武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
道家係講大道至簡,而九劍一招幾百個變化,內容極之繁複,明顯仲未到道家嗰種level。之前風清陽叫令狐沖暫時背曬佢先之後先慢慢理解到(仲要講唔知用幾多年時間)咁都反映到; 講最高級嘅應該係太極劍嗰一種,張三豐係咁咦show下啲劍招,仲要問無忌唔記得啲招式,唔記得先叫高手。
唔會,北冥係大海,只係吸撚到世界末日都未必得到勝負
你識破咪一動手就破左啦
咪大道至簡囉。
背後原理好唔同。我當用考試做例子,九劍就好似操咗好多pass paper,識曬所有題型咁,所以考試見到啲題目就可以好快咁答到出嚟(甚至連題目都唔使睇曬,睇到一半已經知佢想問乜);以太極劍就真係識咗背後個深層次知識,所以一見到題目就用自己嘅理解去答出嚟咁。
仲有,點解一出手就破咗就叫大道至簡?簡係簡單個簡,係唔多嘢嗰種簡,獨孤九劍分分鍾有成萬字,咁都叫簡?
重劍就係重劍無鋒,大巧不工
對付任何兵器武功都係呢8隻字
9劍對劍就要用破劍式,對刀就用破刀
我都唔知9劍點簡過重劍
呢位巴打思路清晰
要有讀寫障礙先學到
楊過香港叫外賣最屈
道生一 一生二 二生三 三生萬物
易有太極,是生兩儀,兩儀生四象,四象生八卦

道係講緊天秤
但最後所有野本源都係一個點黎
就係因為道係講一個原點,而獨孤九劍只係羅列曬呢個點所顯伸出嚟嘅所有嘢(四象八卦咁),咁正正反映九件劍未去到道嘅境界。調返轉咁講,如果糾九劍真係去到道嘅境界,咁就唔會一開頭分咩破劍式破槍式破氣式咁,應該全部歸於一式,而唔會分九式。
對楊過嚟講,理得你揸乜嘢,總之一直一橫就搞掂你
所以重劍其實係佢中後期而唔係後期

後期無劍之境(草木水石)皆可為劍
一聽就知係天人合一
直接引用原文,咁都覺得九劍簡?

草木皆劍因為盡破,出手破招,
先可以放低重劍。走去另一個境界。
楊過未識盡破,打金輪仲諗緊要把玄鐵劍贏金輪。

正如四絕/郭靖周伯通,佢哋要打好多招,冇人絕對贏到對方。
楊過係內成大成,但只靠力,都贏唔到同力量既人。

但破招唔同,出手即破,以弱秒強。同內力修為否加易贏。

求敗既生涯
30前 有招有式>靠屈內力差距(重劍)>破招(九劍)。
一生經驗總結, 點樣唔簡
完全預知你未來,下下直中要害都唔簡?
九劍重點,係睇破綻,唔係用破劍式打你。
破劍式唔係招式,係預知你招式方位。

你都冇理解過
北宋時 段家皇親都識一陽指,絕學係六脈神劍
去到南未初,一陽指已經變成絕學,仲要一用就大耗真元
九劍就係破招心得 講融會貫通,講靈活應變
你識用可以當暗器一鳩插盲14對眼。
唔通又要破眼式咩
蕭峰

咁多本書,唯一一個主角冇奇遇 冇外力加持灌頂,純靠自己練功
基本上九劍做到嘅嘢玄鐵劍法都做到,但玄鐵劍法做到嘅九劍就做唔到
你錯晒
係睇破綻就唔使咁多破咩式啦
一招就夠
分開九式明顯就唔係簡
唔係咁比

楊過係屈內力差距,同內力就會輸/贏唔到
九劍係遇到同內力必勝法門

對方內力比自己高
玄鐵劍唔夠撞=輸
九劍=可以一戰/差距少也可以勝

對方內力相若
玄鐵劍係打和/佔優
九劍=秒殺

對方內力較自己低
玄鐵劍=秒
九劍=秒
你錯晒,不嬲都講九劍唔係招,而係破招,預知對方既法門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞