武功配置嚟講,金庸邊個主角最屈?

647 回覆
18 Like 69 Dislike
加埋冰蠶喎
破氣式係點根本連金庸自己都未諗到 神而明之 存乎一心 即係唯心主義?
冇招唔係冇破綻贏唔到,
佢破太極嘅時候咪悟到囉。

有啲嘢自己可以創造出嚟。但求靈活變通嘅啫
神鵰俠侶中,楊過在神鵰的引導下拾取玄鐵重劍,以此摸索到使重劍的法門,悟得了許多順刺、逆擊、橫削、倒劈的劍理。以此使劍,無堅不摧,劍上自不必有鋒。重劍的哲學是:越是平平無奇的劍招,對方越難抗禦(有形無實的無招境界)。比如挺劍直刺,只要勁力強猛,威力遠比玉女劍法等變幻奇妙的劍招更大。但鍛練之初若非使用比平常長劍重數十倍的重劍,這門劍法也施展不出,尋常利劍只要輕輕一抖,勁力未發,劍刃便早承受不住而斷了。

獨孤求敗後期唔玩九劍呢D花巧野
唔係,九劍唔洗用劍,九劍係劍意,
忘記得越乾淨徹底,越唔受原來劍法拘束

九劍不嬲講既係睇對方破綻。係獨孤求敗一生經驗總結
要睇埋總訣式等等嘅,只係未練成未表達到啫。

佢傳得落嚟,暫時每一式都有效果。
打暗器可以一劍刺盲14個高手眼睛。

唔應該用初學者嘅表現佢話冇料到。
咁人哋吸星大法,一邊吸完一邊自己化返來用
仲勁撚個冰蠶啦無限吸
咁就仲大鑊,嚟完咁多內力,加埋九劍都唔夠東方不敗打,咁點搞呀?
段譽計spec最強,但唔好戰nerf左。
楊過應該無敵
人地無劍境界已經係不拘於物隨心所欲
仲學咩睇破綻

即係類似你學語言咁
九劍入門就學晒啲文法詞彙
重劍出門就學點同人傾
無劍Native就根本諗都唔駛諗

點會native先黎學返文法
所以連配置係okay, 內外輕都tier 0
收皮啦柒頭,總之金庸就係咁寫左出黎,石破天係打外星人嘅級數,人類無人可以強過石破天,呢個就係事實!
你有冇睇過笑傲江湖
忘記得越乾淨徹底,越不受拘束
九劍唔係劍法,係睇破綻
眼神制敵
都可以咁講,獨孤求敗一生經驗總結,
有咗前人試晒路,後人先可以咁簡單破敵
咪即係乾坤大挪移最後一層,根本就係9up
杜門:石破天驚拳,超級霸王電影彈,爆熱神掌
等睇外傳同續篇

韋小寶,金庸世界入面嘅行運超人
9劍係有晒成套劍式有口訣
教人點睇破綻點破招
但求敗晚年跟本唔需要
佢隨手打落去已經係殺招
咁又做乜屎忽痕要去創套劍式去睇破綻
九劍=對手有幾花巧,自己就有幾多種破法
重劍=一招收你皮,話之你用咩攻擊方法

論複雜程度肯定係九劍複雜好多
唔知羅致光條友點得出九劍=化繁為簡呢個結論
風清揚出到去其他時代隨時都比人屈住打啦 係笑傲個年代就話好打啫
一定係段譽

當洋槍已經係未來武器嘅時代,段譽已經射緊伽馬刀,無得擋只能避

人地要消耗內功去進攻,條友行曬八卦咁多個方位就加1日內功,仲要帶必閃效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞