武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
識唔識飛我唔知,不過令狐沖去到劍塚應該爬都爬唔到上去
令狐沖無內力底?
令狐沖練左當代最強妖功吸星大法
仲有吸咗勁多人內力 又有華山劍法 又食勁多補品

就算去番上一代就算冇獨孤九劍,是但練一樣都係高手一般既存在
最威咪就係嗰幾個月囉,佢吸星大法有缺憾,去到後面都係用唔撚到。

後面練埋易筋經就唔同講法
玩下手內力可以吸下吸下仲高過虛竹。
草木竹石皆可為劍
真係以打到楊過變人棍
練多廿年應該得
珍,掃地僧對住獨孤狗劍都要變人棍,趁地淋
唔得啦
吸星大法有缺點
吸完自己都用唔好
吸星大法理論上係最大bug技
如果主角心理夠痕毒, 要做最強果個唔難
係可以高速移動既破滅魔劍....
狄雲
令狐沖同佢地比係唔入流
錯哂,鳩sir話笑傲之前嘅作品入面無速度呢個參數,所以其他主角同令狐沖對戰只有被斬成人棍的份兒
弱智好難理解獨孤九劍本身都係劍式,唔通唔識九劍就唔識九劍原理?
唔通九種劍式=所有劍式基礎?
獨孤九劍極其量係招式同用劍原理,威力睇力量速度準成度
係武術落後既時代,重視其形忽略原理根基既時代咪好似新大陸

中國功夫=廢佬劍派
九劍=mma,重視招式變化,唔默守一派
如果拘泥於獨孤九劍係單一招式真係錯,九劍係隨時隨機改變,打出唔同既form. 除非獨孤九劍在於剩係得佢有最終極劍術原理,冇其他人做到,咁九劍咪把閉

有其招再進修力量速度,冇力量=廢

喬峰唔通剩係得力量速度冇技術?

獨孤求敗既角色係話比人知金庸既武學觀,先要有招式,再有內力推動招式,後用純內功好似子彈咁遙距一炮過
係,喬峰呢啲得個大力,去到笑傲係講究速度,喬峰一出掌肯定成隻手掌俾令狐沖斬甩
係 喬峰一出掌就破掌式斬咗佢對手落嚟
佢唔郁就一劍都係斬咗佢對手落嚟
要用易筋經化解做自己用
錯啦,係佢未攻擊都俾獨孤求敗斬左隻手落黎
錯啦,係佢未攻擊都俾獨孤求敗斬左對手落黎
錯啦,係佢未攻擊都俾獨孤求敗斬左對手落黎
鳩up姐
實際上咪比人打到仆街囉
佢點知的
鳩sir係獨孤鳩劍嘅唯一傳人,如果唔係點解咁多書無講嘅佢都噏得出

鳩sir個鳩字係有意思
九代表佢識求敗既九劍
鳥代表跟鵰兄學過練氣法門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞