,勝敗之數就難說得很,比到六十里之外,自己非輸不可。
係伽馬刀,新修版有講過
只適用係新版,嗰時新修版未出
如果唔理年代炒埋一碟計,一定係天龍八部啲人最勁,全部X-men級打法。
張14 歲練九陽
做明教教主20 歲
去到結局俾盡得廿幾歲
除非佢吹到練九陽一年等於人地練廿年
如果唔係功力上點都比唔上呢兩個外掛佬
人哋唔使練,行出街搵人吸就得
珍,重點係佢哋堆外內輕功根本立於不敗之地
想睇Avengers vs. 天認八部
喬幫主靠既唔單只係降龍掌可以練到極致
仲有佢對武學既見解閱歷同豐富既戰鬥經驗
其實要比既話呢兩件除左經驗不足外 武功配置根本都係外掛級
不過兩個都係極之唔喜好鬥爭同打交
其實係原著唔係咁吃力 如果唔係金輪偷襲郭襄 根本楊過唔用黯然銷魂掌都打得贏
這時楊過單手獨臂,已與法王的銅鐵雙輪拆到二百招以上。兩人的武

功家數截然不同,但均是愈斗力氣愈長,輪影掌風,籠蓋了高台之頂,

台腳下沖上來的黑煙直熏入三人眼中。楊過雖無兵刃,卻始終不落下

風。法王激斗中覺得高台微微搖晃,心知台腳為火焚毀,頃刻間便要

倒塌,那時勢必和楊過、郭襄同歸于盡﹔又見楊過掌法越變越奇,再

斗百余招只怕便要為他所制
直射內臟
勁過現代軍武
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞