做左名店5 年,你問我答

596 回覆
9 Like 2 Dislike
二三線名店pt得$45 仲要幫手跟客

二 三線都係名店咩

Agnes b 算係掛
其實我係想問邊啲brand既pt好做啲
留名
想試下返pt
行家
不過我做錶珠寶

行家你好 上面有人話cartier $5500老底你點睇?

唔sure 但richemont group最好搵應該係van cleef
之後就到cartier
不過我地呢行如果有經驗
probation之前多數有包薪, 同埋底薪未聽過咁低
以前一畢業果陣想入C字頭 LVMH做
最尾去左做文職 同你地份老底差唔多

Mk仔名店

I.T joyce 都叫Mk仔
閣下平時去開邊間咁把炮

呢2間一定唔係名牌囉

入面都有貴野賣 但可能就唔係Direct store 咁集中

入面啲嘢名牌吖嘛, mcqueen, Rick Owens, yohji 都冇專門店㗎, 其實同連卡佛, Harvey Nichols嗰啲差唔多, 都係雲集世界名牌喺嗰度賣, 絕對唔係Mk仔去
開門 閂門個D都有佣分?
圓方個D名店SALES咪無咩佣,個商場咁少人行
其實而家係咪真係大陸佬買最多
香港人佔比率高唔高
可唔可以從生意睇到上面經濟掂唔掂?如果可以 今年如何

唔撚掂
人仔兌差唔多9, 大陸人覺得洗嘜係香港買?
日圓又跌,亞洲個個地方都平過香港買啦
生意係無可見既將來

慘 本地人帶動唔到生意係因為奢侈品需求係一直都低 定係近年本地都唔好景?
絲打加油

其實未開放自由行之前 香港既奢侈品市場一向需求低
係果時一開自由行 啲蝗湧落黎買 形做到「名店好好搵」既局面
其實宜家唔係差 同舊時差不多姐 好似係
點入行?要人介紹???

其實可以上Jobsdb
本人當初係睇Face 搵
二三線名店pt得$45 仲要幫手跟客

二 三線都係名店咩

Agnes b 算係掛
其實我係想問邊啲brand既pt好做啲

PT 呀,一般都係$50-60, 視乎咩brand
D&G Balenciaga LV Moncler 果D都不太辛苦
行家
不過我做錶珠寶

行家你好 上面有人話cartier $5500老底你點睇?

唔sure 但richemont group最好搵應該係van cleef
之後就到cartier
不過我地呢行如果有經驗
probation之前多數有包薪, 同埋底薪未聽過咁低

我都心諗 嘜真係會$5500 咩

文職人成日睇唔起我哋D sale

有人開門 閂門只限一D 大鋪吧 應該無 好似係
圓方貴精不貴多 d客入得去都係住樓上 有錢有貨 一張單頂到街客幾張單
香港人佔比率高唔高

是的
香港人比率好低 但名店都知始終都唔可以靠外來客,所以有D 好著重" Local 單"
香港人佔比率高唔高

是的
香港人比率好低 但名店都知始終都唔可以靠外來客,所以有D 好著重" Local 單"

其實睇咩舖 pb搵個大陸人都難 反而local同鬼佬好多

真心答你 唔會 。 除非本身果位Sale 好西 咁呢個時候你就盡情西番個sale 吧
其實你地好好地禮貌 俾番基本尊重 我地明知你哋唔買,都會同你吹水、都會禮貌ser 你
我地做名店 放工咪又係hea look 牛記笠記入勞力士試錶 未試過受白眼

其實有唔少客都估佢唔到,著到好普通但係開大單。
所以都唔會咁容易已貌取人
咁當然隻錶爆晒鑽,鱷魚皮袋果d客個個都狗沖啦

Exact7ly呀巴打
成撚日都估D客唔到 所以我都唔會狗眼人
Croco客都未必豪 得個袋貴

我試過有個人拎住袋橙入黎幫我買左6萬蚊
香港人佔比率高唔高

是的

PB 係..?

其實有唔少客都估佢唔到,著到好普通但係開大單。
所以都唔會咁容易已貌取人
咁當然隻錶爆晒鑽,鱷魚皮袋果d客個個都狗沖啦

Exact7ly呀巴打
成撚日都估D客唔到 所以我都唔會狗眼人
Croco客都未必豪 得個袋貴

我試過有個人拎住袋橙入黎幫我買左6萬蚊

老是常出現

圓方貴精不貴多 d客入得去都係住樓上 有錢有貨 一張單頂到街客幾張單

全香港黎講圓方都算數一數二最好做?
商場靜又乜大陸人
圓方簡直係清泉

是的

PB 係..?

中環某商場

全香港黎講圓方都算數一數二最好做?
商場靜又乜大陸人
圓方簡直係清泉

睇個人心態啦 我鐘意做Walk in 快打 就留守機場
因為Elements Landmark呢D鋪 就要用多好多工餘時間取悅個客 保持關係 至撚憎
但返 放工時間是很好 但好撚悶

PB 係..?

中環某商場

點解咁都要某 LM 邊個商場 真心求教

文職人成日睇唔起我哋D sale

想轉行 而家咩group好做少少
Send 過CV去celine 無人so鳩我
自己或者同事有冇試過豔遇

PB 係..?

中環某商場

點解咁都要某 LM 邊個商場 真心求教

Landmark
Pb 咪佢個fd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞