武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
對段譽
乾坤大挪移可以轉移內力, 但唔知轉唔轉移到六脈神劍的劍氣,
九陽神功近乎無限的內力剛好應了北冥神功上所寫的大忌"海水倒灌而入江河", 未知段譽吸起上黎會唔會奶野
咁睇有懸念, 張無忌有一戰之力, 分分鐘拖到入持久戰
而段譽武學常識缺失同基本功不穩, 久戰必定會霧出破綻

對虛竹
虛竹的天山折梅手, 天山六陽掌都係一等一武功, 不過對上太極拳未必可以佔上風, 我諗都係打個平手
生死符應該係致勝關鍵, 但唔知打唔打得中, 就算中左, 面對九陽神功+lv max醫疫又有冇效, 如果又中又有效, 咁無效, 咁我諗都係五五波

對蕭峰
蕭峰, 若只論武功, 其實無乜料到, 降龍十八掌(or廿八掌)係神功無數的天龍毫無亮點, 甚至是否神功都成問題。
無神功級的內力(書中甚至無講佢練的內力的名堂, 大概係"少林內功"), 無神奇的輕功(少林輕功)。
雖然出現過嚇呆風波惡的擒龍功, 但感覺係亮一亮眼, 後來印象無用過。
若只拚學的武學, 應該輸張無忌, 同其他天龍二子一大截,
不過, 蕭峰係戰神, 全書從無一敗。無論幾艱苦的戰鬥, 絕望的戰局, 佢從來無輸過!
佢代表一種不屈的精神, 英雄同俠的極緻, 我諗已經超越武學的範疇, 所以只要戰場係金庸的筆下, 基本上張無忌係必敗無異。
所以我覺得喬峰都幾近無招勝有招、無劍勝有劍嘅境界,所有招式活學活用,30分嘅武功喺喬峰用出嚟好似120分,如果用四字詞形容喬峰,我會用「萬夫莫敵」
喬峯呢種Bug就證明咗最強配置=/=最勁
招式其實得十八掌但人哋用乜都係唔夠佢打

不過純配置我揀虛竹
遠近全能仲有可以用全部招嘅小無相
冇人提狄雲
話哂神照經都識起死回生
掃地僧都話天下第一掌法都叫無乜料到
個個都好鐘意 太難揀
睇過感覺上有多過半本都係倪匡寫寫,唔止佢地講咁少,成本書啲筆墨用字同風格都好倪匡
咩丫
明明張無忌用聖火令同楊消同阿公一齊俾3僧屌打,仲累死埋阿公,後尾夾埋周去打用返正宗功夫就打到飛起周自己1打3咁
感覺唔會
不過天龍 本身諗住寫8位主角(故事)結構 鬆散同其他幾本係大分別
佢發現自己再用太多聖火令神功會走火入魔 同埋俾三件正氣友剋死
但係唔用奇招根本打唔入 因為三渡完美互補
所以佢有啲猶疑 就令阿公油盡燈枯

佢第二次闖關係有用大挪移又有用聖火令全部融會貫通
同埋記住唔可以用太多聖火令

佢唔係打到識飛
佢自己話一打一必贏 一打二磨得贏 打三個實在唔夠空隙可以打入
所以先要周芷若幫手猜吓波 夠力煩住一件都夠

周芷若一打耐咗係好辛苦 但係無忌話感覺到三渡唔係想攞命 希望雙方都留一手
佢拖咗棵大樹作勢壓落去 逼佢地收一收攻勢
之後就大家都有默契停手
但幾乎全書得佢一個可以有咁嘅表現
降龍作為兩大主角嘅必殺技,其實suppose係tier 0級別武功,不過明顯係呢門功夫傳人一代不如一代
但其實九陽神功勁都係去到楊過/郭靖lv, 賣點係一練完就成個核反應爐喺入面,但輸出有幾多又唔知。

天龍個批人,閒閒地已經做到隔空點穴解穴,取物殺人,天龍三子武功配置之高,內力之強真係不敢想像
同埋段譽內力咁大,我認段譽未爆,張無忌已經收皮先
射鵰越女劍 只係越國人根據阿青殘影模仿出黎既劍 並唔係阿青親傳(佢都唔識教人)
我明,總之好多驚世駭俗嘅武功,都因為直接/間接原因,一代比一代差,就算唔失傳,個版本只會越嚟越弱
其實金庸話張無忌 我覺得某程度佢都係FF張係自己武俠世界轉生
睇佢寫果4個女人就知
趙敏 當時正室
周芷若 EX 所以係奸角
殷離 FF出黎既青梅竹馬
小昭 本黎FF出黎, 但代入之後新幼妻 所以改書俾勁重D戲份佢
但六脈神劍始終大傷唔夠高, 好多情況破唔到甲
對坦冇乜力
唔係

"過得多年,丐幫中出了一位少年英雄,為人穩重能幹,人緣甚佳,群丐公議,推之為主。各人尊重蕭峰原意,送此人去靈鷲宮,先由虛竹考核認可,再傳他“打狗棒法”及“降龍十八掌”。這少年幫主不負所托,學得神功,又將丐幫整頓得蒸蒸日上,“竟爾中興”,丐幫自此便視靈鷲宮為恩人。丐幫這兩門祖傳武功,雖說“降龍二十八掌”少了十掌,但經蕭峰與虛竹兩位大高手刪削重復,更顯精要,威力非但不弱於原來的二十八掌,反而有所勝過,成為武林中威震天下的高明武學。"

只講降龍掌
洪七公 已經學齊加超過 蕭峰果套
神鵰都寫明郭靖 套九陰+降龍掌係七公無法達到既境界
耶律齊好似都學齊 之後果D先愈學愈少
喬峰冇降龍十八掌都唔會打輸
石破天驚拳
倚天入面根本無頂尖高手
張三豐 無忌 之後就三渡 袁銘二佬 根本唔知張無忌個實力去到邊
有冇例子,邊個坦到六脈神劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞