做左名店5 年,你問我答

596 回覆
9 Like 2 Dislike

一早講咪得囉 聽說之前太子C記有新阿頭上場去治班屎忽喎 同埋太子水貨客唔多咩 嘜真係外國同Local 玩哂咩

太子無哂水貨客啦 人都唔多隻

咁都係既 唔驚無左份工咩

唔驚 我有vip係手
我朋友話做名店sales at least 4~5萬一個月,係咪真

miss 左

不好意思呀
你朋友做邊間呀 介紹下 其實一般Retail 宜家都係20-30K 做廣東道會好d lor
我唔知其他行頭啦,但我地名店上年搵3-4萬也是可以的 今年應該不行
都係果句 三 四年前 Prada top sales $11 萬

太子無哂水貨客啦 人都唔多隻

唔驚 我有vip係手

好叻呀
無VIP 都要驚啦 如果等升Sen

其實睇咩舖 pb搵個大陸人都難 反而local同鬼佬好多

PB 係..?

太子大廈
d時間好靚

我呢D 機場撚 羨慕唔黎
唔怪得咁多人sales都想做 好搵過office咁多

唔驚 我有vip係手

好叻呀

我老細好現實 睇數字 有數call sick都唔理
Btw我地無跌好多 仲有d月份升左條數

唔驚 我有vip係手

好叻呀

咁叻女囉
你個VIP有無得去法國Join Fashion show㗎?
唔怪得咁多人sales都想做 好搵過office咁多

兩睇啦 跑數會有壓力 同埋始終會俾人覺得Low level
想入行 應該點做好
想入行 應該點做好

巴打咩學歷 或工作經驗

好叻呀

咁叻女囉
你個VIP有無得去法國Join Fashion show㗎?

最撚on9就係呢樣 請個客去睇fashion show
估人地好撚得閒咩 成日call完佢落黎有時人地唔得閒無落黎就問點解
對之前上晒報紙雜誌果個海港城靚仔sales 有冇野爆或評語?依加做邊?點解成日係香港酒店落客lift?比人包?

咁叻女囉

估人地好撚得閒咩 成日call完佢落黎有時人地唔得閒無落黎就問點解

叫客去event又係好on9

咁叻女囉

叫客去event又係好on9

真交數 假Event
想入行 應該點做好

巴打咩學歷 或工作經驗

得個中六畢業
對之前上晒報紙雜誌果個海港城靚仔sales 有冇野爆或評語?依加做邊?點解成日係香港酒店落客lift?比人包?

邊撚個靚仔sale? TF化妝品?
心邪第一眼睇左做名器店
Chloe算唔算名店?
想入行 應該點做好

巴打咩學歷 或工作經驗

得個中六畢業

唔緊要既 你如果無相關經驗 可以做下ISA Twist Agnesb 果D做下 攞咗個基本經驗先
Chloe算唔算名店?

算係既
同埋interview多數用中文定英文?

兩文三語都要的
用中文初步 有英文介紹產品/ 普通話介紹/ 英文介紹自己/ group in ... etc
名打其實咩樣先入得?

真心普通樣 乾淨企理 好似係

通常三次左右 中英都會
hr manager
boutique manager
sales manager / retail manager
試過見埋retail director
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞