做左名店5 年,你問我答

596 回覆
9 Like 2 Dislike
點睇slp依個牌子?

High end fashion,唔可以叫一線,但個人好like
點睇slp依個牌子?

啲男sale 好似都好高好slim
Btw Hedi Slimane果時真係將呢個Brand 起死回生 但宜家既SLP無咗Hedi Slimane ,無左靈魂 生意都無埋 我覺得

利申: 當時SLP 隔左一個月先通知我被請了
有冇人買完比tips?

名店我只係做過一個R字頭集團旗下嘅舖 , 一黎麻煩, 二黎人工低到仆街
其實都幾易認, 入黎唔會主動問你問題, 之後你主動serve又好鬼多要求, 因為要"保持被動" 各位之後識做啦
其實份report 真係咁重要?

份Report好撚重要
你地會唔會睇唔順眼某d sale? 如果真係睇唔順眼 會唔會評分評到佢錯鳩哂 好恐怖

唔排除部分人會 但我係唔會的 通常都照直評, 有時有啲位佢冇做到, 我都隻眼開隻眼閉話有
但有一次去caxxxxx, 睇10萬蚊左右嘅錶, 去到close sales 果陣, 佢竟然問我係咪太貴買唔到 全程又冇乜介紹 咁就...

呢個抵撚死啦 邊可以咁樣同客講野
連基本尊重都唔識 fail 是常識吧
你地會唔會刻意刁難人?

份feedback 仲問我 佢係咪真係咁講 睇黎果邊都好驚訝
我唔會 因為要求係要用正常顧客嘅角度黎提出異議,
我常用嘅異議係 個色唔多岩我 夠唔夠正常
btw 你有冇serve 過神祕顧客

視乎個客有無品,有禮貌一般我都唔會西,如果死港女偽ABC 尻屎就一定會西

你憑乜?

其實正常係真係唔會西面,比人西一定有原因
一係好冇禮貌,呼呼喝喝
特別係啲濕九Local, 又要話唔洗人理要自己睇,又唔想人跟住,大佬,我份工就係你入黎要跟住你招呼你呀,好喇,唔理你由你睇喇,你有咩要睇要問,冇人係到第一時間答你又話service 差 呢啲仆街抵比人屌

巴打你講d野 我要agger 一百次
仆街 我問: 有無野幫到你呢? 係工作需要
但俾班On9 local 覺得我狗衝去ser 佢 、覺得佢地自己好有質咁.. d 眼神即刻鳩屎到...
呢d 仆街我一定彈!

名店我只係做過一個R字頭集團旗下嘅舖 , 一黎麻煩, 二黎人工低到仆街
其實都幾易認, 入黎唔會主動問你問題, 之後你主動serve又好鬼多要求, 因為要"保持被動" 各位之後識做啦
其實份report 真係咁重要?

Richmond 梗係重視service 啦,不過而家間間都咁

公司試過有條友太低分比人雞左

呢間公司啲人好pro! 真係有heart 去sale
佢地有intensive training?

間間都有應對方法架啦,睇個sales醒唔醒知你係啫

我好似有一次比人知道左, 因為成間shop 都勁緊張 尤其是係serve 我果個 講野lag 機

唔排除部分人會 但我係唔會的 通常都照直評, 有時有啲位佢冇做到, 我都隻眼開隻眼閉話有
但有一次去caxxxxx, 睇10萬蚊左右嘅錶, 去到close sales 果陣, 佢竟然問我係咪太貴買唔到 全程又冇乜介紹 咁就...

你地會唔會刻意刁難人?

份feedback 仲問我 佢係咪真係咁講 睇黎果邊都好驚訝

我成日接到d "疑似神秘顧客" 令我安已不
Touchwood 無賴過野
咁你都算好 有d 神秘顧客好西口西面(我同事接過)
有冇人買完比tips?

點睇slp依個牌子?

High end fashion,唔可以叫一線,但個人好like

我一直都以為係一線,其實有冇話點分?
Hi 同行

利申 做左3年 等緊升senior

絲打邊間

主要賣衫 中環某flagship

Joyce
點睇slp依個牌子?

Btw Hedi Slimane果時真係將呢個Brand 起死回生 但宜家既SLP無咗Hedi Slimane ,無左靈魂 生意都無埋 我覺得

佢點design唔好唔slim真係唔岩著 之前入去買野同啲staff傾開佢地都話多數人入去都係買hedi之前既design包括我
點睇slp依個牌子?

佢啲design唔好唔slim真係唔岩著 之前入去買野同啲staff傾開佢地都話多數人入去都係買hedi之前既design包括我
有冇人買完比tips?

比幾多到,自己袋?

佢啲design唔高唔slim真係唔岩著 之前入去買野同啲staff傾開佢地都話多數人入去都係買hedi之前既design包括我

不斷咁打錯字

佢啲design唔高唔slim真係唔岩著 之前入去買野同啲staff傾開佢地都話多數人入去都係買hedi之前既design包括我

不斷咁打錯字

唔緊要 睇得明
正常香港男仔都唔會個個又高又瘦認真
買下啲ACC 咪算囉 [sosad
Btw 巴打做緊邊間

視乎個客有無品,有禮貌一般我都唔會西,如果死港女偽ABC 尻屎就一定會西

你憑乜?

一係好冇禮貌,呼呼喝喝
特別係啲濕九Local, 又要話唔洗人理要自己睇,又唔想人跟住,大佬,我份工就係你入黎要跟住你招呼你呀,好喇,唔理你由你睇喇,你有咩要睇要問,冇人係到第一時間答你又話service 差 呢啲仆街抵比人屌

下我成日咁架wo 最憎人跟住 我有野問先會搵人

你地會唔會刻意刁難人?

冇事嘅 做好基本要求就OK 9up 歷史etc
其實攞多幾款比人試係咪基本要求黎?
想知Christian Loubouton好唔好做

你憑乜?

一係好冇禮貌,呼呼喝喝

對唔住囉 體諒下 我職責

你憑乜?

一係好冇禮貌,呼呼喝喝

佢地嘅要求黎 唔係要sales 做乜

正解
一個客人想睇
一個客人想睇的款 既貴版
一個唔同款

想知Christian Loubouton好唔好做

好似幾好搵 好似係
但好似過左氣了 我覺得姐

你憑乜?

一係好冇禮貌,呼呼喝喝

大部分名牌都係行1 to 1 ,你入一抬客就要有一個sales ,有客冇sales跟,個責任係個sales到

正解
一個客人想睇
一個客人想睇的款 既貴版
一個唔同款

祝你日日爆數
邊間pt最高人工 同多鋪頭incentive分比pt?
而家65想再揾有無其他luxury brand再高啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞