做左名店5 年,你問我答

596 回覆
9 Like 2 Dislike
多謝絲打開POST 本身好鍾意fashion
其實FT一開始係點樣入行? 自己send信去哂咁多間名店漁翁撒網? 等佢出job ad? 定係要有人介紹先得

如果有經驗 你可以搵agent幫你
例如係linkedin開個account, 應該會有唔少agent approach你

一直以為係Linkedin開ACC 係高階玩法
廣東道華倫天奴有個女sales 好撚靚

開名
同行路過揮手

一般我唔熟嘅朋友我都唔會話俾佢知我做咩,最撚憎一知就問discount
我通常會話:聽講你做銀行/地產,揾你借錢/買樓有冇得平
其實FT一開始係點樣入行? 自己send信去哂咁多間名店漁翁撒網? 等佢出job ad? 定係要有人介紹先得

例如係linkedin開個account, 應該會有唔少agent approach你

我自己大概4年經驗 linkedin久唔久都有agent主動approach

d大陸妹好撚無common sense
Btw 如果係大客 VIP ,個客要食點心叉燒包都要搵PT 去買 有錢有享受

好痴線如果我係大客都會唔好意思 見佢買一件t-shirt都問人藥多幾個衣架

一件Tee R 十個紙貨 一個禮物盒是常識吧

不過啲衣架啊禮物冇話有limit?同埋vip有乜特別服務,做vip又要買幾多呢?

暫時未有呢行經驗呀...
不過都唔該你先

都係大家分享下姐
如果一入行 我當初係漁翁撒網 上Jobsdb send CV
之後有Brand 請咗,再喺行內自然慢慢有Agent撩你跳其他Brand

好,唔該哂
真正既有錢人係點?
你地通常鐘意serve 邊類客?
如果想買人生第一個名牌袋應該捱貴係香港買定上網買好 諗唔掂
香港d袋真係特別貴,雖然好多新款

我自己大概4年經驗 linkedin久唔久都有agent主動approach

我無Join Linkedin 但唔知D agent 點搵到我 正常做左一段時間 有agent call是常識吧
同行路過揮手

一般我唔熟嘅朋友我都唔會話俾佢知我做咩,最撚憎一知就問discount
我通常會話:聽講你做銀行/地產,揾你借錢/買樓有冇得平

問Discount 咪照幫佢囉 半價收佢七折

好痴線如果我係大客都會唔好意思 見佢買一件t-shirt都問人藥多幾個衣架

一件Tee R 十個紙貨 一個禮物盒是常識吧

不過啲衣架啊禮物冇話有limit?同埋vip有乜特別服務,做vip又要買幾多呢?

正常返貨會跟衣架 我地都係掉(有Logo)
客人買Jacket coat 會掛起包俾埋佢
平時買件Tee 你要R 都可以俾你
VIP間間唔同,有D會請d VIP去法國睇Show 有D款只for VIP ,VIP亦可以Made to order 訂野...
E.g.: LV 會請D超級VIP坐私人機去睇珠寶、Hermes 亦為大劉有條專屬生產線
VIP間間唔同 一般一次消費夠10 萬起不等
某D brand 超級VIP 就一年玩成百萬左右啦
真正既有錢人係點?
你地通常鐘意serve 邊類客?

土豪又得 低調都有 個個唔同
我哋鐘意Ser D 聽話既客 叫親都買

我自己第一個就係水貨鋪買 平D

Hermes好睇唔好做
多老屎忽 新人真係比人恰死

依個係事實
所以我先遲遲唔敢見ft住

不過份工係好做好玩有挑戰性

有頁見到有位絲打講想買袋啲野
其實可以問我 我可以詳細解答
不過唔知有冇人答咗

唔該絲打
絲打唔怕D人事咩? 我最驚呢樣

我怕
不過碌到入去咪試下
佢地惡 因為佢地有好多熟客 睇就死新人
岩既 不過佢地都一把年紀 惡得幾耐
咪鬥長命

咁絲打中途轉左去做邊行

On9 office
其實而家都返返sales 不過係mass brand
名牌真係好做好多 mass brand 人工低 又做到狗咁

所以打算而家hea做住先
再搵 或者見返舊公司ft

做High brand 真係有辣有唔辣 你返開Retail 又會接受到office 人工既

接受唔到都冇計
而家岩岩返依份mass brand 仲on9 人工

其實係邊到買都得,邊到價錢平就可以
仲有樣想問隻手有紋身係咪一定唔請

呢行好多人都有

有紋身唔緊要,只要著起制服見唔到就得
做咗7年,當中有5年半係d名店做,而家脫離咗呢行,真係比我揀都唔撚想做番呢行,返工氣氛差到仆街,唔計d客已經充滿同事之間嘅不和同是非,上司鍾意搵嘢屌,做嘢鍾意化簡為繁,根本呢行嘅死症,冇撚得救

Btw,之前都見過gucci ,佢叫我second in ,但我拒絕咗做咗第間 而家生意係咪同以前差好遠?
有冇做機場?
做咗7年,當中有5年半係d名店做,而家脫離咗呢行,真係比我揀都唔撚想做番呢行,返工氣氛差到仆街,唔計d客已經充滿同事之間嘅不和同是非,上司鍾意搵嘢屌,做嘢鍾意化簡為繁,根本呢行嘅死症,冇撚得救

Btw,之前都見過gucci ,佢叫我second in ,但我拒絕咗做咗第間 而家生意係咪同以前差好遠?

一間間
我宜家做無事囉 當然以前都試過比老seafood恰 比D臭西恰
Touchwood目前 同事之間氣氛都好好
咁當然 咩同事、跟咩阿頭都係睇彩數
暫時覺得自己幾好彩

講漏咗 佢哋生意應該都Ok
有冇做機場?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞