做左名店5 年,你問我答

596 回覆
9 Like 2 Dislike
Pt做倉都有60蚊?辛唔辛苦?
有興趣

我果間唔辛苦 我哋對PT好好

想做 求介紹

無位
點解d sales要咩個袋仔

公司uniform 入面要放啲計數機呀 筆呀果D

一間間 底薪同一個普通文員仔咁10- 13k

有朋友係名店做 但老底得5500

開名啦,一線brand 未聽過

Carxxxr 狗都唔做
連佣最高人工有幾多?
員工有幾年折買嘢, 你自己係咪名牌奴?
會唔會西面著平價衫入嚟嘅人?

1.睇咩月份 ,三 四年前 廣東道某P字頭名店,十二月有個Top sale 出左$11萬
2.員工買野間間唔同,半價至七折都會有
3.自己唔算名牌奴 但袋、錶用貴野是常識吧 我地呢行
4.通常都唔會 只會西D無禮貌但又鳩屎既客

半價
如果你做burberry, acne studio就正
知唔知中低價brand mk,agnesb嗰啲人工大約幾多?
係咪同做lv,burberry嗰啲兩個層次?
知唔知中低價brand mk,agnesb嗰啲人工大約幾多?

Agnes b 狗都唔做
據說Mk 有18-20 左右
但唔知D day off 有無一線brand 咁多

有朋友係名店做 但老底得5500

開名啦,一線brand 未聽過

Carxxxr 狗都唔做

仲要對住D老seafood
每個月公/私分別要跑幾多數?

嘩 個個牌子 target 差好遠
Eg: Chanel 同 Miu miu 又同Givenchy 已經唔同target

做緊Agnesb 冇數又多backup野做
返緊大brand part time
On floor 多

On floor sale 客?

都算既 係floor 同d full time 吹水
有時拎下貨咁 長時間都係floor hea
利申: cwb某大brand
二三線名店pt得$45 仲要幫手跟客

其實你覺得呢份工好唔好做
咁如果要做名店 幾年經驗係sales就得定點?
幾日假?
新入職會唔會無佣分?
一日返幾多個鐘

嘩 個個牌子 target 差好遠
Eg: Chanel 同 Miu miu 又同Givenchy 已經唔同target

以上個d跑幾多?
點跑法?
點睇Hollister ?
點睇Hollister ?

返緊大brand part time
On floor 多

On floor sale 客?

都算既 係floor 同d full time 吹水
有時拎下貨咁 長時間都係floor hea
利申: cwb某大brand

同我地個PT 一樣
Hi 同行

利申 做左3年 等緊升senior

絲打邊間

主要賣衫 中環某flagship
二三線名店pt得$45 仲要幫手跟客

二 三線都係名店咩
有冇見過咩明星?
最誇張嘅客買咗幾錢嘢?

好多呀不能盡錄,咩陳奕迅 阿除 、Bosco 、甘比、李嘉欣、諸葛紫棋、d 賭王千金、咩楊千嬅、Anglelababy ... 好多好多。
最誇張個客入黎同我講:「除左呢幾件唔要,其他全部幫我攞xx碼」(利申:幾個架 加埋有40-50件衫,我地最平一件tee 都$4000, 啲薄外套都7000-8000up 果時夏天)

最平一件tee都4k我淨係諗到L字頭嘅意大利品牌專賣cashmere等高級布料嗰間?

3-4k件tee基本啦
有冇serve過關家姐

其實你覺得呢份工好唔好做
咁如果要做名店 幾年經驗係sales就得定點?

我自己就覺得好好做 不過有D要keep 客就都算辛苦
入名店 經歷其實其次 最緊要係interview 臨場同合唔合個HR 眼緣

好多呀不能盡錄,咩陳奕迅 阿除 、Bosco 、甘比、李嘉欣、諸葛紫棋、d 賭王千金、咩楊千嬅、Anglelababy ... 好多好多。
最誇張個客入黎同我講:「除左呢幾件唔要,其他全部幫我攞xx碼」(利申:幾個架 加埋有40-50件衫,我地最平一件tee 都$4000, 啲薄外套都7000-8000up 果時夏天)

最平一件tee都4k我淨係諗到L字頭嘅意大利品牌專賣cashmere等高級布料嗰間?

3-4k件tee基本啦

有冇serve過關家姐

無呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞