武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
無人知道原因,個人意見石破天已經係外星人級,可能金老唔係好知道點樣寫落去 之後草草了事,所以佢心中偏好其他角色
咪就係你呢啲人所以沖哥咪成日比人用潮文恥笑囉
識用九劍就嚟可以拯救地球
石破天係金庸世都,乃至成個武俠世界,都應該係第一嘅存在,根本係打外星人級,拎地球人同石破天比,已經係無意義。
睇嚟你唔知九劍原則,咩未出手就點中你
九劍本身破招就係後發先至,要睇穿到對方劍招套路先可以後發先至,對住重劍呢啲無招嘅,九劍連應對之法都無
本身金老寫石破天只係想寫佢對父母
覺得佢到後期果幾本武功只係皮
主要係想寫其他野
所以咩武功邊個邊個勁佢真係wfc
人地問到未鳩答一個最鐘意最有印象果個
應該係張無忌
真,小說入面有幾幕楊過望都唔使望,打到對手飛起
池中無魚蝦自大
風清揚冇實戰過,同東方不敗打唔知邊個好抽啲
東方不敗

風清揚廢老嚟

再拆四十餘招,令狐冲出招越來越是得心應手,許多妙詣竟是風清揚也未曾指點過的,遇上了這敵手的精奇劍法,「獨孤九劍」中自然而然的生出相應招數,與之抗禦。他心中懼意盡去,也可說全心傾注於劍法之中,更無恐懼或是歡喜的餘暇。那人接連變換八門上乘劍法,有的攻勢凌厲,有的招數連綿,有的小巧迅捷,有的威猛沉穩。但不論他如何變招,令狐冲總是對每一路劍法應付裕如,竟如這八門劍法每一門他都是從小便拆解純熟一般。

那人橫劍一封,喝道:「小朋友,你這劍法到底是誰傳的?諒來風老並無如此本領。」

令狐冲微微一怔,說道:「這劍法若非風老先生所傳,更有那一位高人能傳?」

那人道:「這也說得是。再接我這路劍法。」一聲長嘯,木劍倏地劈出。令狐冲斜劍刺出,逼得他收劍迴擋。那人連連呼喝,竟似發了瘋一般。呼喝越急,出劍也是越快。

令狐冲覺得他這路劍法也無甚奇處,但每一聲斷喝卻都令他雙耳嗡嗡作響,心煩意亂,只得強自鎮定,拆解來招。

突然之間,那人石破天驚般一聲狂嘯。令狐冲耳中嗡的一響,耳鼓都似被他震破了,腦中一陣暈眩,登時人事不知,昏倒在地。
唔係,無招一樣可以破,令狐沖只係未悟/練到家。
沖虛打完領悟再升一層 ,佢不停領悟緊。
連打岳不群都仲悟緊九劍。
所以根本冇必要針對呢樣野做文章。

九劍係求敗一生對敵經驗總結,所有嘢講變通,練上去唔會冇方法應對。
連獨孤九劍劍理精粹都比你推翻
唔好腦補當真理啦 風清揚教令狐沖個陣仲咁講

風清揚道:"活學活使,只是第一步。要做到出手無招,那才真是踏入了高手的境界。你說'各招渾成,敵人便無法可破',這句話還只說對了一小半。不是'渾成',而是根本無招。你的劍招使得再渾成,只要有跡可尋,敵人便有隙可乘。但如你根本並無招式,敵人如何來破你的招式?"令狐衝一顆心怦怦亂跳,手心發熱,喃喃的道:"根本無招,如何可破?根本無招,如何可破?"陡然之間,眼前出現了一個生平從所未見、連做夢也想不到的新天地。風清揚道:"要切肉,總得有肉可切;要斬柴,總得有柴可斬;敵人要破你劍招,你須得有劍招給人家來破才成。一個從未學過武功的常人,拿了劍亂揮亂舞,你見聞再博,也猜不到他下一劍要刺向哪裡,砍向何處。就算是劍術至精之人,也破不了他的招式,只因並無招式,'破招'二字,便談不上了。只是不曾學過武功之人,雖無招式,卻會給人輕而易舉的打倒。真正上乘的劍術,則是能制人而決不能為人所制。"他拾起地下的一根死人腿骨,隨手以一端對著令狐衝,道:"你如何破我這一招?"

令狐衝不知他這一下是甚麼招式,一怔之下,便道:"這不是招式,因此破解不得。"

風清揚微微一笑,道:"這就是了。學武之人使兵刃,動拳腳,總是有招式的,你只須知道破法,一出手便能破招制敵。"令狐衝道:"要是敵人也沒招式呢?"風清揚道:"那麼他也是一等一的高手了,二人打到如何便如何,說不定是你高些,也說不定是他高些。"嘆了口氣,說道:"當今之世,這等高手是難找得很了,只要能僥倖遇上一兩位,那是你畢生的運氣,我一生之中,也只遇上過三位。

你連書都推翻到 唔怪得令狐沖可以拯救世界
鳩蛇第一句永遠都係
唔係。。
之後腦補
鳩sir其實係咪睇緊同人版
可能金庸上咗佢身 所以佢講咩都係權威級
你用初學黎講,你唔講後面實戰
風清揚都一定無乜實戰 兩個係度幻想鳩吹 風清揚嘅諗法都係全無依據幻想出嚟 佢遇到個3位高手應該都係發夢出嚟
都係官方認證鳩劈/刺,唔算係招
我估金老泉下有知既話
都想大家討論書中情節多過討論武功高低
畢竟佢寫既主要係主角既恩怨情仇 武學只係為左配套返主角既故事歷程
留名
又有d唔同
掃地僧由小無相話用出黎的武功 似是而非 我估係功力傷害會低d之類
但九陽神功可以驅動天下所有武功 係金庸旁白自己講

咁講九陽神功勁過小無相功
要知天下諸般內功,皆不逾九陽神功之藩籬,而乾坤大挪運勁使力的法門,又是集一切武功之大成,一法通,萬法通,任何武功在他面前都已無秘奧之可言。
招式黎講破到
我記得係令狐沖內力太低 速度追唔上 有破綻都打唔切

所以九劍算係幫你極速達成無招境界 但無教你練內力 算係上到一半無招境界
張無忌當作者自己黎寫 遭遇點同

又有乾坤袋幫佢直接大成幾十年九陽神功 又話大成九陽神功就可以通曉天下武學 所以半日就練到人地幾十年武功
最撚bug係佢
獨孤九劍 似係獨孤求敗真係天下無敵之後 自己再寫本書出黎 總結或者教你速成武學觀念
所以先要悟性高先學到 入面教你已經係大道至簡 每樣武器歸類做一招

去到無招竟然就係睇個人修為 將九式全部入曬腦 合而為一 自然而然用到出黎 唔再拘泥於打劍就用破劍式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞